Egyéb

Az év korruptja Putyin, de jaj, ki a második?

A nap idézete:

„Élő ember nem beszél így, ha nincs tudatmódosító szer hatása alatt.” – Kósa Lajos

Félperces:

Közérdekből kaptak önkormányzati ingatlant Portikék. (Blikk)
Matolcsyék lazábban szórják a jegybank pénzét, mint elődeik. (444)
Százmilliókkal segíti az állam a bajban lévő milliárdos alapítványát. (Magyar Narancs)
Orbánnak nem maradt olyan szövetségese, akiknek hátat fordíthat. (HVG)
Az útdíj-botrány miatt egymást hibáztatják a fideszesek(444, Index)

Három perces:

Közérdek, lakás, alvilág
A Blikk szerint meglepő indokkal, közérdekre hivatkozva adott bérbe, pályáztatás nélkül egy értékes ingatlant egy ismert alvilági figura élettársához köthető kft.-nek az V. kerületi önkormányzat, még Rogán Antal polgármesterkedése idején. Az üzlethelyiséget aztán gyorsan, egyébként mint mostanában fény derült rá, a jól bejáratott módon, jelentős, 30 százalékos kedvezménnyel el is adták a bérlőnek. Alig egy hónappal később.

Útdíj-botrány feleselő fideszesekkel
444 írása szerint az útdíj bevezetése körüli problémák néhány fideszes politikusból kihozták a feleselőt. Márpedig ez új jelenség. A 2010-14 közti ciklusban a vitákat szinte sosem vitték ki a sajtó elé a fideszesek – most Hende Csaba honvédelmi miniszter, vagy Gulyás Gergely képviselő is bírálta a bevezetést, illetve annak körülményeit. Néhány polgármester is csatlakozott hozzájuk.

Matolcsy két kézzel szór
Amióta Matolcsy György vezeti a Magyar Nemzeti Bankot, érezhetően lazábban viszonyulnak a pénzköltéshez, mint a jegybank korábbi vezetői. A 444 összesítette a pénzköltés állását: vettek vidéki kastélyt, fővárosi irodaházat, vári palotát, hihetetlen pénzeket tesznek alapítványokba, elképesztő összegekből hirdetik a saját hitel-programjukat, de bármikor elkezdhetnek műkincseket is vásárolni, hiszen erre is van egy harmincmilliárd forintos keret.

Százmilliók a bajban lévő milliárdosnak
Magyar Narancs írta meg, hogy százmilliókkal és egy csinos ingatlannal segíti ki a kormány egy magyar milliárdos anyagi gondokkal küszködő alapítványát. A lap információi szerint a Kogart Művészeti Alapítvány használatba vehet egy állami tulajdonú épületet, valószínűleg a Várkert Bazárt,  hogy itt helyezhesse el – részben állami segítséggel létrejött – gyűjteményét, plusz három éven keresztül évi 200 millió forinttal támogatja az állam az intézményt is.

Privát nyilvánosság?
Az Átlátszó egy dermesztő ügyről ír: ügyvédi titok körébe tartozó információk, konkrétan azonosítható személyek egészségügyi állapotára vagy szexuális kalandjaira vonatkozó adatokat is simán becsatoltak egy korrupciós ügy vádiratához, ez pedig nagyon nincs rendben. Az információk egy lefoglalt számítógépről származnak. Az adatvédelmi hatóság vezetője törvénymódosítást sürget.

Az év korruptjai
Egy neves, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet Vlagyimir Putyint szavazta meg az év emberének 2014-ben, mert szerintük ő az, aki legtöbbet tette a korrupció és a szervezett bűnözés elterjedése érdekében. Orbán Viktor a montenegrói miniszterelnökkel együtt holtversenyben a második.

Még két perc:

Az év oknyomozó cikkei egy helyen: az átlátszós cikkek plusz a nem átlátszósak. Slágertémák a NAV-botrány, a választási anomáliák, valamint Orbán Viktor.

Úszik a cáfolat: nem egy fideszes Bástya elvtárs úszkált a közönségtől elzárt medencében, hanem próbaüzemet tartott az alelnök  és a fia – ez hivatalos magyarázat.

Tovább titkolják a vagyonnyilatkozatokat a Belvárosban: Juhász Péter önkormányzati képviselő a Facebook oldalán tette közzé a dokumentumot. Túl sok adatot kér.

Katasztrofális állapotban vannak a műemlékek:  a HVG szerint a Várkert Bazárra és néhány nagyberuházásra milliárdok mentek el, a mezei műemlékek viszont teljesen lerohadnak.

Norvégbűnözés: a Transparency vészharangokat kongat, mert a nagy norvég cégek zavartalanul korrumpálnak a fejlődő világban nagy üzletek elnyeréséért.

Itt  a robotbűnözés ideje, az emberiség tehetetlen: hamis magyar útlevelet vásárolt a neten egy robot. Egy  művészeti projekt keretében kellett véletlenszerűen ügyködnie.

Ötmillió szerb személyes adatai kerültek ki az internetre: a tettes a szerb privatizációs ügynökség.

Szép hosszú cikk a Rolling Stone-on:  egy amerikai elit kábszerellenes egységről, amely pillanatok alatt állt át a sötét oldalra.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás