Egyéb

Jesszusom, tampont is vettek!

A Magyar Nemzet “megtudta”, hogy hamarosan a kormány elé kerül a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a norvég civil támogatások ügyében, és a nagy ellenőrzés talált is valamit. A HVG.hu szerint azt próbálták bizonyítani, hogy nem arra használták fel a támogatott szervezetek a Norvég Civil Alap pénzét, amire kapták, és persze mondvacsinált tételekbe kötöttek bele. A lap úgy tudja, hogy az Ökotárs által elfogadott, elszámolt tételek között volt például tampon is, de ezekről kis utánajárással meg lehetett volna tudni, hogy mi, miért volt. Egy drogambulancia állított össze motivációs csomagot azért, hogy a tréningen részt vevő szerhasználók – köztük természetesen nők is – részt vegyenek egy, a norvégok által támogatott programban.

Kitiltás-botrány
Az Index cikke szerint bár állítólag Orbán Viktor meglepődött azon, hogy magas rangú kormánytisztviselőket és kormánykedvenceket tiltottak ki az USA-ból, de az amerikaiak időben szóltak a korrupciós ügyekről, tréninget, kiképzést, informatikai segítséget is felajánlottak a magyar adóhatóságnak az áfacsalás elleni küzdelemben. A NAV azonban furcsa módon nem volt vevő ezekre az ötletekre, pedig – mint a HVG.hu megírta – a hatóság tehetetlenségéből a trükköző kínaiak is hasznot húztak. Közben a fideszes elvtársak elmenekültek a kérdések elől, az ellenzék tartott egy béna és ötlettelen tiltakozást, ami alkalmas volt a népszerűtlenségük növelésére, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig elmondta, hogy ő bizony meg sem kérdezte a NAV-elnököt, hogy az Amerikából kitiltottak listáján van-e.

Nincs ingyen a jó orosz üzlet
444.hu írása azt foglalja össze, miért vannak kiakadva az amerikaiak arra, hogy a magyar kormány egyre közelebb akarja húzni Budapestet Moszkvához. Geopolitika, gáz és korrupció – ha címszavakban akarjuk összefoglalni, de a lényeg, hogy Washington szerint túl nagy ár lenne, ha kiengednék Budapestet a transzatlanti összefogásból. Amiatt is aggódnak, hogy a mindenkori magyar kormányok évtizedekre orosz befolyás alá kerülhetnek.

Horváth András tudja
A NAV-botrányt kirobbantó közérdekű bejelentő szerint az amerikaiak már korábban tudtak a most szankcionált korrupciós ügyekről, de csak akkor jöttek elő vele amikor már lezajlottak a választások. Horváth András az Átlátszónak adott videóinterjút, amelyben elmondta, szerinte európai és multinacionális cégek is érintettek hasonló jellegű ügyekben, de nem mindenki fordult a hatóságokhoz vagy az anyaállamhoz. A volt NAV-os szakember úgy véli, a több magyar hivatalos személyt érintő amerikai kitiltásnak az áfa-csalásos botrányhoz is köze van, annál is inkább, mert az ügy kirobbanása óta eltelt egy év során nem aktivizálta magát a szervezett bűnözői hálózatok felszámolásában, és a korrupt adóhivatali vezetők eltávolításában. Horváth egy másik interjúja itt.

Átláthatóbb lett az antikorrupciós harc
Az Átlátszó gondoskodott arról, hogy jobban átlátható legyen az antikorrupciós kormányprojekt, amely természetesen igyekezett mindenféle érdekességet eltitkolni az emberek elől. Szeptember közepén az oknyomozó portál megkapta a Belügyminisztériumtól a kiemelt fontosságú kormányzati antikorrupciós projekt kiadásainak listáját, melyen összesen 15,5 millió Ft értékű kifizetést találtunk “alkotás” címszó alatt. A portál közadatigénylésben kérte ki a Belügyminisztériumtól a műveket, melyeket ezután nyilvánosan elérhetővé tettek a projekthonlapon. Az egyik tanulmány a közadatigénylést, a KiMitTudot és a civileket méltatja.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

A fideszes internetadó jobban teljesít. Vastagbőr-blog azt emelte ki, hogy miközben 2008-ban támadta, jövőre bevezeti az internetadót a Fidesz. A nemzetgazdasági miniszter szerint azért, mert egyre többen telefonálnak az interneten, ingyen.

Felpörgött a hivatalos pénzmosás. Egyre többen használják ki az un. stabilitási megtakarítási számlát, amit a NAV azért hozott létre, hogy jövedelmeket fehérítsenek ki rajta. A harmadik negyedévben összesen 155-en helyeztek el együtt 10,25 milliárd forintot a számlákra.

Eltűnt a rejtélyes trafikos kasszacég. A Népszabadság szerint gyakorlatilag elérhetetlen az a kft, amelyet a trafikrendszer meghirdetésével egy időben alapították, és tavaly százmillió forintos forgalmat ért el. A cég júniusban tulajdonost váltott, azóta viszont az ügyfélkezeléssel kapcsolatban komoly problémák merültek fel.

A magyar filmművészet új nagyjai. A Magyar Narancs összegyűjtötte, kik viszik a pénzt kifelé nagy tételben a magyar filmiparból. Nincs meglepetés az élboly változatlan: Kálomista és Kálomista.

Sirály-bukta. A Vs.hu szerint havonta több milliót bukik a főváros, amiért kidobta helyéről a Sirály, alternatív kocsma és kultúrközpontot. A lap derítette ki, hogy eddig összesen 35 millió forintért őrzik azt az üres épületet, ahonnan kidobták a bérlőket tavaly.

Romániában, ismétlem Romániában. Lemondott a korrupcióval gyanúsított politikus. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó politikusa a román alsóház alelnöki tisztségét töltötte be.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás