Egyéb

A hazug mutyista és az álruhás revizor

Az Index írta meg, hogy kitört a botrány a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása miatt. A Budapesti Zsidó Hitközség elnöke novemberben leváltatná tisztségéről az ügyvezető igazgatót, sőt, már fegyelmi eljárást is indított ellene, mert az ügyvezető hazugnak és mutyistának nevezte őt. Az ügyvezető ezzel szemben azzal vádolta a hitközség elnökét, hogy a közel 3 milliárd forintos felújításból saját üzletet akart kihozni. Mindeközben a Mazsihisz szintén az ügyvezető leváltásáért kampányol, mert megválasztása után kiderült róla, hogy fellépett már transzvesztita előadóként, katolikus kántor volt és járt evangélikus lelkészképzésre is.

Kenőpénzezés és visszacsorgatás
Első fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen a K-Monitor. A Vagyonkezelő nem akarta kiadni azt a jelentést, amely egy, a Volánbusznál indított vizsgálat eredményét írja le. A vizsgálat a Mercedes Daimler-ügyként elhíresült nemzetközi botrányához kapcsolódik. A cégről az amerikai hatóságok derítették ki, hogy 1998 óta nyert el korrupció révén közbeszerzéseket összesen 22 országban, köztük Magyarországon is. Gyakran külön erre fenntartott számlákról utalták a csúszópénzeket, de volt, hogy túlárazott szolgáltatások árából csorgattak vissza a döntéshozóknak. Az MNV döntéselőkészítő jellegre hivatkozva tartaná vissza a dokumentumot, a bíróság viszont úgy döntött, hogy ki kell adniuk a zárójelentést – ez ellen még 15 napig fellebbezhetnek.

Lyukra vetített költség
160 hektáros, 18 lyukas golfpályát épít Zalacsányban Széles Gábor. A vállalkozó egy, a gazdasági világválság miatt abbamaradt beruházást indít újra, annak ellenére, hogy a válság óta a golfpályák építési, szakmai kifejezéssel lyukra vetített költsége több mint 300 százalékkal drágult a kelet-európai térségben. Az Index szerint a zalacsányi golfprojekt 140 milliárd forintba kerül majd, ami több mint amennyit stadionépítésre költünk összesen. A pályaterveket egy világhírű tervező készítette, aki állítólag Barack Obama amerikai elnökkel is szokott golfozni. A jachtokkal hajózó, nagypénzű arab kuncsaftok fogadását remélve, Széles Gábor gyorsan hozzávásárolta a sármelléki repteret is a Zalasprings nevű projekthez.

A megtévesztés kreatív módszerei
Negyedórás váltásban és álruhába öltözve jelennek meg csúcsidőben a budapesti szórakozóhelyeken az adóhatóság ellenőrei. A NAV szerint kétszáz ellenőrük, köztük vidékről érkező munkatársak is részt vesznek a belvárosi szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek ellenőrzésében mindaddig, amíg nem javul a bizonylatolási morál. Az Index írta meg, hogy az adóhatóság olyan komolyan veszi az ellenőrzéseket, hogy gyakran külsősöket szerződtetnek a célra. Elterjedt az ún. szivacs használata is, így hívják azt az embert, akit az ellenőrök azért visznek magukkal, hogy megigya a kikért alkoholt, ők ugyanis nem ihatnak munka közben. A vendéglátósok beszámolói szerint a szivacsoknak jó dolga van, az ellenőrök rendszeresen 10 ezer forint feletti számlákat fizetnek a próbavásárlásokkor.

Nincs és nem is volt ilyen

A Magyar Nemzetben megjelent cikkekre hivatkozott feljelentésében az a Fidesz-tag, aki a norvég civil alapos pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány ellen tett feljelentést. A Népszava szerint annak ellenére, hogy a férfi állítása szerint személyesen nem érdekelt az ügyben, kiderült, hogy a feljelentést azért is tehette, mert korábbi munkaadója tagja volt a támogatásokról döntő bírálóbizottságnak. Az Átlátszó közben közzétette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a norvég alapot kezelő Finanszírozási Mechanizmus Iroda közti levelezést arról, hogy vizsgálódhat-e a Kehi a magyar civil szervezeteknél a támogatások ügyében. A norvégok egyértelműen elutasítják ezt, a Kehi pedig tévesen hivatkozik az államháztartási törvényre, mert a civil alapos támogatások nem mentek keresztül magyar állami szerveken.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Új epizód. Az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég lett többségi tulajdonos egy olyan cégben, amelyről fideszes körökben azt állítják, hogy ez lesz az új Közgép. A Népszabadság számolt be az Orbán-Simicska háború új fejleményéről, jelezve, hogy a Közgépet azért nem lesz olyan könnyű kigolyózni az építési piacról, mert az övékhez hasonló évtizedes szakmai referenciával és nagy feladatokhoz szükséges kapacitással kevés cég rendelkezik.

Van is, meg nincs is. Az Index egyik olvasója szerint elhagyta az országot a Gyermekrák Alapítvány elnöke. A lap nem tudta bizonyítani az információt, bár az érdekes lenne, ha az elnök, akit gyanúsítottként hallgattak ki hűtlen kezelés miatt, tényleg megpróbálna felszívódni.

Nehezített pálya. Megszűnik az ír adóoptimalizálási kiskapu, amely lehetővé teszi, hogy az Írországban bejegyzett cégek legálisan áthelyezzék a profitjukat adóparadicsomokba. Az ír pénzügyminiszter bejelentette, hogy az ír piacra lépő cégek számára 2015-től megszüntetik ezt a lehetőséget, 2020-ig pedig ki is vezetik, írta meg a Napi.hu.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2