Egyéb

Megérkezett Olaf, és tolmácsot kér

Az ATV értesülései szerint bizalmas információkat kért az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) az európai szociális alap támogatásait menedzselő magyar állami hivataltól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Főosztályától, ahova talán már ki is szálltak nyomozni. Valószínűleg egy olyan cégcsoportról érdeklődnek, amely “kulcsszerepet játszhat az uniós pénzek felhasználásában”.

Listaáron a legdrágábbat
Hogyan lesz egy lényegében nem működő felsőruházat-készítő cégből a Honvédelmi Minisztérium kedvenc építőipari vállalkozása? A válasz egyszerű: drága ajánlatokkal és sajátos körülmények közt bonyolított pályázatokkal. Az Átlátszóhoz nemrég olyan információk és dokumentumok jutottak el, amelyek erősen valószínűsítették, hogy a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelő cége évek óta rendszeresen előnyben részesít egy olyan céget, amelyik feltűnően drágán dolgozik. A HM vagyonkezelője egyébként nem ismeretlen a korrupciós híradásokból: a kormányváltás után vizsgálatok sora indult el, ezek közül az egyikben, a tábornokperben nyáron kezdődött az elsőfokú eljárás. A friss történet konkrétan a cég Salgótarjáni úti székházának felújításáról szól – erre a projektre az elmúlt négy évben közel 1 milliárd forintot költöttek Az Átlátszó kitartó érdeklődésére belső vizsgálat indult.

A keleti nyitás nyertese
Máris megvan a nyertese az új kormányzati külpolitikai stratégiának, a keleti nyitásnak. Annak a stratégiai egyezménynek a keretében, amelyet az azeri diktátorral írt alá a magyar “kollégája”, és amelynek hála azeri gázzal fűthet nemsokára a magyar, a Közgép is stratégiai nyereményhez jutott. A Simicska Lajos kormányzati oligarcha kezében lévő építőipari cég építhet mindenfélét ezentúl Azerbajdzsánban, többek között autópályahidakat. Végre valahol elismerik a magyar mérnöki tudást!

Még keményebb adót kap az RTL
Nemrégiben dicsekedett az RTL Klub azokkal az adatokkal, amelyek szerint nagyon is bejött a tévécsatornának a karcos kormánykritika a különböző hírműsoraiban, de a kormányzati válaszcsapás sem késlekedett. A kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát, amely eddig is a legkeményebben az RTL-t sújtotta. Miközben a tévécsatorna piaci részesedése 13,5 százalékos, ez a cég fizeti a reklámadó több mint 50 százalékát. Az első, augusztusi részlet befizetésekor például az 1,3 milliárdos bevétel 80 százalékát, egy milliárdot fizetett be az RTL az államnak. A médiacsoport Magyarországon elért profitját egyszerűen elveszi a kormány a reklámadóval. Ha nem lenne a hátterükben egy nagy külföldi vállalatcsoport, akkor csődöt kellene jelenteniük.

Elszivárgott az iskolásgyerekek adománya
Magyarországon már a gyerekek is gyorsan megtanulják, hogy az államnak nem éri meg semmit befizetni, mert – így vagy úgy – ellopják. A Népszava számolt be arról, hogy nem jutott el a támogatottakhoz az a 10 millió forint, ami a 2010-es kolontári vörösiszapömlés után az iskolás gyerekek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma által  szervezett „százforintos” adományozás során gyűlt össze. A lap a minisztérium összesítéséből vonta le a következtetést: rövid összeadás és szorzás után kiderült, nem adódnak össze a számok. Összesen 73 millió jött össze, de csak 62 millió jutott el a bajba jutottakhoz.

Még nincs vége
Az Index szerint 121 közbeszerzést talált gyanúsnak az Állami Számvevőszék a Pécsi Tudományegyetem átvilágítása során. A számvevők az elmúlt hónapokban a felsőoktatási intézmények 2009 és 2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását ellenőrizték. Az eddig befejeződött vizsgálatok máshol is feltártak szabálytalanságokat, de még sehol sem akadt fenn annyi ügy, mint Pécsen. Az ügyben megszólalt az ÁSZ is, a szervezet szerint még nincs vége az átvilágításnak amúgy tehát még rosszabb is lehet a helyzet, a pécsi egyetem viszont igyekezett tompítani a botrány élét. Szerintük nem annyira nagy a baj: az egyetem mintegy 30 milliárd forintnyi közbeszerzést bonyolít le évente, és a számvevőszéki átvilágítás egyetlen európai uniós, illetve kiemelt beruházással kapcsolatos közbeszerzést sem kifogásolt.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Vida Ildikó ifjúkora. A héten megjelenő Magyar Narancs azt ígéri, hogy bemutatja, milyen volt a fiatal Vida Ildikó, amikor megismerkedett a fiatal Simicska Lajossal. Vida egyébként, Orbánékhoz hasonlóan, az ELTE Bibó István szakkollégiumának hallgatója volt, 1989-ben szerzett jogi diplomát.

Korrupció és EU-pénzEgyértelmű kapcsolatot lehet felfedezni egy adott országban a korrupció mértéke és az uniós források lehívásának képessége között. Minél kevésbé korrupt az ország, annál nagyobb arányban tudja felhasználni az uniós forrásokat – többek között erre hívták fel a figyelmet az Erste Bank bécsi elemzői.

A rossz hír hozóit lelövik, ugye? Az a furcsa helyzet van a NAV-elnöke körül, hogy a friss bejelentése szerint, mindenkit beperel, különösen az újságírókat, akik a jó hírnevét megsértik, de semmilyen jogi eljárást nem kezdeményez az Egyesült Államok ellen, amelyik az országból való kitiltással lényegében kiállította róla a korrupciós nemzetközi igazolványt.

Olcsó a Hajas. A belvárosi önkormányzat négyezetméterenként 292 ezer forintot kért csak egy Erzsébet téri fodrászszalon eladásakor, most néhány méterrel arrébb egy felszámolás alatt álló étterem 146 négyzetméteres üzlethelyiségéért 122 millió forintot, vagyis négyzetméterenként 834 ezret, a fodrászat négyzetméterárának 2,8-szorosát ajánlja piaci alapon egy vevő.

Spanyolországban nem a civileknél razziázik a rendőrség. Hanem az önkormányzatoknál, a helyzet olyannyira komoly, hogy a Kanári szigetek sem maradt ki a rendőrségi akcióból. Mintegy 30 ember ellen indulhat eljárás korrupciós cselekmények miatt.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás