Egyéb

“Lopunk, de kevesebbet.” Meglepődsz, ki mondta!

Szép kerek nyilatkozattal kezdte polgármesteri karrierjét a zuglói önkormányzat élére megválasztott Karácsony Gergely. A politikust az Index vonta kérdőre, miután kiderült, hogy a kerületben kissé elszállni látszanak a képviselői fizetések, bőven havi bruttó 300 ezer forint fölé tornászta fel ugyanis saját tiszteletdíját a képviselőtestület többsége. Az egyik képviselő havi bruttó járandósága a félmillió forintot is átlépi, és sehol nem éri meg annyira a bizottsági munka, mint Zuglóban, ahol a 19 képviselőre 8 bizottság jut. A polgármester, Karácsony Gergely azt mondta: lehet, hogy Zuglóban keresnek a legtöbbet a képviselők, de szerinte itt fognak a legkevesebbet lopni. Ez a mondat azután szép igazán, hogy a kerület, egyébként eddig egyedüliként, teljes politikai egyetértésben vállalta, hogy teljesíti azt az átláthatósági minimumprogramot, amit az Átlátszó és még néhány civil szervezet javasolt.

A NAV is csak úgy korrupt, ahogy mindenki
korrupció elleni kormányzati stratégia szerzője szerint a NAV ugyanannyira korrupt, mint a többi állami szerv. A 444.hu vette észre, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója egy lapinterjújában azt mondta: a NAV semmivel sem fertőzöttebb korrupciós szempontból, mint bármelyik másik állami szervezet. Kérdés, hogy most ennek örülni kell-e? Október óta egyébként a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálja mintegy százharmincezer rendvédelmi dolgozó megvesztegethetőségét, tevékenységét. Most írtak a kormánynak egy új, korrupció elleni stratégia tervezetet is, amelyet nemsokára társadalmi vitára bocsátanak.  A főigazgató szerint egyébként persze alapvetően minden a legnagyobb rendben van, például nem kimagasló a korrupt rendvédelmisek száma.

Simon simán kiperkált százmillát
A Magyar Nemzet szerint külföldi számlákon rejtegetett vagyona után százmillió forintot meghaladó adóhátralékot fizetett be a közelmúltban az államnak az MSZP bűncselekményekkel gyanúsított volt elnökhelyettese, Simon Gábor. Az egykori szocialista politikus ügyvédje  az adóhátralék befizetésének a tényét nem cáfolta, de a pontos összeget nem kívánta elárulni. Simont hamarosan ismét kihallgatja a nyomozó hatóság. A Központi Nyomozó Főügyészség február óta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja Simon Gábort. A gyanú szerint a volt MSZP-s politikus a költségvetési csalással mintegy százmillió forintos vagyoni hátrányt okozott.

Kormányos civilek
Az Abcug.hu cikke szerint szinte leplezetlenül látja el állami milliókkal a Fidesz-közeli civil szervezeteket a Nemzeti Együttműködési Alap. A közpénzből folyó támogatások sokszor kormánypárti képviselők szervezeteihez jutnak, de van, ahol egy egész családi bizniszt finanszíroznak. A lap az elmúlt két év pályázati listáit nézte meg, és arra jutott, hogy szinte kivétel nélkül olyan civil szervezetek kapják a legtöbb állami támogatást, amelyek valamilyen módon kötődnek a kormánypártokhoz.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Állami pénz csókos újságíróknak. Véletlenül (khm) kihagyta a Miniszterelnökség az Átlátszó korábbi kérdésére válaszolva a Hír TV-t és a Pestisracok.hu oldalt egy összesítésről, amely egy állami sikerkampány kedvezményezettjeit mutatta be. Miután még egyszer rákérdezett az oldal, helyesbítettek. A Pestisracok.hu közleményben nem arra válaszol, amit kérdeztek.

Itt az Átlátszó új szupervideója. Nulla forintból készült el, de jobb lett, mint Kálomista Gábor déli harangszóról készített filmje. A lényeg, hogy dübörög az Átlátszó4000 kampány, még van időd csatlakozni.

Milliárdokért palotát. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének egykori Andrássy úti székházát vásárolta meg az állam a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára. Ha azt kérdezed, minek, akkor a válasz: jó kérdés. Az épület megszerzésére több mint kétmilliárd forintot csoportosított át a kormány.

Habony barátnője és az áfacsalás. Ha az ember a miniszterelnök tanácsadója, tudjon barátnőt választani. Habony Árpád tud: a NAV házkutatást tartott egy húsos cég rózsadombi székhelyén, áfacsalás gyanúja mitt. A cég egy ukrán nagyvállalkozó érdekeltsége, a vállalkozó lánya Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpádnak a barátnője.

Korrupcióellenes szövetség. Korrupcióellenes Szövetséget hoz létre az egykori NAV-alkalmazott, az utóbbi hetek utcai tüntetéseinek egyik szónoka, Horváth András. Az Atv.hu értesülései szerint egyesületi formában kívánnak majd működni, és részt vesz benne a szervezet megalakításában Karancsi Tibor, Hadházy Ákos és Vágó Gábor is.

Ifj. Lomnici nem adja föl. Híres jogásznév birtokosa, mégis rettentő jogi sületlenségeket ír a CÖF szóvivője, maga is jogász. A Vastagbőr-blog rámutat.

Úgy bukott, hogy el sem kezdte. Előbb lett bukott főszerkesztő a HVG élén Sztaniszláv András, minthogy elkezdhette volna a munkáját. Korábbi zűrös ügyei miatt mégsem nevezték ki, a lapot bizottság irányítja egyelőre. Kerényi Imrét pedig visszahelyezték a CityTV fb-elnöki posztjára, miután az önkormányzat  – állítólag tévedésből – előbb a polgármester bátyját nevezte ki.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás