Egyéb

Kormánytagokon a korrupció árnyéka

Tette fel a kérdést Rogán Antal miután több helyen is az jelent meg a sajtóban, hogy a NAV elnökét és fontos magyar üzletembereket tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupció miatt, még a vagyonukat is zárolhatják majd. A kitiltottak közt az amerikai nagykövetség ügyvivője szerint kormánytagok is vannak, de nem nevezett meg senkit, mondván, hogy a kitiltás csak az érintettre és az Egyesült Államokra tartozik. A korrupciós ügyek közt viszont a trafikbotrányt és a NAV-botrányt említette. Erre reagálva mondta Rogán Antal frakcióvezető, hogy amíg nincsenek nevek és bizonyítékok, addig az esetről nem lehet eldönteni, hogy ez most vicc, vagy komoly. Az ügy komolyságát szerintünk jól mutatja, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a héten Amerikában egyeztet majd az ügyről. Bár kijelentette, hogy a kormány külön emiatt nem folytat le vizsgálatot.

Letelepedési kötvény-labirintus
Az Átlátszó kiderítette, hogy offhsore cégekhez és még a megboldogult Sólyom Airways-hez is eljuthat az, aki a magyar állampolgársághoz vezető letelepedési kötvények árusítását próbálja átnézni. A lap szerint azért fontos utánajárni annak, hogy milyen cégektől vásárolhatnak kötvényeket a külföldiek, mert előfordulhat, hogy nem is azok a cégek adják tovább a kötvényeket, amelyekkel a Parlament gazdasági bizottsága megegyezett. Az eddig felderített furcsaságok közt van, hogy az egyik szingapúri viszonteladó épp egy olyan bankkal szerződött, amely közvetve a kötvényeket kibocsátó állami szerv vezetőjének tulajdonában van. És érdekes szál még, hogy egy szintén viszonteladó offshore cég tulajdonosi hálóján elindulva, a becsődölt Sólyom Airways tulajdonosánál kötünk ki.

Közbeszerzési boom
A közbeszerzési eljárások száma több mint 40 százalékkal, összértékük pedig 80 százalékkal nőtt meg tavaly, írja a Napi.hu. A lap szerint a rekordok oka az európai uniós források gyors ütemű szétosztása volt; a kiírt közbeszerzések több mint 60 százaléka volt EU-s társfinanszírozású. A közel 500 milliárd forintról döntő többségében nem nyilvános eljáráson döntöttek. Ezekben az esetekben az építkezéseknél 150 millió forintig, szolgáltatásoknál 25 millió forintig elég a kiírónak három tetszés szerinti ajánlatot bekérnie, de ez csak formailag biztosítja a versenyt. Ilyen, hirdetmény nélküli közbeszezrés kiírására 2011 óta van lehetőség.

Helikopter nincs, Gripen van
Maga Hende Csaba honvédelmi miniszter ajánlotta fel Árpa Attilának, hogy az egyik Gripen vadászgép is szerepelhet az Argo 2-ben, írta meg a Blikk. A rendező az új Die Hard-filmben szereplő helikoptert akarta először kölcsönkérni, de a minisztérium elutasította a kérését. Miután a kérést újra elküldte Hende Csabának, az a válasz érkezett, hogy a helikopter üzemképtelen, de a Gripent éppenséggel oda tudják adni. A Groupama Stadion avatóünnepsége felett átrepülő Gripenek óta nagy érdeklődés övezi a magyar hadsereg vadászgépeit, a ceremónia után az Index olvasója is próbákozott azzal, hogy barátnője születésnapjára elkéri őket. Az Átlátszó ugyanis kiderítette, hogy a stadionavatóra is csak kérni kellett a gépeket, nem volt a megjelenésükről semmilyen hivatalos dokumentáció.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nemzeti tábor. Hvg.hu szerint már megvan a miniszteri biztos, akinek a Nemzeti Táboroztatási Koncepció kidolgozása lesz a feladata. A nemzeti táboroztatásról szóló utasítás még nem tartalmaz semmilyen részletet, de előírja a biztos feladatait, amelyek a táboroztatás kidolgozása mellett az Erzsébet-program népszerűsítését is tartalmazzák.

Siófoki okostelefon. A helyi önkormányzati választások előtt közölte Siófok vezetése, hogy okostelefont adnak minden Siófok-kártyát igénylő lakosnak, de nemrég felröppent a hír, hogy mégsem lesz okostelefon. Az Index írta meg, hogy az önkormányzat technikai akadályra hivatkozva vonta vissza ígéretét, majd hirtelen sikerült elhárítani a technikai akadályt, és úgy tűnik, mégis lesz a siófokiaknak ajándék okostelefon.

Nyílt szavazás 2. Abaújlakon is volt nyílt szavazás a VS.hu szerint. Az Átlátszó írta meg korábban, hogy a Borsod megyei Forrón a szavazófülkén kívül, „segítséggel” szavaznak a közmunkások. Abaújlakon a nyílt szavazás miatt panaszt tettek, ráadásul hirtelen a szavazó lakosok létszáma is megnőtt a választások előtt.

Talált szavazatok. Az egyik győri szavazókörzetben egy szavazattal nyert a független jelölt. A 444.hu szerint a fideszes jelölt megtámadta az eredményt, a szavazatokat újraszámlálták – négyszer is –, így jött ki a független jelöltnek az eredetihez képest hárommal kevesebb. A fideszes jelöltnek az érvénytelen szavazatok mellett találtak olyan szavazatokat, amelyek valahogy korábban kimaradtak a számlálásból.

Fordult a kocka. Népszava szerint az Orbán-Simicska háború miatt nem a Class FM-en sugározzák ezentúl a lottósorsolás eredményeit ismertető műsorokat. A Szerencsejáték Zrt. azzal indokolta a döntést, hogy a korábban megcélzott fiatal korosztály az interneten nézi meg az eredményeket, ezért változtatnak. A cég tavaly 52 millió forintot fizetett a műsorokért.

Mindeközben. A Tilos rádió elveszítheti éve használt frekvenciáját azért, mert a pályázatuk elektronikus változatába nem szkennelték be az üres oldalakat. Igen, az üres hátsó oldalakat, írta meg a Cink.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás