Egyéb

Emlékszel, mikor kinyílt  a bicska a zsebedben? Itt vannak az elmúlt év mutyimondásai!

Vida Ildikó tolmácsot kér, Mészáros Lőrinc a sikerről értekezik, Lázár és Szijjártó a családi összefogással indokolja, hogy miből telik nekik luxusingatlanokra, Rogán pedig azért nem urizál, mert parasztgyerek. Íme egy helyen az év legfontosabb bicskanyitogató mutyimondásai plusz egy csend.

 

Hallgasd meg az év mutyimondásait egyben a Soundcloudon!

 

“A vállalkozók döntötték el…” (Orbán Viktor)

Orbán Viktor miniszterelnök a felcsúti stadion avatóján “lekommunistázta” a riportert, aki fel merte vetni, hogy a beruházásra igénybe vett társasági adókedvezmény végülis közpénz, (egyébként mindenféle uniós módszertan szerint is az) hiszen az összeg az államkasszába folyt volna be, ha nem a kormányfő kedvenc projektjére utalták volna át a vállalkozók. A miniszterelnök úgy véli, ezt a vállalkozók szívjóságból, önként tették meg.

 

“Ez történt, tehát sikeres vagyok” (Mészáros Lőrinc)

Mészáros Lőrinc egyszeri falusi gázszerelő volt, egészen addig, amíg földije, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke nem lett. Azóta építőipari vállalkozása hasítanak, sorra nyeri el a különböző nagy közbeszerzési megrendeléseket, a felcsúti szakiból pedig az ország egyik leggazdagabb embere lett. Amikor arról kérdezték, vajon volt-e bármilyen szerepe a meggazdagodásában a politikai kapcsolatainak azt mondta, ezt igazán nehéz megmondani, de mivel sikeres lett, ezért sikeres (!).

“Tolmácsot szeretnék kérni!” (Vida Ildikó)

Vannak a magyar közélettörténelemnek örökzöld mondatai, úgy is mint “tetszettek volna forradalmat csinálni”, illetve “nem értek a focihoz”. Vida Ildikó, a NAV-elnöke ezen nagyságok közé emelkedett akkor, amikor meglepetésében, hogy az amerikai ügyvivő angolul próbált vele beszélgetni a Szabadság téren a korrupciós gyanú miatti kitiltásáról, ijedtében még azt is elfelejtette angolul, amit esetleg tud, így magyarul kért tolmácsot André Goodfriendtől.

 

“..és családi összefogás…” (Lázár János)

Egy kb. 60-70 millió forintos ingatlant “elfelejtett” feltüntetni vagyonnyilatkozatában Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a svábhegyi ingatlant a 10 éves kisfiának vásárolta. Amikor pedig azt firtatták, hogy a hivatalos jövedelméből hogyan is takaríthatott meg ennyit, hiszen a politikusi fizetéséből ez valahogyan nem jött össze, azt mondta, a család segített neki.

“Egy elég széleskörű családi összefogást kellett összerakni.” (Szíjjártó Péter)

Lázárhoz hasonlóan a családi segítségre hivatkozott a frissen kinevezett külügyminiszter, Szijjártó Péter is, amikor kiderült, egy 700 négyzetméteres luxusingatlanba költözött Dunakeszin és erre a hivatalos politikusi jövedelméből nem telhetett neki. “Egy elég széleskörű családi összefogást kellett összerakni” – mondta, majd kétszer kétfajta kalkulációt közölt arról, hogy pontosan mennyi pénzzel is segítették a szülők a gyarapodását. A papa gazdagodása egyébként szintén nem független az állami üzletektől.

 

“Mert sose kérdezték.” (Kósa Lajos)

Évek óta egy olyan, százmilliós értékű budai ingatlanban húzza meg magát a fővárosban Kósa Lajos debreceni polgármester, ami nem szerepel a saját, nyilvános vagyonbevallásában, mert a felesége nevén van – a házastársak vagyonnyilatkozata pedig nem nyilvános. Amikor ezzel a ténnyel szembesítették, Kósa Lajos teljes nyugalommal válaszolta azt, hogy azért nem beszélt eddig erről a szerzeményről, mert senki nem kérdezte.

“Parasztgyerek vagyok, nem urizálok.” (Rogán Antal)

Az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Hír TV-ben, ami valóságos vitalavinát indított el. A leghajmeresztőbbet ebben a vitában Rogán Antal a párt frakcióvezetője találta mondani, aki a budai Pasa Parkból gurul le reggelenként a közügyeket intézni a Parlamentbe. Szerinte fogalmilag kizárt, hogy ő urizáljon, mert ugyanis ő született parasztgyerek.

“Ne legyünk már ilyen álszentek!” (L. Simon László)

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár szerint nincsen semmi baj azzal, ha a barátai és volt kollégái által irányított cégek nyernek el állami pénzt. Azután, hogy kiderült: az L. Simon kabinetfőnöke által vezetett állami cég 72 millió forintot fizetett ki baráti társaságoknak, mindezt olyan meghívásos pályázatokon, ahol nem voltak versenytársak, az államtitkár azt mondta, felesleges álszenteskedni, teljesen természetes, hogy olyan cégekre bízzák a munkákat, amelyekben megbíznak.

 

“Abban az esetben, hogyha a kék villogó megy, az indokolt” (Balogh István)

A Gyermekrák Alapítvány vezetőjét az Index videósai vették üldözőbe, és azt látták, hogy igazak a pletykák: a felvétel szerint Balogh István az adományozók pénzéből vásárolt mentőautóval furikáztatja magát, a megkülönböztető jelzést is használják, és a közlekedési szabályoknak fittyet hányva sietnek fontos ügyeket intézni. A videó végén szembesítik azzal, amit láttak, Balogh viszont azt mondja, minden a legnagyobb rendben. A kék villogót csak indokolt esetben használták.

 

“Nem vagyok olyan helyzetben…:”

Az év hallgatása pedig Simon Gábor volt MSZP elnökhelyettesé, akiről tavasszal derült ki, hogy titkos külföldi számlái voltak, amelyeken százmilliós nagyságrendben parkoltatott ismeretlen eredetű pénzeket. Ennyit nyilvánvalóan nem takaríthatott meg saját képviselői jövedelméből. Simon azonban teljes hallgatásba burkolózott, nem volt hajlandó semmit sem mondani saját védelmében. Az RTL Klub került hozzá legközelebb, de a politikus csak a kaputelefonon keresztül állt velük szóba, és csupán annyit nyilatkozott, hogy nincs olyan helyzetben, hogy nyilatkozni tudjon.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás