Egyéb

Törvény mondja ki a szabad rablást Pakson!

Beigazolódtak a várakozások, tényleg nem lesz majd közbeszerzés a paksi bővítésnél – a Fidesz legújabb törvényjavaslata szerint. Ez megerősíti, hogy a közbeszerzési törvény idevágó része az irányadó, amelyik kimondja, hogy a törvény nem vonatkozik az olyan projektre, amelyek nemzetközi szerződésben meghatározott külön eljárás alapján zajlanak – ilyen a Paks, és főleg, mert az Európai Unión kívüli állammal kötött szerződés alapján induló beruházásnál nem kell alkalmazni a közbeszerzési törvényt. A közérdekű adatigénylésnek is befellegzett, mert elvileg a kezelt adatok nyilvánosak, de bármire mondhatja azt az adatkezelő, a kivitelezés eddig homályos részleteit rendező további megállapodásoktól az utolsó bekötőút megépítéséről szóló szerződésig, hogy annak nyilvánossága veszélyezteti a nemzetbiztonsági érdekeket. Ennél szebben és érthetőbben még nem fogalmazták meg magyar törvényben, hogy szabad a rablás.

 

Urizálás-gate
Lehet-e a politikusnak milliós órája, ami nem szerepel a vagyonnyilatkozatában, mert még épp a törvényes határ alatt van az értéke – állítólag? Lehet-e egy politikusnak részesedése egy olyan cégben, amely évekkel ezelőtt áron alul jutott hozzá egy önkormányzati ingatlanhoz, amely ma többszörösét éri, és milliárdos szállodaberuházást terveznek benne? És szabad-e azzal foglalkozni a sajtóban, hogy mennyi pénzből és milyen feltételek mellett újítják fel Orbán Viktornak a Várnegyedet? Vagy mindez csak hecckampány, és a média hergeli az embereket. Ezekről kérdezgették az ATV-ben L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség államtitkárát, aki olyan válaszokat adott, amelyek  – a Vastagbőr válogatása szerint – igencsak alkalmas az emberek hergelésére. A Véleményvezér-blog szerint mindenesetre itt a NER első nagy válsága.

Kunci villámkarrierje
Lassan Szijjártó Péter valamennyi futsalos csapattársáról kiderül, hogy kellemes állami állást kap. A Dunakeszi Kinizsi csapatkapitánya sem maradhatott ki. A Kunci becenevű csapattárs  a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese lett, a céget az állam hozta létre, célja, hogy új piacokat és lehetőségeket nyisson meg a magyar vállalkozások előtt. A 444.hu megpróbálta kideríteni, milyen szakmai múltja van a Fradi százszoros teremfocistájának, de nem jutottak semmire. Az állami cégnél viszont villámkarriert futott be: tavaly a vezérigazgató mellett kereskedelmi asszisztensi feladatokat látott el, aztán idén kiemelt partnerkapcsolati menedzserként tevékenykedett, most pedig már vezérigazgató-helyettes.

Átlátható wc-t!
444.hu szerint Karácsony Gergely, Zugló polgármestere két dolgot ígért, egyiket sem tartotta be. Még az önkormányzati választás előtt azzal kampányolt, hogy  leszerelteti az önkormányzat bejáratánál a beléptető rendszert, hogy bárki be tudjon jönni, mint a Papcsák-korszak előtt. Hétvégenként pedig megnyitja  a zuglói polgárok előtt elődje különbejáratú wc-jét, amelyre Zugló milliókat költött. Azt mondta, hogy az majd egyfajta korrupciós múzeumként üzemelne, így mindenki meg tudja tekinteni a Papcsák-korszak termékét. A 444.hu lecsekkolta: még minden a régi rend szerint zajlik a polgármesteri hivatalban.

Volt egy visszautasíthatatlan ajánlat?
Bár a TV2 új tulajdonosai eddig titkolták, de egy szeptemberben készült, és a cégbíróságra leadott dokumentumból kiderül, hogy a menedzsment két tagja végül mennyiért vette meg a céget – írta meg a HVG.hu. Az üzleti beszámolókból nemcsak az derül ki, hogy áron alul kelt el az egyik legnagyobb kereskedelmi tévé, de az is: az eladó német cégcsoport még kölcsönt is adott az új tulajdonosoknak, hogy fenn tudják tartani az utóbbi években súlyos veszteséget termelő társaságot. Arra is fény derül a cikkből, hogyan töröltek a TV2 mögött álló cég könyvéből egy 2,7 milliárdos kötelezettséget. Már csak az rejtély, hogy miért szabadult meg ennyire áron alul a cégtől a német tulajdonos.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Maffiakereskedés. Bevett módszer volt az V. kerületben, hogy eladás előtt bérbe adták a vevőnek az ingatlant – írta meg a 444.hu. Így lett például Portik Tamás élettársa jogosult a bérlőket megillető 25-30 százalékos kedvezményre. Az ingatlan eladása előtt két hónappal bérbe vehette ugyanis a Károly körúti üzlethelyiséget.

Számolatlan focimilliárdok. Az Index sportrovata szerint tízmilliárdokat öntünk, feleslegesen a magyar fociba. A vadonatúj stadionok zöme üresen kong, ráadásul a futballban sincs változás.

A tudós és a csodagyógyszer. Olyan gyógyhatásúnak hirdetett “csodagyógyszert” reklámoz az ELTE Természettudományi Karának oktatási dékánhelyettese, amelynek gyógyhatására semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Kivéve a dékánhelyettes által írt néhány PR-dolgozat.

Az áfacsaló naplója. Előbb hátrahagyott naplójában, majd részletes vallomásában fedett fel milliárdos áfacsalási ügyet egy nagymegyeri vállalkozó, aki maga is része volt az áfacsaló cégláncnak, és hónapokig bujkált a bűnszervezet elől – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás