Egyéb

Imigyen szóla Kósa Lajoshoz az adventi prédikáció

Blikk írta meg, hogy Kósa Lajos egy múlt heti árverésén 15 könyvritkaságot vásárolt körülbelül 2 millió forint értékben. A Fidesz alelnöke azt közölte: magának csak két könyvet vett összesen 76 ezer forintért, a többit egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére és az ő pénzén vásárolta meg, de hogy miért folyamodtak ehhez a megoldáshoz, arról nem szól a fáma. Az egyik könyvritkaság Luther adventi prédikációja volt 1532-ből, reméljük elolvasta az új tulajdonos.

Kimenti-e a Párt a lépfenejárvány felelőseit?
Az Átlátszó arról ír, hogy a nyári tiszafüredi lépfenefertőzés ügyében lassan és számos bizonytalanságtól övezve folynak az eljárások. Az antrax-botrány fő felelőse erős kapcsolatot tart fent helyi és országos potentátokkal. Az oknyomozó portál szerint az eljárás tétje, hogy vajon elég erős-e ez a kapcsolatrendszer ahhoz, hogy kimenekítse a nagyvállalkozót a súlyos következményekkel fenyegető eljárásokból? Emlékezhetünk, hogy a fertőzés június végén ütötte fel a fejét a városban, de az ügy csak július elején került nyilvánosságra. A pontos okokat, a fertőzés kiindulóhelyét máig nem sikerült tisztázni.

Évi 836 milliós fixszel…
A NAV toplistája szerint 836 millió forintos volt tavaly a bevallott legnagyobb, bérből származó jövedelem, ezt az összeget egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki. Sokan kerestek azonban százmilliókat, csak osztalékjövedelemként jutottak hozzá a pénzhez – a NAV szerint 237-en voltak, a legnagyobb éves osztalék elérte a 3,7 milliárd forintot. Az ingatlaneladásból származó legnagyobb jövedelem 257 millió forint volt, árfolyamnyereségből pedig négy adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a legnagyobb elérte a 2,7 milliárd forintot.

A csalók hazája lett Magyarország
A Magyar Nemzet arról írt, hogy minden vád ellenére csúcsüzemre van járatva a NAV ellenőrző gépezete, főleg, mert a magas áfa miatt valójában az adócsalók hazája lett Magyarország. Az elmúlt 21 hónapban nagyjából 2400 olyan ügy részleteit igyekeztek tisztázni a NAV pénzügyi nyomozói, amelyben forgalmiadó-csalás gyanúja merült fel. A feltételezett elkövetők 155 milliárd forint áfát próbáltak meg elcsalni, legtöbbször az élelmiszerekkel trükköztek.

Töröcskei se az, aminek látszik
Portfólió szerint valahogyan gyanús felpuffadás látható a magyar állam becsődölt bankjánál. A szóban forgó bank a Széchenyi Bank, amelyet egy kormányközeli üzletember, Töröcskei István gründolt, most már fele részben állami tulajdonban van, és végül visszaélések és jogszabálysértések tömkelege juttatta csődbe. A pénzintézetnél megkezdődött a betétesek állami kártalanítása, de az adatok arról árulkodnak, hogy a Széchenyi Bank furcsa módon éppen az MNB növekedési hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. Tehát röviden az történt, hogy volt egy magyar tulajdonos, beszállt sok pénzzel az állam, belenyomtak egy Matolcsy-féle kölcsönt, majd becsődölt a bank.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Eljárás indul. Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeztek az energiahatóság vezetője ellen, mert a jogszabály ellenére megtartotta pártfunkcióját a kinevezése után is. A botrányt az Átlátszó robbantotta.

Elindult a közpénzkereső. A Korrupciókutató Központ elindította a Közpénzkereső oldalt, egy on-line alkalmazást, amelyen keresztül a 2005 és 2012 közötti, a közbeszerzési törvény alapján lebonyolított 66.396 termékbeszerzés adatai kereshetők, különböző szempontok szerint szűrhetők, és letölthetők bárki számára.

Gyermekrák Alapítvány vs. sajtó. bíróság szerint a Gyermekrák Alapítványnak tűrnie kell, ha a sajtó ellenőrzi: a szervezet a 444.hu-t perelte be, mert közzétették az alapítványra kedvezőtlen adatokat. Első fokon a sajtó nyert.

Nyeli a pénzt a Várkert. Két év alatt 8 milliárdnyi pluszpénzt nyelt el a projekt, amelynek augusztusi átadása előtt ezer feletti hibapontot osztott ki a kivitelezőnek a műszaki ellenőrzés – tudta meg a VS.hu.

Folytatódik a Hernádi per Zágrábban. Mol elnök-vezérigazgatóját egy kenőpénzes ügyben vádolták meg. Most az előzetes meghallgatás jön, amelyen egyebek mellett a büntető per kezdetének dátumáról is határoz a bíróság. Hernádi nincs jelen.

Gazdasági “menekültek”. Kína az USA segítségét kéri, hogy fülön csíphessen mintegy 100 korrupciós ügyek miatt elmenekült embert, akik a gyanú szerint Amerikában húzták meg magukat.

Korrupció és egyenlőtlenség. Azokban az országokban, ahol magas a korrupció szintje, az egyenlőtlenségek kialakulásának is nagyobb az esélye. Érdekes megállapítások a Transparency legújabb jelentése alapján.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás