Egyéb

Ilyen csodákra képes a Lázár család, ha összefog

Összefogott a Lázár család és vettek a Miniszterelnökséget vezető miniszter alig tízéves kisfiának egy 120 négyzetméteres svábhegyi ingatlant. Legalábbis ezzel magyarázta a politikus az RTL Klub Híradójában megszellőztetett hírt. A politikus azt is mondta, hogy januárban új vagyonnyilatkozatot fog leadni, és akkor majd szerinte minden világossá válik, mert a lakás eddig nem szerepelt semmilyen vagyonnyilatkozatban. A svábhegyi lakást a beszámoló szerint ugyanúgy nem tüntették fel Lázár János vagyonnyilatkozatában, mint azt a 20 millió forint értékűre becsült szőlőbirtokot, amit tavaly vásároltak a fiának. Ingatlanpiaci szakértők szerint a lakás értéke 60-70 millió forint körül lehet, Lázár azt mondta az RTL Klubnak, hogy ez a becslés nagyjából pontos. Az is érdekes, hogy a lakásban évekkel korábban Serfőző Péter, Giró-Szász András későbbi sógora is tulajdonos volt.

Romló korrupciós helyzet
Transparency International nemzetközi antikorrupciós szervezet évente elkészített felmérése szerint romlott a hazai korrupciós helyzet, miközben Magyarország európai helyzetéből adódóan persze elsősorban javulni kellene. Az új korszakot ígérő kormány regnálásának ötödik évében a szervezet azt állapította meg, hogy Magyarország továbbra sem képes kitörni a korrupció csapdájából, sőt, EU-s és regionális összehasonlításban egyaránt lejjebb csúszott. Példaként említették a trafikmutyit, a takarékszövetkezeti szektor átalakítását és a NAV-botrányt is. Így továbbra is az EU korruptabb harmadához tartozunk. Ráadásul az ország új példaképei – Törökország, Kína és Azerbajdzsán – pedig a világ legkorruptabb országai közé tartoznak és, a helyzetük egyre romlik.

Goodfriend beszólt
Vida Ildikó NAV-elnököt nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert nem vizsgált ki korrupciós ügyeket, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek – utalt rá az amerikai ügyvivő a HetiVálasznak adott interjúban. André Goodfriend arról is beszélt az interjúban, hogy ugyanazok a bizonyítékaik vannak a korrupciós esetekre, amelyeket a magyar kormány is megkapott, és azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai külképviselet kapcsolatfelvételi kísérleteire néha egyáltalán nem reagált a magyar kormány. A NAV-on belül állítólag egyébként van belső vizsgálat, de csak annak kiderítésére, hogy miért morgolódnak az amerikai cégek.

Mészáros hízik
444.hu cikke szerint június óta 300 millióval hízott Mészáros Lőrinc vagyona, de a felcsúti polgármester friss vagyonbevallásából nem derül ki, hogy miből növelte megtakarításait ekkora mértékben, a nyilatkozatban ugyanis nem tüntetett fel újabb osztalékbevételt. A lap ellátogatott egy felcsúti közmeghallgatásra, ahol kiderült: a településen Felcsúton csak egyetlen párt, egyetlen nagy “család” és egyetlen gazdasági érdek van.

Az elsüllyedt Tóváros
Az Átlátszó cikke szerint összességében nagyjából egymilliárd forintra perlik az Arcadomot a Tóváros Lakópark-projekt károsultjai: lakók és alvállalkozók. A  Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég nem sok fizetési hajlandóságot mutat, inkább pereskedik, és esetenként a cég csődjével fenyegeti a járandóságát követelő alvállalkozókat. A cégnek ma már nincsenek jelentősebb futó projektjei, vagyis a közeljövőben sem számíthat komolyabb bevételre, amiből a kötelezettségeit teljesíteni tudná. Nem alaptalan tehát az alvállalkozók félelme, hogy az Arcadom csak az időt húzza, és előbb-utóbb bejelentik a fizetésképtelenséget

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

Itthon felmentették, a horvátok folytatják
Amint az várható volt, a hazai bíróságon, immár jogerősen felmentették a Mol elnök vezérigazgatóját.  Ez volt az a per, amelyet lényegében egy Mol-közeli kisrészvényes, nem mellesleg korábban a cég vezető jogtanácsosa indított azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához. A Financial Times még tavaly decemberben egy forrására hivatkozva azt írta a magyar eljárásról, hogy az egész csak egy trükk, hiszen ha a magyar bíróság Hernádi javára dönt, akkor ezt az ítéletet el kell fogadniuk az európai uniós tagállamok bíróságainak – köztük a horvát igazságszolgáltatásnak – is, ezzel pedig gyakorlatilag semlegesíthető a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban, a kenőpénzes gyanú miatt kiadott elfogatóparancs. A horvátok “meglepődtek”, de nem zavartatják magukat: folytatják az eljárást.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Új front nyílik. HVG.hu szerint Újabb fronton folytatódhat a jobboldali médiát terhelő konfliktus. Míg a köztévében több híradót és közéleti műsort terveznek, a Hír Tv-ben elébe mentek a dolognak. A Simicska érdekeltségébe tartozó csatorna megpróbálja magához kötni a munkatársait, nehogy átcsábítsák őket és a segítségükkel felépítsenek egy ellen-Hír Tv-t.

ÁSZ-NAV cicaharc. Az Állami Számvevőszék előbb az egyik korrupciós felmérésében szólt be a NAV-nak, mert az adóhatóság szerintük eddig egyetlen alkalommal sem válaszolt a felmérés során feltett kérdésekre – a NAV szerint viszont igenis küldtek válaszokat az ÁSZ-nak, több mint hat hónappal ezelőtt. Valaki hazudik.

Fővárosi Jurassic-park. Tarlós István sarzsikat osztogat pártkatonáknak: ejtőernyős pártembereknek ad fontos fővárosi posztokat, miközben a BKK-t lefejezi. A Főtáv élére egy volt fideszes polgármester, az FKF élére pedig egy MDF-es alapító kerül.

Fogyatékospénz a vitorlásklubnak. L. Simon László egyik kedvenc velencei fejlesztése, pontosabban a beruházást vezénylő állami tulajdonú cég kaphatja meg a fogyatékosok esélyegyenlőségének támogatására szánt éves 257,3 millió forintos keretnek több mint a felét jövőre.

Kicsit büdös. A HVG.hu írt arról, hogy tele van furcsaságokkal annak a bűnbánó áfacsalónak a története, akinek a felbukkanását az adóhivatal verte nagy dobra. A sztori ugyanis csak az MSZP-re és az amerikai Bunge cégre nézve kínos, a hivatal ráadásul adótitkot is felfedett, amit máskor még véletlen sem.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

 

Megosztás