Egyéb

Közpénzt lopna? Várjon vele januárig!

Januártól könnyebb lesz lopni – írja az Átlátszó, hiszen az új szabályok szerint megint lehet majd közpénzből támogatni a pártközeli szervezeteket és persze a családot. A kormány pénteken nyújtott be egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely amellett, hogy jelentősen korlátozná a nyilvánosságot a költségvetési támogatások ügyében, megváltoztatja az összeférhetetlenségi szabályokat is. Így kiiktatná azt a szabályt, amely szerint a döntéshozók, a kormánytagok és hozzátartozóik, valamint a pártokhoz kötődő szervezetek nem támogathatóak. Mindezt persze a 194 oldalas törvényjavaslatban gondosan eldugva, egy hangnyi tartalmi indokolás nélkül.

Lajos milliárdos buktája
Figyelő kiszámolta, ​mennyit bukik idén Simicska Lajos az Orbánnal folytatott háborúskodásban. A lap szerint a tavalyi 29 milliárd után idén “csak” 16 jöhet be osztalékból, vagyis 13 milliárdot, a korábbi összeg majdnem felét elbukhatja. A Közgép persze még így is simán nyereséges maradhat, csakúgy, mint az üzletember érdekeltségébe tartozó közterületi hirdetési cégek. A csoporton belül a szinte teljes egészében az állami megrendelésekre alapozó médiacégek bukhatják a legtöbbet, ami alátámasztja a híreket, hogy a háborúskodás egyik oka éppen az, hogy mások is szemet vetettek a nyereséges médiaüzletekre. A Magyar Narancs szerint pedig már évek óta nem áll szóba egymással Simicska és Navracsics Tibor, akinek egy 2009-es előadása verte ki a biztosítékot az oligarchánál. Az új uniós biztos akkor arról beszélt, be kellene fejezni a „Puch-, illetve Simicsika-kormányok időszakát”.

 

Fideszes energiák
Az Átlátszó írta meg, hogy állami, közhivatalba történő kinevezése után is fideszes pártfunkcióban maradt az energiahatóság vezetője. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Orbán Viktor által kinevezett elnöke a kinevezése óta is a Fidesz választókerületi elnöke Dunaújvárosban. Őt ez nem is zavarja, szerinte nincs ezzel semmi probléma. Legalábbis ezt felelte az oknyomozó portál kérdéseire (nyilván az elnöki álláspontot tolmácsolva) a hatóság sajtóosztálya. A bökkenő az, hogy a hatóságra vonatkozó, jogszabályok egészen mást mondanak. E szerint az elnök nem lehet valamelyik „párt országos vagy területi szervezetének tisztségviselője.”

A magyar csodazongora másolat?
Az Index cikke szerint a részben állami támogatásokból kifejlesztett, állítólag csodálatos hangzású magyar zongora sajnos nagyon hasonlít a francia csodazongorára, amit a Peugeot és a Pleyel cég fejlesztett ki, és előnye, hogy már bemutatták. A kis nógrádi cég egyébként százmilliós nagyságrendű uniós támogatást kapott, amihez az önrészt a jegybank 60 milliója szolgáltatta, de a projektet az állami Szerencsejáték Zrt. is felkarolta. Az alkotók abban reménykednek, hogy a befektetésük megtérül, mert a hangszer világsiker lesz, bár úgy tűnik, nagy a tülekedés a csodazongora-piacon.

Kampánykorrupciós adatok
Gátlástalanul használta a Fidesz a közpénzeket a saját önkormányzati kampányának finanszírozására – derült ki az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország összesítéséből. A vizsgálat azt mutatja meg, hogy mennyit költöttek a pártok az idei önkormányzati választási kampány során. A civil kampánymonitor feltárta, hogy a kormánypártok sikere érdekében az adófizetők pénze ezúttal sem volt drága, a Fideszt és jelöltjeit ugyanis sok százmillió forintot érő, közpénzből fizetett óriásplakát kampány is segítette. A civil szervezetek számos választási visszaélést is kiderítettek, és minimumprogramot hirdettek az önkormányzati korrupció ellen.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Óriási privatizációs ügylet készül? Az Orbán-kormány óriási privatizációs ügyletre vagy ügyletekre készülhet, de egyelőre titok, mit adnának el. A Napi.hu írta meg, hogy egy titokzatos 169 milliárd forintos állami vagyonértékesítési bevétel szerepel a 2015-ös költségvetésben, ilyen mértékű privatizációra pedig a ferihegyi reptér 2005-ös eladása óta nem volt példa.

Századvéges tanulmányok.  A Századvég-csoport által a kormánynak írt tanulmányok átadására kötelezte a Miniszterelnökséget az elsőfokú bíróság. A pert a VS.hu munkatársa indította, hogy kiderüljön, mire fizetett ki csaknem 4 milliárd forintot a kormány.

Fideszes morál. Visszaadja belvárosi lakását a Belváros új polgármestere. Rogán Antal utódja nem azért döntött így, mert maga is belátta, durva, hogy a kerületi bérlőknek járó, a piaci árhoz képest 75 százalékos kedvezményt biztosító rendelkezést kihasználva vásárolta meg a 110 négyeztméretes ingatlant, hanem mert elege lett a támogatásokból.

Magánnyugdíjpénztárak beszántása. Vastagbőr-blog “megköszöni” a miniszterelnöknek a 2010-ben a magánnyugdíjpénztárak államosítása során beígért, de soha meg nem valósított egyéni nyugdíjszámlákat. A magánpénztárakat egyébként épp most szántja be a kormány végleg.

Francia miniszter ügye. Újabb francia kormánytag bukott bele korrupciós ügybe: a lemondott államtitkár ellen vizsgálat folyik, mert  a testvérének és unokaöccseinek rendezvényszervező cégei két közbeszerzési pályázaton is több évre szóló, több millió eurós állami megrendeléseket nyertek abban a régióban, ahonnan a kormánytag is származik.

Keresetek a szuperközpontban. Átlagosan közel 450 ezer forintot keresnek havonta az új Nemzeti Kommunikációs Hivatal alkalmazottai – derül ki abból a dokumentumból, amelyet Széll Bernadett LMP-s politikus tett közzé adatigénylését követően.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás