Egyéb

Korrupt orosz atomos, titokzatos magyar gázos

Az Átlátszó-blog tudósítása szerint egy svájci holding magyar vezérigazgatója papíron két cégen keresztül is résztulajdonos az ötvenmilliárdos offshore gázügyben részes vállalatban.  A vállalat valódi tulajdonosaival az Átlátszó is foglalkozott: a lap megírta, hogy közvetetten Garancsi István, a Videoton fociklub tulajdonosa, és az egykori wallisos Nagy György is résztulajdonosok az energiakereskedő vállalatban, ugyanakkor nem lehetett az összes offshore cég hátterére fényt deríteni. Egy svájci lap azonban továbbment, és kinyomozta, hogy ki a hivatalos tulajdonosa két svájci vállalatnak, amelyek együttesen az energiakereskedő cég ötödét birtokolják.  A Mol energiakereskedő cégéből kinőtt nemzetközi vállalatcsoport Magyarországon elsősorban arról ismert, hogy egy kormányrendelet által biztosított olcsó gázbeszerzési lehetőségnek is köszönhetően ötvenmilliárdos adózott eredményt ért el 2012-ben.

Kinek kedvez az internetadós törvény?
Százmilliárd forintos éves piacra teheti rá a kezét törvényi segítséggel a kaszinóiparban hasonló módon már eddig is erős pozíciókat kiépítő Andrew G. Vajna, filmproducer, és Szima Gábor azzal, hogy előttük, és csak előttük nyílna meg az online kaszinó- és kártyajátékok hazai szervezésének joga az internetadót is tartalmazó salátatörvény egyik passzusa szerint. Az Origo.hu cikke szerint a koncessziós díjat nem csak a távszerencsejáték-szervezésre jogosult fizetheti be, hanem helyette harmadik személy is, ám ezt az összeget a „földi” kaszinó után fizetendő játékadóból mégis a két üzletember cégei írhatnák le: leegyszerűsítve, jó pénzért továbbértékesíthetik az állam részéről a javukra átadott jogot. A költségvetés tervezete egyébként élénkülő szerencsejáték-piaccal számol.

Az állami szobrász
Az Index cikke szerint új fő közbeszerzője van az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó – közel 7 milliárdos vagyonnal rendelkező – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-nek: a közigazgatási államtitkár fia. Az államtitkár szerint ezzel nincs semmi gond, ahogy azzal sem volt, hogy férje is jelentős állami pénzeket kapott szintén minisztériumi művészeti büdzséből: az utóbbi két évben ő lett az egyik legjobban futtatott állami szobrász. Jogilag a szobrász megrendeléseibe nem lehetett belekötni: a szobrok felállítására az önkormányzatok igényeltek pénzt, és a pályázatukban őt nevezték meg reménybeli alkotóként.

A netadó és a Magyar Telekom
Népszabadság cikke szerint a Deutsche Telekom győzte meg Orbán Viktort arról, hogy mondjon le a netadó ötletéről. A lap szerint az óriáscég egyik legfelsőbb vezetője Budapestre utazott a múlt héten, hogy személyesen tárgyaljon Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel az internetadóról. Ezt követően, péntek reggel jelentette be Orbán Viktor, hogy „ebben a formában” nem vezetik be az internetadót.

Lebukott egy korrupt orosz
Az FBI letartóztatta a paksi atomerőmű-bővítést is menedzselő orosz Roszatom leányvállalatának amerikai állampolgárságú vezetőjét, akit összeesküvés és korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe. Az FBI szerint a birtokukban van egy tanúvallomás, amely szerint egy 33 millió dolláros, dúsítotturán-biznisz során a vezető több mint 1,6 millió dolláros kenőpénzt fogadott el. De több jel is arra mutat, hogy nem ez volt az első ilyen eset. Ha bebizonyítják, az üzletember 20 év börtönt is kaphat. Moszkva szerint természetesen politikai ügy az egész.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Állami munka a Fidesz-rendszergazdának. A Napi.hu beszámolója szerint új megbízást nyert el a nem működő fideszfrakcio.hu-t is fejlesztő kft., ezúttal az állami energiahivatalnak készíthet új honlapot nettó 18 millió forintért.

A holland nagykövet is a korrupcióról. A budapesti holland nagykövet is a korrupciós veszélyre figyelmeztet. A Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, hogy Hollandia az egyik legnagyobb nettó befizető az EU-ban, és a holland adófizetőket is egyre jobban érdekli, hogy mi történik a pénzükkel, hogy valóban arra a célra használják-e az adóbefizetéseket, amire beszedik.

Elsül vagy felsül? A kormány bejelentette, hogy indul az áfacsalások elleni csodafegyver, az elektronikus közúti ellenőrző rendszert. Az Index szerint az az ötlet nem új, nem is rossz, csak előbb jelentették be, minthogy tudnák, hogy egészen pontosan mit akarnak. A működési elv mindenesetre az áfacsalásokat csak nehezíteni fogja, komolyan csökkenteni valószínűleg nem.

Schiffer védi Mellárt. Az LMP felszólította a Századvéget, hogy hozza nyilvánosságra a kormányzattal kötött szerződéseit és a kapcsolódó tanulmányokat, és a pártelnök ügyvédként vállalta Mellár Tamás képviseletét abban a perben, amelyet a Századvég indított ellene az egykori vezetője ellen, miután a volt kutatási igazgató úgy nyilatkozott: a kormány valódi teljesítmény nélkül fizetett milliárdos nagyságrendben pénzeket a Századvégnek.

Vida-lesen. 444.hu újságírói napok óta szeretnék elcsípni az adóhivatal elnökét, aki egyértelműen nem cáfolta, hogy rajta lenne az USA-ból korrupció miatt kitiltottak listáján. A Vida-szpottolás most sem volt sikeres, bár állítólag már dolgozik.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás