Egyéb

Vida bekavar, a püspök stadiont gründol

Hirtelen megkerült a sajtó elől már napok óta menekülő NAV-elnök, és a Magyar Nemzetnek adott interjújábanelismerte, hogy ő, valamint még további néhány adóhatósági vezető bizony szerepel az Egyesült Államokból korrupciós gyanú miatt kitiltott emberek listáján. Vida Ildikó azonban rögtön kavart egyet az amúgy sem nyugis magyar állóvizen, amikor azt állította, hogy érintettségéről már korábban tájékoztatta a feletteseit a kormányzatban. Azokat tehát, akik eddig azt állították, vagy legalábbis arról ködösítettek, hogy csak most értesültek a dologról. Valaki hazudik tehát, vagy tényleg vannak párhuzamos univerzumok. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csodálkozik. A dolog pikantériája az is, hogy Vida Ildikó közismerten a miniszterelnökkel jelenleg a hírek szerint éppen háborúban álló oligarcha, Simicska Lajos embere (a hivatalos életrajzát az Átlátszó próbálja hasztalanul megszerezni a munkáltatójától, titkosan kezelik), tehát az interjúban elrejtett aknák felfoghatók Orbán Viktor felé küldözgetett üzenetnek is. A lényeg azonban sajnos az, hogy annak az intézménynek a vezetője, ahova az adónkat fizetjük a világ legnagyobb hatalmú államának papírjával rendelkezik arról, amit ő vehemensen tagad. Tehát, hogy korrupt lenne. És nem mond le, juszt se.

A püspök és a bizalmas
HVG.hu szerint egy püspök és Orbán bizalmasa építhet új stadiont Szegednek. A sportcélra fordítható társaságiadó-kedvezményekből építene ugyanis stadiont a Szeged-Csanádi egyházmegye. Ráadásul a Videoton FC tulajdonosa, Orbán Viktor bizalmasa is tagja az egyházmegye gazdasági tanácsának, és mivel Garancsi István újonnan vásárolt cége volt az FTC-stadion kivitelezője is, a Market Zrt. egyben fel is építhetné Szegeden az új stadiont. A dolog pikantériája, hogy  NB1-es csapata jelenleg nincs is a városnak.

Magyar ember, magyar bolt
Népszabadság cikke szerint a kormány átfogó offenzívára készül a nemzetközi kiskereskedelmi láncok ellen, a cél pedig ezen cégek kiszorítása a magyar piacról. Az utóbbi öt év multiellenes ötleteit egybegyúrják, s itteni befektetései feladására késztethetnek több nagy áruházláncot. Egyrészt egy új élelmiszerfelügyeleti díjat vezetnének be, amelyet a nettó forgalom alapján vetnének ki. Ez a sarc pedig még az épphogy nyereséges cégeket is veszteségbe dönti, „megágyazva” ezzel egy másik csapásnak, amelynek értelmében a két egymást követő üzleti évben mínusszal záró kiskereskedelmi vállalkozásoknak kötelezően, jogutód nélkül meg kellene szűnniük, feltéve ha 50 milliárdot meghaladja az éves forgalmuk. A harmadik csapás pedig az lenne, hogy elvennék a nagy láncoktól a szeszesital forgalmazás jogát.

Nemzetközi adóparadicsom-irtás
Fájhat a fejük a vagyonukat offshore cégek révén rejtegetőknek: az adóinformációk kicseréléséről írt alá megállapodást 51 ország pénzügyminisztere és adóhatóságának a vezetője a múlt héten. A Világtérkép-blog beszámolója szerint a Berlinben megrendezett nemzetközi konferencián elfogadott keretegyezménytől azt remélik, hogy az néhány éven belül nagyban elősegíti az adóparadicsomokban elrejtett vagyonok beazonosítását és azok „kifehérítését”. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közvetítésével létrejött megállapodást az EU-tagállamok nagy része, köztük Magyarország is aláírta. Az Egyesült Államok, bár nincsen az aláírók között, maga is hasonló szabályozást dolgozott ki és támogatja a kezdeményezést, Svájccal együtt.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

A Forbes gazdagja. Simicska Lajos is szerepel a Forbes magyarországi kiadásának 33 leggazdagabb magyart bemutató listáján, ami eddig nem nagyon sikerült neki, és nem azért, mert nem volt gazdag. A lista többségének voltak korrupciós ügyei, mellesleg. Az élen a pornókirály.

Bajban Töröcskei bankja. Az MNB felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél. Az ideiglenes intézkedések a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben.

2 172 705 542 076. Ennyi forintot fizettek ki összesen 2013-ban olyan EU-s projektekre, amelyek nem feleltek meg az uniós belső szabályoknak vagy nem voltak teljesen makulátlanok, írja a 444.hu.

Kivégezni a korruptat. Kivennék a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények közül a sikkasztást és a kenőpénz elfogadást Kínában. A China Daily szerint a kínaiak több mint 70 százaléka továbbra is alkalmazná a halálbüntetést a korruptakon – mondjuk, a hír a korrupciós vádaktól éppenséggel nem mentes kínai kormány angol nyelvű propaganda szócsövéből jön.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás