Egyéb

Tudtad-e, miből lesz (mindjárt) milliárdos Giró-Szász?

Ki gondolta volna, hogy Magyarországon az egyik legjobban jövedelmező szakma éppen a politológusság? Az Index cikke szerint előbb eladta, majd visszavette, aztán a napokban újra eladta üzletrészét Giró-Szász András politológus a tanácsadó cégében, így a számos kormányzati szerződéssel rendelkező Strategopolis Kft. jelenleg 750 millió forinttal tartozik neki. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn megjelent vagyonnyilatkozata szerint eladta Normafánál lévő házát, ezért a céges pénztől függetlenül is van 140 milliós megtakarítása. És van egy 25-30 milliós jachtja is. Esetleg egy alaposabb vagyonosodási vizsgálat? Vagy egy tisztakezek ügyész? Valaki?

Hogyan gazdagodjunk meg apából?
Az MFOR.hu írta meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank 200 millió forintos szerződést kötött egy céggel, amelynek tulajdonosa a jobboldali Heti Válasz hetilap főszerkesztőjének lánya. A cég ezért az összegért konferenciákat, csapatépítőket és protokolláris eseményeket szervez a jegybanknak. Nem ez volt egyébként az első ilyen nyertes pályázat. Még februárban egyedüli indulóként egy ennél jóval kisebb, 24,9 millió forintos tendert nyert el – az Átlátszó is megírta nemrégiben, hogy ez az a “kreatív” értékhatár, amelynél még nem kell nyílt pályázatot hirdetni, hanem lehet meghívásos tendert rendezni. Szóval ezen indult el egyedüliként a leány cége.

Hogyan gazdagodjunk a szamócából?
Blikk szerint eddig összesen 32 millió forint közpénzt kapott a Miniszterelnökség agrárfejlesztésekért felelős államtitkára a saját 70 hektárnyi földjére, de biztosan számíthat még pénzre, mivel nyert további pályázatokat is. A területalapú támogatás mellett fagykárra, szamócatelepítésre, faaprító gépre és még néhány dologra kapott pénzt az államtitkár, aki hangsúlyozza, még azelőtt nyerte el ezeket, hogy kinevezték volna. De, mint az Átlátszó éppen most írta meg, hamarosan a tisztsége és a politikusi mivolta sem lesz akadálya annak, hogy közpénz támogatást kapjon. A kormány kiáll az államtitkár mellett: Lázár János szerint “miért kellene felhagynia azzal a munkával, aminek politikai karrierjét is köszönheti?”

Az év mutyija
Az idei év mutyija minden bizonnyal a maradék magánnyugdíjpénztári vagyon einstandolása. Történt ugyanis, hogy 2010-ben megvédte a kormány a nyugdíjvagyont, és ellopta százezrek magánmegtakarítását. Most pedig “megvédi” azok pénzét, akik akkor nem hagyták ellopni a magukét. Az új szabályozással ugyanis lényegében lehúzhatják a rolót a megmaradt pénztárak. Selmeczi Gabriella egy kiflivel kezdte, és most itten tart.

Brüsszel keményít
Elzárt egy nagyjából 100 milliárd forintos pénzcsapot Brüsszel, mert a gyanú szerint nagyban folytak visszaélések az útépítésekhez igénybe vett uniós támogatások körül. A Bruxinfo számolt be az ügyről, amely egyébként a szocialista kormányok idejére nyúlik vissza. Az Európai Bizottság továbbra is úgy véli, hogy Magyarország 2007-től kezdve bizonyos útépítéseknél megsértette a tisztességes és nyitott verseny elveit, ezért felfüggesztette a kapcsolódó támogatások kifizetését. Budapest és Brüsszel a konkrét ügyben már jó ideje vitatkozik, és becslések szerint 90-130 milliárd sorsa forog kockán. A kérdéses összegek tavaly december óta egyébként már nem érkeznek, mert a problémát látva az uniós testület akkor megszakította a kifizetéseket. Az eljárás azonban most már komolyra fordult, új szakaszba lépett azzal, hogy a pénz átutalását teljesen felfüggesztették.

Jogerős ítélet Wieszt-ügyben
Wieszt-ügyben megszületett jogerős bírósági döntés, a bíróság enyhítette a büntetést a másod- és harmadrendű vádlottak esetében, de helyben hagyta a főszereplő esetében az elsőfokú ítéletet. Az ügy még a szocialista kormányok idejére nyúlik vissza, a vád szerint a volt MSZP-s politikus  egy informatikai vállalkozás vezetőjétől kért kenőpénzt, hogy önkormányzati üzlethelyiséghez juthasson. Az Átlátszó kisfilmben mutatta be a vállalkozót. A bíróság elé végül korrupciós vádak, és többmilliós csúszópénzek átvétele miatt került az ügy, Wieszt János volt MSZP-s politikus esetében nem változott a büntetetés: négy év börtön, vagyonelkobzás, pénzbüntetés.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Gigarazziázott a NAV. Hét hatóság háromszáz főt mozgósító ötnapos ellenőrzést tartott a Ganz-telepen – közölte a NAV, amely szerint ezzel veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg.

Csányi nem beszél mutyiról. Szigorúan kerüli a munkaügyeket az ország legnagyobb bankjának első embere, aki rendszeresen ül együtt a focipáholyban a miniszterelnökkel. Csányi egy lapinterjúban beszélt arról, hogy továbbra is ő a kisegér, és Orbán az elefánt.

Ilyen se volt még. Az egyik minisztérium a másiknak adott be közérdekű adatigénylést. A PM kikérte az EMMI-től kérte ki a Felzárkózási Stratégia új változatát, hogy megtudhassa, mit tervez a kormány a roma integráció és a gyermekszegénység felszámolásának területén.

Open contracting. Lenne a megoldás arra, hogy ne legyen több korrupció a közbeszerzésben: az open contracting, vagyis a nyílt szerződéskötés mindent nyilvánossá tenne. Néhány országban már tesztelik.

Korrupciómentes egészségügy. A BBC cikke egy indiai kísérletről számol be, amely a technológiát hívja segítségül az egyik legkorruptabb ottani területen, az egészségügyben. A példa máshol is működhet…

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás