Egyéb

Matyi a szégyenlistán, Vajnáék a kiskapuban

Az adóhivatal elnöke legutóbb arról beszélt egyik interjújában, hogy Magyarországon milyen jól halad az áfacsalók elleni fellépés, amivel csak egy baj van: nem igaz. A számok éppen az ellenkezőjét mutatják. Egy amerikai adótanácsadó cég elemzéséből az derül ki, hogy az áfacsalások miatt az áfabevételek negyedétől esik el Magyarország évente. Ez az arány több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Szakemberek szerint az is sokat javítana a helyzeten, ha a büntetőeljárások nem húzódhatnának el 4-5 évig. Vasárnap Budapesten a NAV vezetőinek menesztését és a korrupció elleni küzdelem fokozását követelte csaknem 10 ezer demonstráló, de a nemzetgazdasági miniszter szerint nincs semmi baj azzal, hogy az adóhatóság elnöke rajta van a korrupció miatt az USA-ból kitiltottak listáján, nem menti föl, mert Washington nem mutatott bizonyítékokat. Vida Ildikó pedig helybe ment: betoppant az USA követségre, ahol az ügyvivő élvezte igazán a helyzetet.

 

Szelektív vizsgálatok

HVG arról ír, hogy igen csak farizeus az Orbán-kormányzat a korrupció elleni fellépés területén. Miközben a miniszterelnök a korrupcióval szembeni zéró toleranciát hangsúlyozta szokásos, múlt pénteki rádióinterjújában, hozzátéve: jelentenie kell, aki ilyesmit vél felfedezni, egy a hetilap által megvizsgált, komolynak tűnő ügyben nem történik semmi. Minda Zoltán, a korrupció ellen fellépő Tiszta Energiával Magyarországért Párt ügyvivője a felszámolásokkal kapcsolatban már több mint négy éve, a második Orbán-kabinet megalakulását követően tett bejelentést, de a kormányzat a mai napig nem vizsgálta ki a jelentésében foglaltakat.

 

Újít az Átlátszó
Az Átlátszó oknyomozó portál egyik fontos szolgáltatása a KiMitTud közadatigénylő rendszer, amely az állampolgárok számára egyszerűvé teszi a közérdekű adatokhoz való hozzájutást. A rendszerben már több ezer igénylés szerepel, ezek pedig jó pár esetben a bíróságokon folytatódnak. Az Átlátszó most egy könnyen áttekinthető és kereshető oldalon elérhetővé teszi mindazokat a peres ügyeket, amelyek a a Bírósági Határozatok Gyűjteményében nyilvánosan elérhetők, és kiválogatta belőlük a más perekben is felhasználható általános megállapításokat, végül tárgyszavakkal és törvényi hivatkozással látta el őket.

Lázár és a cseh fácánok 136. rész
Mégsem ment el Lázár János az Átlátszó által korábban megszellőztetett és az elmúlt hétvégére tervezett, 23 millió forint értékű csehországi vadászatra: a Blikk információi szerint vagy később megy, vagy el sem megy.  A napilap munkatársa a vadásztársaság helyi képviselőjét kifaggatva tudta meg, hogy bár valóban pénteken volt szó Lázárék érkezéséről, a miniszter jelezte, hogy egy héttel később érkezik ő és a társasága, sőt a legfrissebb információjuk szerint nem is jönnek ebben az idényben. Az állítólag befizetett előlegről nincs hír.

Csak az nem kapott, aki dolgozott
A HVG cikke szerint csak azok nem jutottak hozzá egy nagyszabású uniós programból a pénzükhöz, akik a munkát elvégezték – mindenki más jól járt. A lap szerint uniós milliárdokból ment a nagyszabású állami nyelvoktatási program, csak épp az órákat leadó tanárok egy részéhez nem csorgott a pénzből. Van köztük, aki egy fillért sem kapott a több száz tanítással töltött óráért, sőt még saját költségén járt vidékre tanítani. Panaszt a károsult tanárok hiába tettek, mert az illetékes szervezet ebben nem érzi magát kompetensnek. Kérdés, hogyan bízhattak egy ilyen nagyságrendű állami munkát egy olyan cégre, amelyről már évek óta az a hír terjed, hogy átveri a neki dolgozókat.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Egy furcsa döntés. Ravaszságot sejtek, amikor a kormány vmi miatt nagy hirtelen a korrupció elleni küzdelemre hivatkozik: hatályon kívül helyezték a közbeszerzési törvény vitatott paragrafusát, amely széles körben engedte meg a szabályok alóli felmentést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Meglátjuk, mi lesz helyette.

Százmilliós kiskapu Vajnáéknak. Népszabadság cikke szerint kiskaput nyitna az Orbán-kabinet a letiltott internetes szerencsejáték-oldalaknak. A vállalkozások a kormányoldalhoz közel álló üzletembereken keresztül, a költségvetés helyett főleg magánzsebeket gazdagítva térhetnek vissza a magyar piacra.

Titkosszolgálat vizsgálja a kiszivárogtatást. A titkosszolgálat is vizsgálja azt a levelezést, amely miatt végül nem bocsátották el, de megrovást kapott az ombudsmani hivatal munkatársa, mivel arról egyeztetett egy jogvédő szervezettel, hogy a hivatal mikor hoz nyilvánosságra egy, a józsefvárosi fideszes vezetés számára érzékeny jelentést.

Matyi a szégyenlistán. A Napi.hu szúrta ki, hogy felkerült a 180 napon túl fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó, nem magánszemélyeket összesítő NAV-listára az Alexandra könyvbirodalmat kiépítő Matyi Dezső első cége, a Pécsi Direkt Kft. A túl nagyra nőtt, sok adósságot felhalmozott társaság összeroppanásának megelőzése érdekében Matyi éppen átszervezi a hálózatot.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás