Egyéb

Giró-Szász sógora tudja, merre potyog a jó üzlet – és nem fél aláállni

Hír24 részletes portrét közöl Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár sógoráról, akinek kitűnő érzéke van az utóbbi években ott lenni, ahol a legjobb üzletek potyognak az ölébe. Ő is benne van abban a szállodabizniszben, amelyhez a belvárosi ingatlant évekkel ezelőtt furcsán nyomott áron vette meg egy vállalkozás – ebben most már résztulajdonos Giró-Szász is. És ő az, aki Lázár János frissen vásárolt svábhegyi lakásában is tulajdonos volt. A cikk szerint a 45 éves vállalkozót régóta kiterjedt üzleti és baráti szálak fűzik fideszes politikusokhoz, jelenlegi önkormányzati képviselőkhöz. Nevéhez több mint negyven vállalkozás köthető az Opten céginformációs rendszere szerint. E mellett számos offshore cég egykori vagy jelenlegi ügyvezetője, feltehetően tulajdonosa is.

Így adósodott el a közmédia
Az Átlátszó hosszú pereskedés után megkapta és közzétette azt a 61 milliárdos hitelszerződést, amelyet az MTVA kötött a Kunigunda utcai székházának megvásárlására. Kiderül belőle lényegében az, hogy hogyan adósították el a közmédiát. A dokumentumcsomag része egyrészt a korábbi banki hiteleket is kiváltó, illetve működési kiadásokra is felhasználható, gigantikus összegű hitelszerződés, másrészt az ehhez kapcsolódó előkészítő anyagok sora. A szerződések nagyjából akkora adósságot jelentenek a közmédia számára, mint saját éves költségvetése. Kicsit leegyszerűsítve tehát ez a kölcsön pontosan annyira határolja majd be évtizedekre az MTVA mozgásterét, mint a központi költségvetését a paksi orosz megahitel.

Kicsinálják az RTL-t?
Az állami híradó szellőztette meg, hogy kiterjedt adóvizsgálat van az RTL Klubnál, amely immár hónapok óta kormányzati célkeresztben van a kritikus hangvételű hírei miatt. A gyanú adóelkerülés, mert az adóhivatal azt feltételezi, hogy egy 2012-es cégvásárlás mögött nem volt valós gazdasági tevékenység, célja csak az adó eltüntetése volt. A hír szerint ha a NAV megállapítja az adóelkerülést, akkor akár 20 milliárd forinttal is korrigálni kell a cég adóalapját, ami több milliárdos adó megfizetését vonhatja maga után – ez pedig kifejezetten nehéz helyzetbe hozhatja a csatornát. Az Index már nyáron megírta azonban, hogy az RTL ellen felhozott vádak nehezen állnak meg. A 2012-es ügylet, az elérhető dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a hatályos jogszabályoknak mindenben megfelelt, sőt elég valószínű, hogy akkor a kormány is rábólintott a manőverre.

Hol az ügyészség?
Rendes országban már ügyészségi nyomozók szálltak volna ki azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol jól láthatóan éveken keresztül szervezetten játszottak ki áron alul ingatlanokat csókosoknak. A képlet egyszerű volt: az eladás előtt pár hónappal bérleti jogot szereztek, így jogosultak voltak jelentős kedvezményre. Nálunk azonban ezzel nincs semmi gond. Az V. kerületben például úgy volt vizsgálat az ügyben, hogy azt apolgármester magánemberként rendelte csak meg, és egy “jogász végzetségű egyetemi oktató”  mindent rendben talált. Naná.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

Hírek azeri „barátainktól”
Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték az egyik legismertebb azeri oknyomozó újságírónőt, Khadija Ismayilovát, akit azzal vádolnak, hogy öngyilkosságba akarta kergetni egy kollégáját. Az abszurd vádat a  hatóságok egyetlen ember állítására alapozzák. A vádak természetesen koholtak. A cél, hogy az újságíró ne folytassa az elnök és családjának korrupciós ügyeit felderítő sorozatát. Őt és független újságírótársait korábban már külföldi ügynököknek, CIA-bérenceknek nyilvánította a hatalom. Ismerős forgatókönyv? Itt a magyar változat.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Mindennek a titka a munka. Így oktatta ki a népet a Borsban a gázszerelésből és Orbán Viktor szomszédságában milliárdos vagyont kovácsoló Mészáros Lőrinc. Ismétlem, a munka. A felcsúti polgármesternek csak az elmúlt 5 hónapban 300 millióval nőttek a megtakarításai.

Vagyonnyilatkozati abszurd. Az államtitkár négyéves kislánya most kapott kölcsön 100 milliót magánszemélytől a második lakására – ilyen furcsaságokat gyűjtött össze a hazai – egyébként teljesen hasznavehetetlen – vagyonnyilatkozati rendszerből a 444.hu.

Nem épül, de már drágul. Több mint 160 milliárd forintért épülhet majd a legdrágább sztrádaszakasz az országban. Az összeg azért is meglepő, mert tavaly még 20 milliárddal kevesebből is megépült volna ugyanez.

Filmek a bitcoinról. Támogatói szerint a pénzügyi rendszer megváltója lehet, ellenzői szerint csak veszélyes játékpénz a Bitcoin. A digitális fizetőeszközről szóló filmeknek volt fesztiválja Budapesten.

Lesz helikopterüzlet, csak később. A helyettes államtitkár a Magyar Hírlap szombati számának adott interjújában azt mondta: minden ellenkező szóbeszéddel szemben napirenden van a szállítóhelikopterek beszerzése, az ügy nem múlt ki, csak kicsit kitolódott.

Kafkai Hír TV. Munkahelyén zaklatott egy ellenzéki tüntetésen felszólaló tanárnőt a HírTV, amely azzal szembesítette, hogy csalás ellen vád alatt van. Kiderült összekeverték egy ugyanolyan nevű nővel. Josef K. Budapesten.

Az RTL beletrafált. A HírTV versenytársa viszont nem tévedett: kiderítették, hogy sikkasztásért felfüggesztettet kapott a tüntetőket hazaárulózó fideszes politikus.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás