Egyéb

Hány orosz kém kell egy magyar kémfilmhez?

Ezekről ne marad le!
A valóságot talán még meg lehet írni. (Átlátszó)
Lázár Jánosnak tervei vannak a reklámadóval. (HVG)
Merkel arca az illiberális demokrácia hallatán. (Vastagbőr)
Felfüggeszthetik Kovács Béla mentelmi jogát. (Index)

Ha van három perced:

Sajtóper: a tények védelmében
Az Alkotmánybíróságig kellett vinni a Napi.hu ellen indított pert egy, a Mol-ügyről megjelent cikk miatt. A Magyar Nemzeti Bank hárommillió forintos bírságot követelt, mert szerintük a Napi.hu cikke túl szélsőséges forgatókönyvet elemzett, ami tiltott piacbefolyásolásnak minősül. Az Átlátszó jogi csapatát is erősítő ügyvédnek köszönhetően azért kiderült: a valóságot még meg lehet írni.

Kit érdekel a nemzetbiztonsági kockázat?
Az Index írta meg, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülése után két bizottsági tag is megerősítette, hogy nemzetbiztonsági kockázatot tárt fel az átvilágítás Kiss Szilárd volt moszkvai mezőgazdasági attasénál. Kiss orosz felesége egyébként a moszkvai magyar vízumközpont résztulajdonosa.

Eközben a másik orosz csatorna adásán:
Az Európai Parlament jogi bizottsága fog tárgyalni Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. A felfüggesztést a magyar hatóságok kérték tavaly áprilisban, a polgári elhárítás szerint Kovács Béla orosz diplomatákkal konspirál, ezt az Index is megírta.

A magyar légitársaságot se feledjük!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még mindig nyitott lenne egy új magyar légitársaság megalapítására. A Napi Gazdaság szerint ehhez csupán egy tőkeerős szakmai és külső befektetőt keres a minisztérium; az állam kisebbségi tulajdonos lenne. A kétes fenntarthatóságot fejtegető kérdésre azzal reagáltak: van piaci rés.

Ha van még két perced:

Nézd meg hányszor fér el a lakásod Gyurcsány Ferenc irodájában. Itt a képviselőknek bérelt lakások és irodák listája.

18 órát adott a kormány a nem állami iskoláknak arra, hogy a működésükhöz szükséges támogatást igényeljék. A Népszabadság elbaltázott jogszabály-módosításról ír.

VS.hu értesüléseivel ellentétben a hvg.hu kérdésére a BMW tagadta, hogy gyárat tervezne Magyarországon. A lap arról írt, hogy a BMW ideköltözése mellett a Siemens beszáll a Paksi Atomerőműbe, és az Airbus nyerheti el a magyar helikopterbeszerzést. A Dow Jones Newswiresnek a Mercedes is tagadta, hogy kapacitásbővítést tervezne.

Megfélemlítés és kenőpénz révén nyerhette meg a tavaly májusi választásokat egy londoni negyed polgármestere. Lutfur Rahman egyébként Nagy-Britannia első közvetlenül választott muszlim polgármestere, írja a Guardian.

20 millió dollárt költene az Obama-kormány az online bűnüldözésre a Nextgov szerint. A pénzből az amerikai kormányzati honlapok biztonságát felügyelnék és az állampolgárok adatai felett őrködnének.

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás