Egyéb

Gyorsan lezavart vizsgálat

Elég volt egy kis elégedetlenkedés Amerikából, máris megtáltosodott a NAV. A Magyar Nemzet büszkén jelentette, hogy a magyar adóhatóság sikeresen azonosította azt a bűnözői kört, amelyről egy amerikai cég már hónapokkal korábban adott jelzést a NAV-nak. A 2013-ban indult büntetőeljárás során eddig négyen kerültek előzetes letartóztatásba. A jobboldali lap persze nem mulasztotta el hozzátenni, hogy ugyanez a cég részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak. A dél-amerikai hatóság közel 500 millió dollár megfizetését követeli a vállalattól.

A pályázat művészet
Újabb 14,5 milliós megbízásra bukkant a Népszabadság, amelyet közvetve a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) kapott az alap feletti rendelkezési jogot gyakorló minisztérium államtitkárának az élettársa. A lap még nyár végén számolt be arról, hogy egy szobrászművész munkáira annak ellenére is rendszeresen jutott NKA-pénz, hogy az NKA-bizottság tagjaként nem pályázhat támogatásra. A művész az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának az élettársa. Alkotásai a szabályozást formálisan nem sértve, közvetve jutottak támogatáshoz, mivel nem ő, hanem a szobrot állítani kívánó települések pályáztak, amelyek aztán rábízták a munkát.

Lázár átvilágít
A nyelvvizsga-bizonyítványok teljes körű felülvizsgálatát rendelte el Lázár János a felügyelete alá tartozó közigazgatási szerveknél. Ha valakinél bebizonyosodik, hogy hamisított nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkezik, az amiatt kapott pluszpénze is visszakövetelhető. Lázár egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére válaszolt. A Pest Megyei Főügyészség szóvivője szeptember elején közölte: több mint ezer gyanúsítottal szemben zárult le a nyomozás a vesztegetéssel megszerzett nyelvvizsgák ügyében Pest megyében.

Elvész a rezsicsökkentés
Az Origo szerint egy átlagos család akár tízezer forintot is bukhat havonta a múlt héten benyújtott adótervezet nyomán. Jön az internetadó, a cafeteriaelemek magasabb adóterhet kapnak, és még a sampon sem ússza meg. Az internetadó a nagycsaládosoknak fáj majd a legjobban, és minél több eszközön rendelkezünk interneteléréssel, annál többet fizethetünk. Az alapvető adóváltozások hatásaként tehát havi szinten 10 ezer forintot veszíthetnek a családok összesen, éves szinten tehát 120 ezer forintot. Németh Szilárd szerint a tavalyi rezsicsökkentések nyomán egy átlagos család 100 ezer forintot spórolhatott.

Lobbidzsungel Magyarországon
A Transparency International magyar tagozata szerint átláthatatlan a lobbizás itthon. Sem a szabályok, sem a gyakorlat nem megfelelő, és a helyzet az elmúlt években egyre csak romlott – ezt állapítja meg a szervezet tanulmánya. A szabályozás hiánya és a példátlan hatalomkoncentráció egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a lobbizásnak rejtett, „unortodox” fórumai jöttek létre; ilyennek tekinthetők a kormány és a vállalatok között létrejött stratégiai megállapodások. E politikai és kommunikációs természetű egyezmények révén a kormány önkényesen tesz különbséget a piaci szereplők között. Törvény hiányában a vállalatok ellenőrizetlenül és átláthatatlanul lobbiznak, ezért esély sincs arra, hogy kiderüljön, melyik stratégiai megállapodás sorsa dőlt el egy focimeccs VIP páholyában, és melyik a kormány valamelyik keleti üzleti delegációjában – állapítja meg a Transparency.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Paks, lopás. A vizsgálható paraméterek alapján a legnagyobb korrupciós kockázatú állami beruházások közé tartozik a tervezett paksi bővítés – derült ki az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány szakmai konferenciáján. Elhangzott az is: a korrupcióveszély csökkentésére alkalmas eszközök közül a magyar kormány eddig egyiket sem alkalmazta a projektnél.

A korrupció nem nemzeti dolog. Vastagbőr-blog vette észre, hogy az évek óta  – állítólag – gőzerővel zajló antikorrupciós kormányprojekt keretében készült egyik tanulmány érdekes dolgokat állít a korrupcióról. A szöveg szerint a jelenség amolyan nemzetközi dolog, nem nemzeti.

Koszovó, EU, kenőpénz. A koszovói EU-misszióban vizsgálat indult, mert a gyanú szerint házon belül is felütötte a fejét a korrupció. A gyanú szerint kenőpénz ellenében bizonyos eljárásokat sikerült az érdekelteknek befolyásolni.

Azeriak és osztrákok. Egy krimibe illő történet folytatódik most a bíróságon Bécsben: a sztoriban osztrák jegybanki fejesek és kétes azeriak játsszák a főszerepet, no és egy halom pénz. Kilenc ember áll pénzmosás és vesztegetés miatt bíróság elé.

Újabb román ügy. A román ügyészek szerint mintegy 18 millió euró (5,5 milliárd forint) kenőpénzt kapott három politikus és üzletember abban a számítástechnikai közbeszerzési ügyben, amely a rendszerváltozás óta a legnagyobb kivizsgált romániai korrupciós botránynak számít.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket. Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás