Egyéb

Azt hitted Orbán Magyarország igazi ura? Nagyon tévedsz!

444.hu írta meg a Wall Street Journal portréja alapján, hogy a zavarosban szeret csak igazán halászni Magyarország igazi ura. A Templeton Global kötvényalap kezelőjéről van szó, aki a cikk szerint érdekes befektetői taktikával működik: másoknál bátrabban vásárol közutálatnak örvendő, alulértékelt eszközöket, és nem finnyáskodik olyan rezsimek finanszírozását is segíteni, amelyek emberi jogi szempontból sem makulátlanok. Ebben a szép sorba illeszkedik bele Magyarország: a cikk felidézi többek között, hogy Hasenstab hogyan vásárolta össze a magyar államkötvényeit 2011 körül, amikor a kormány látványosan kirúgta az IMF-et az országból, és a külföldi befektetők inkább menekülni akartak a magyar államkötvényekből. Ezért jó olcsón jutott hozzájuk, és később hatalmas pénzeket keresett rajtuk. Az alapkezelő Orbánnal is többször találkozott, de inkább Orbán kereshette az ő kegyeit, főleg, mert nagy baj lenne, ha hirtelen ez az alap elkezdene megszabadulni a magyar kötvényektől.

Goldenblog első lett a Mutyimondó

Hiába hozta ki elsőnek a Goldenblog zsűrije a Mutyimondót az idei versenyen, nem adjuk fel: továbbra is folytatjuk a blogunkat, és az email hírlevelet is, nem engedünk a lekenyerezési kísérletnek. Legalább a Mutyimondó legyen mutyimentes övezet ebben az országban!

Kampánykrumpliért szavazat
Mindössze 11 településen kellett november 9-én megismételni részben vagy egészen az önkormányzati választást – ez alapján úgy tűnhet, szabad és tisztességes választás zajlott október 12-én. Az Átlátszó által megismert, és részben már a nyilvánosság elé tárt ügyek azonban ennél jóval kedvezőtlenebb képet mutatnak. Mivel a nagyobb városokban a helyi média többé-kevésbé dokumentálta a választásokkal kapcsolatos visszaéléseket, az oknyomozó portál elsősorban a kisebb településeket nézte végig. Sok helyen krumpli vagy közmunka ígérete ellenében szavaztak.

Jó üzlet Orbánnak fülbe súgni
Havi 12 millióba, évi 132 millió forintba kerülnek azok az Orbán Viktor kormányfő számára adott tanácsok, amelyek egy része csupán szóbeli, konzultatív jellegű javaslattétel – írta meg az Origo.hu. A többségében régóta Orbán körül forgolódó miniszterelnöki biztosok és megbízottak fizetési listája vegyes: nagy részük megelégszik a bruttó egymilliós díjazással, de van, aki állami cégtől jut mellékeshez, és olyan is, aki egyáltalán nem kér pénzt. Nem nehéz kitalálni, hogy a legmagasabb díjazás egy volt századvégesnek jár: a mindössze 31 éves  fiatalember a Századvég Intézet politikai elemzője volt, illetménye miniszteri szintű, vagyis bruttó 1,25 millió forint. Ez kiemelt egészségügyi ellátással és gépkocsi használattal egészül ki.

Magas élet az NB1-ben
Az Origo.hu írta meg, hogy magas élet jár az amúgy köztudottan világszínvonalú focit produkáló magyar bajnokságban. Több NB I-es klubnál a focisták lakást és autót kapnak használatra, az edzéseket gyakran közös ebéd és vacsora követi, így sokat ételre sem kell költeniük. Néhány csapatnál már reggel fél 8-8 körül meg kell jelenni a közös reggelinél, ünnepnapjuk sem sok van, de ezt azért valahogy kibírják a fizetésért, amely sokszor egy számjeggyel több, mint egy irodai alkalmazotté.

Századvég-cáfolat
A Heti Válasz nagyinterjúban szólaltatja meg a Századvég elnökét. Ez az a Fidesz-közeli intézmény, amelyet egyik volt vezetője, Mellár Tamás szimpla pénzmosodának nevezett. Az elnök kikéri magának, sőt szerinte vannak olyan sikeresek, mint a Prezi. Ha-ha-ha. A 444.hu szerint Lánczi András hasonlata azért is nagyon találó, mert a Prezi vezetője, Árvai Péter nemrég járt Amerikában Obama elnöknél, a Századvég (Gazdaságkutató) főnökének, Heim Péternek pedig ugye éppen a “magánügye”, hogy beutazhat-e.

Goodfriend szerint
Az amerikai ügyvivő szerint Magyarországon az átláthatóság hiánya, a hatalomkoncentráció, a civil szervezetek megfélemlítése, az öncenzúra a médiában éretté tette a feltételeket a korrupcióra. Szerinte az amerikai törvények szerint lépniük kellett, mert a cégeik nem lehetnek korrupciós ügyletek részesei.

 


További érdekességek itthonról és külföldről:

Kezdődik a Vizoviczky-per. Al Caponét is adócsalás miatt ítélték el: az éjszaka császárának is hívott Vizoviczki László és társai ügyében megkezdődött az adócsalás ügyében indított bírósági eljárás. A 33 vádlottat felvonultató megaper jövő év áprilisáig biztosan eltart majd első fokon.

Itt az Átlátszó új szupervideója. Nulla forintból készült el, de jobb lett, mint Kálomista Gábor déli harangszóról készített filmje. A lényeg, hogy dübörög az Átlátszó4000 kampány, még van időd csatlakozni.

Hogyan lehet 600 millával elszámolni? Hát így: az eredetileg becsült csaknem 3 milliárd forint helyett végül 600 millióval többért tudja csak megépíteni a biztosítóberendezést a Piliscsaba-Esztergom közötti vasúti vonalszakaszon a kiválasztott cég. Ugyanennyivel számolták el az új Puskás-stadion tervezésének költségeit is. Varázslatos szám.

Egy szerény kínai. HVG.hu megtalálta azokat a kínai cégtulajdonosokat, akiktől legalább félmilliárd forintot rabolhattak el, ők mégsem akarnak segíteni a rendőröknek. Úgy hírlik, a rablás csak az első figyelmeztetés, ha nem fizetnek februárig, nem ússzák meg ép bőrrel, nem csoda, hogy rejtőzködnek.

Átrendeződés az állami szektorban. A HVG.hu szerint megindultak a változások a Postán nem sokkal azután, hogy a kormány nekifogott az állami médiaköltések átalakításához. A lap értesülései szerint leváltották a cég kommunikációs igazgatóját, továbbá kiírták az új tendert, mely szerint a Posta közel 1,7 milliárd forintot költ 2014-2015-ben reklámra. Közben a Magyar Turizmusnál is folyik az átalakítás.

Putyin elvtársi kapitalizmusa. A Reuters oknyomozó cikksorozatának újabb epizódja mutatja be, hogy miként működik Putyin korrupt rendszere: ezúttal egy gyanús floridai cég, és a Pentagon is benne van a buliban.

Horvát kalamajka. Egy volt horvát miniszter is érintett az autópálya-korrupciós ügyben. A minisztert két munkatársával és a Horvát Autóutak közlekedési vállalat két vezetőjével együtt azzal vádolják, hogy a HAC alvállalkozói egy cseh közvetítő cég számlájára fizették be a kenőpénzt a megrendelések fejében, amit aztán szétosztottak.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás