Egyéb

A bicikliző majom, Orbán szobácskája és a magtárház

Az Átlátszó cikke szerint oligarchák, gyanús ügyek visszatérő szereplői és Orbán Viktor miniszterelnök barátai is feltűnnek a legvagyonosabbak között a Forbes gazdasági magazin most közzétett listáján, amely a 33 leggazdagabb magyart mutatja be. A lap szépen sorba szedte, hogy a leggazdagabb magyarok közül, ki és hogyan szedte meg magát az állammal folytatott üzletekkel, vagy ki, hogyan használta fel a politikai kapcsolatokat a gazdagodásra. A lista újdonsága egyébként az, hogy szerepel rajta Simicska Lajos is, ami azért meglepetés, mert a miniszterelnök kollégiumi szobatársa ezt megelőzően – az Átlátszó Kis Oligarchatározóját leszámítva – soha nem szerepelt egyetlen gazdaglistán sem. A Közgép tulajdonosának vagyonát 45 milliárd forintra becsülte a Forbes. Üzlettársa, Nyerges Zsolt 16,8 milliárdra becsült vagyonával a 31. helyre került.

Fortress fordulat
Az Index birtokában lévő dokumentum szerint szép kis summát ígért a Fortress álbrókerbirodalom többmilliárdos csalással gyanúsított vezére egy vállalkozónak, akiről azt hihette, van elég befolyása ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Banknál elsimítsa a cég ellen indított vizsgálatot. Ha ez sikerült volna a „jótevőnek”, akkor marketingtevékenységért kapta volna meg a megbízási díjat, potom 130 millió forintot. A lap szerint a vállalkozó, aki azt ígérte, hogy mindezt elintézi a jegybanknál, nem teljesen ismeretlen a félalvilági körökben. A kilencvenes években Tocsik Márta egyik bizalmasa volt, a kétezres évek elején pedig többrendbeli, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás miatt került be a bűnügyi hírekbe.

A magtárház rejtélye
Ötévnyi nyomozás után két ember ellen emeltek vádat abban az ügyben, amelyet a Magyar Nemzet riportere tárt fel évekkel ezelőtt, és akkor a munkájáért a legjobb oknyomozó újságírónak járó Soma-díjban is részesült. A vád jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés. A gyanú szerint legalább hatmilliárd forint tűnhetett el a gabonatároló raktárház építése során úgy, hogy egyébként a beruházáshoz szükséges forrást az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosította, így a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet a pénzintézet korábbi vezetésével kapcsolatban. Időközben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is elkészült az ügy felülvizsgálatával, eszerint az MFB-nek nagyjából 13 milliárd forint követelése maradt fenn.

A bicikliző majom pályázata
444.hu szerint akár egy bicikliző majom is meg tudta volna írni azt a pályázatot, amelynek alapján 1,3 milliárd forintot lapátolnak ki az államkasszából azon a címen, hogy a magyar érdekek mentén kell lobbizni Amerikában. A nyertes a Századvég vezette konzorcium, amely a megbízást még a mostani kitiltási botrány előtt kapták a Miniszterelnökségtől. Egyébként könnyen nyertek, mert nem volt nagy verseny, a pályázat kiírása is eléggé bekorlátozta az indulók számát: csak a Századvéges csapat próbálkozott. A lap megszerezte a nyertes pályázatot, és az aláírt szerződést is: a pályázat ugyan 217 oldalas, de nagy része azoknak a formai követelményeknek az igazolása, amelyeknek a kiírás szerint úgyis csak a Századvéges csapat felelhetett meg. A szakmai javaslat alig egy oldal az egészben.

Orbán szobácskája a kolostorban
Hiába költözik már szinte biztosan a Várba 2016-ben a miniszterelnöki iroda, addig is most még gyorsan 15 millióból felújítják Orbán Viktor jelenlegi dolgozószobáját, írta meg a vs.hu. A kormány ugyanis közbeszerzést írt ki a Parlament miniszterelnök szárnyának a felújítására. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki és mire fogja használni a szárnyat, ha Orbán elköltözik. A lap a Miniszterelnökséget is megkereste az erre vonatkozó  kérdéseivel, de csak elég ködös választ kaptak arról, hogy a szobát milyen jó felújítani. Érdekesség, hogy ugyanezt a  miniszterelnöki irodát két évvel ezelőtt is felújították már. Orbán 2010-ben költözött ebbe az irodába a korábbi miniszterelnöki dolgozószobából, amely a maga 70 négyzetméterével túl kicsinek bizonyult számára, ezért átköltözött a száznyolcvan négyzetméteres Nándorfehérvári terembe, a korábbi irodából pedig fogadószobát csinált.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Százmilliók a milliárdokért. Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki, hogy milyen felületeken és mennyiért hirdeti a kormány azt, hogy mennyire sok pénz jön az Európai Uniótól. A kampány végösszege 605 millió Ft, ebből 200 millió a kormánypárti TV2-nél landolt.

Átverős szegedi ügyvéd. Több tízmillió forint kárt okozott a megalapozott gyanú szerint ügyfeleinek egy volt szegedi ügyvéd, aki ellen most vádat emeltek. Ismerős sztori, és a lebukás is tankönyvszerű: elsikkasztotta a letétként befizetett összegeket, csak idő kérdése volt, mikor lesz vége.

Tarolnak a katolikusok. Tarolt a Katolikus Rádió és a Magyar Rádió a médiahatóság hangjáték pályázatán. Ja meg még a Lánchíd Rádió is. A pántlika a kalapon a Tilos lett.

Szcientológus vádlott. Szcientológus kötődése miatt távolították el a Honvédelmi Minisztérium volt tanácsadóját, erről az érintett a tábornokper vádlottjaként október végi vallomásában beszélt a Debreceni Törvényszék előtt – írja a Magyar Nemzet. A férfi a lap szerint annak a Gyermekrák Alapítványnak a marketingigazgatója, akinek a vezetője ellen hűtlen kezelés gyanújával folyik eljárás.

Áll a bál Koszovóban. Egy tekintélyes francia jogászt kért fel hétfőn az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a koszovói uniós missziót ért korrupciós vádak kivizsgálására. A lavinát a legismertebb koszovói napilap, a Koha Ditore hatrészes leleplező sorozata indította el: kenőpénz ellenében mentességet kaphatott pár érdekes figura.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás