Egyéb

Na, kivel üzletelt Vida Ildikó a kinevezése előtt? (Nem röhögni)

Az Átlátszó kiderítette, hogy kinek adta el a budai házát a NAV-elnöke kevéssel azután, hogy kinevezték volna az adóhatóság élére: természetesen a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgépnek. Vida Ildikó két héttel 2010-es az APEH-elnöki kinevezése után szabadult meg a máriaremetei házától. Ő is, csakúgy, mint a többi vezető közszolgálati tisztviselő, nem nyilvános tartalommal rendszeresen vagyonnyilatkozatot köteles tenni. Az első vagyonnyilatkozatának benyújtására a 2010-es APEH-elnöki kinevezése után történetesen éppen harminc napja volt, így ennek már nem feltétlenül kellett tartalmaznia a Tamara utcai házat, viszont az adásvételből származó jövedelemnek a következő évek bevallásaiban elvileg meg kellett jelennie. Hogy reális, a piaci árnak megfelelő értéken jelent-e meg, azt legfeljebb a munkáltatói jogokat gyakorló nemzetgazdasági miniszter tudná megmondani, de ő is csak akkor, hogyha Vida Ildikó esetében a törvényes forrásból származó jövedelemmel nem magyarázható vagyongyarapodást érzékelne, és ezért vagyongyarapodási vizsgálatot indítana. Az ATV.hu szerint egyébként a Vidagate-tel Simicskára céloztak, Orbánt lőtték lábon. A HVG pedig arról ír, hogy a Kaya Ibrahim és Joszip Tot-ügyben tűnt fel Futó Barnabás, a Közgép Zrt. ügyvédje képviseli a NAV-elnököt az amerikai kitiltási botrányban.

…és fantomcég kültagja volt?
Népszabadság információi szerint Vida Ildikó, a NAV elnöke, illetve Halasi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetője 2011-ig egy fantom betéti társaság kültagjai közé tartozott. Ráadásul a vonatkozó iratokban a két állami vezető zuglói lakcíme is megegyezett.  A lap szerint kultúrkörökben máig emlékeznek az érettségi utáni fizetős oktatást nyújtó intézményre, amely azonban egy szülő megfogalmazása szerint „idővel kikopott a diákok alól”, a cég pedig fantomizálódott. Annak sincs semmi nyoma, hogy akár Vida, akár az akkori állami vagyonkezelő és számos nagy állami vállalat vezetőségében dolgozó Halasi bármilyen módon rákoppintott volna a bt-vezető körmére. Így annak sincs, hogy a hatóságok a társaság egy évtizedig elnyúló agóniája alatt a felszívódott cégen és beltagon túl a kültagokat is keresték volna.

Azeri kenőpénzek magyar politikusok zsebében?
HVG cikke szerint immár jobboldali berkekben is a suttogó propaganda részévé vált, hogy egyes magyar politikusok látványos vagyongyarapodása mögött Azerbajdzsánból érkező kenőpénzek állhatnak. A lap terjedelmes cikkben tárja fel azt, hogy mi állhat az amerikai kitiltási botrány hátterében, és arra jut, hogy Baku fontos színtere ennek a vitának. A Nyugat az azeri baltás gyilkos kiadásakor kezdett odafigyelni a magyar külpolitika-külgazdaság kockázatos fordulatára. A HVG tudomása szerint azeriek terjesztették nemzetközi eseményeken, hogy eurómilliókban mérhető kenőpénzt fizettek konkrétan meg nem nevezett magyar döntéshozóknak az elkövető átadásáért – hogy tényleg így volt-e, az egyelőre nem deríthető ki, mindenesetre a HVG tudomása szerint egyes NATO-országok hírszerzésének látókörébe került az eset. Méghozzá úgy tudni, annak kapcsán, hogy egy azeri honvéd-szakszervezeti vezető a tavasszal azzal vádolta meg országa védelmi miniszterét, hogy Magyarországon parkoltatja kenőpénzből származó jövedelmét. Az Azerbajdzsánnak szánt magyar államkötvények körüli korrupciógyanús ügyek is felkeltették az amerikaiak figyelmét.

Megszívják a dohányosok (én kérek elnézést)
Új szereplőt kap a trafikrendszer – derül ki az új trafiktörvény tervezetéből, amelyet több tárcának elküldött a héten a Miniszterelnökség, és a 444.hu is hozzájutott egy példányhoz. Jön az úgynevezett dohány-kiskereskedelmi ellátó, amelynek minden megyében lennének raktárai, és a trafikok csak innen rendelhetnének dohányárut. Most a trafikok maguk döntik el, honnan vesznek árut, de 2015. május elsejétől ennek véget vetne a kormány a dohány-kiskereskedelmi ellátó létrehozásával. Ennek minden megyében lennének raktárai, és a trafikok csak innen rendelhetnének árut. Máshonnan nem. Az ellátó így közvetítő kereskedő lenne, és megjelenésével ő is kereshetne a cigarettán, évi akár 5-6 milliárdot is. Egy fideszes javaslat szerint egyébként egyszeri különadót vetnének ki a dohánygyárakra és -kereskedőkre, de persze lennének kivételek: a trafikosok. Az iparág kiakadt. Szép csavar, hogy ezzel mentesülne a beterjesztő képviselő családja is: az anyjának van 1 saját trafikja, a férjének hozzá 3, a családnak pedig összesen 12 darab.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Lehet ilyen? Korrupció-mentes helikopter-beszerzést követel az MSZP. (Kéretik nem röhögni). A párt a honvédségi helikopterbeszerzésekhez korrupciómentes, nyilvános, valódi versenyt biztosító tender kiírását kívánja, mintha így cselekedett volna, amikor hatalmon volt.

Heim nem cáfol. Az Origo.hu-nak nyilatkozott Heim Péter, az amerikai kitiltási botrányban hírbe hozott közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató vezetője. Az interjú két érdekessége: nincs benne róla kép (csak az elődjéről Mellárról), és nem cáfolja egyértelműen, hogy rajta lenne a kitiltottak listáján. Azt állítja, az intézmény nem “pénzmosoda”, minden fillérért megdolgoztak.

Gyurcsányék nyomták. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, és Veres János volt pénzügyminiszter furcsa, sürgető nyomásgyakorlásáról vallott a bíróság előtt az egykori moszkvai nagykövet, aki most korrupciós ügyben magyarázkodik.

Lázárhoz kerül Paks. Az atomerőmű-bővítés megamilliárdos, orosz üzlete a Miniszterelnökséghez, konkrétan Lázár János felügyelete alá kerül, a további félreértések elkerülése végett.

Töröcskei bukóra áll. Újabb Töröcskei-cégekhez küldött biztosokat a jegybank: az MNB felügyeleti biztosokat rendelt ki két pénzügyi szolgáltatóhoz, mert megrendült a cégek tőkehelyzete. A napi.hu szerint mindkét társaság Töröcskei István ÁKK-vezérhez, fideszes oligarchához köthető.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás