Egyéb

Nyílt szavazás és Rogán igazolása

Az Átlátszó riportjából derült ki, hogy a Borsod megyei Forrón csak az kap munkát, aki megfelelően szavaz. Ezt a helyi politikai elit úgy biztosítja, hogy a polgármestert jelölő szervezet vagy a kisebbségi önkormányzat delegáltja mindenáron segít a roma szavazóknak a szavazólapok kitöltésében. A környéken a kisebbségi önkormányzatok működése gyakran merő formalitás, de ha a polgármester a kisebbségi önkormányzat vezetőire bízza annak eldöntését, hogy ki kaphat közmunkát, akkor a helyi roma vezető tényező lesz a településen. Az Átlátszó újságírói azt tapasztalták, hogy ilyenkor ő közvetíti a polgármesteri utasítást, és amelyik roma megfelelően szavaz, az a következő négy évben is kaphat közmunkát, lakhatási támogatást vagy rendkívüli segélyt.

Elakadt a piramisjáték
Legalább kétezer embert érint, mégsem halad a rendőrségi eljárás a Fortress piramisjáték ügyében. Az Index írta meg, hogy 2010 környékén kezdték el szervezni az egyik legnagyobb piramisjátékot Magyarországon, azonban a károsultak azért nem állnak elő a történetükkel, mert fenyegetésekkel bírják őket maradásra a szervezők, illetve sokan eleve tisztázatlan eredetű pénzeket fizettek be. A befizetések nagy arányban készpénzben történtek, a rendszerbe befizetett pénzt pedig az ígértekkel ellentétben, valójában soha nem fektették be. Mindig a bejövő tőkéből fizették a hozamokat, ezért volt fontos, hogy minél gyorsabban nőjön a hálózat. A Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberben lépett fel a piramisjáték ellen, emiatt a céget a szervezők Máltára költöztették, majd idén tavasztól már egy szingapúri cég írta alá a szerződéseket. Az Index szerint a rendőrségi vizsgálatot külön lassítja, hogy a piramisjáték vezetője az együttműködés látszatát kelti, és úgy tesz, mintha segítené a rendőrség munkáját.

Kölcsön képek fillérekért
Több százmillió forintot érő festményeket kölcsönöztek fillérekért Jáksó Lászlóék. Magánszemélyeknek miniszteri engedéllyel tették lehetővé tavaly, hogy állami tulajdonú műtárgyakat kölcsönözzenek. A feltétel, hogy a kölcsönvevőnek néha a nagyközönség számára is meg kell mutatnia a nemzeti kincseket. Ebben az esetben viszont a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő reneszánsz és barokk festményeket az egyik cégtulajdonos magánlakásában állították ki. Az Átlátszó egy korábbi közérdekűadat-igénylésére alapozva a VS.hu rákérdezett, hogy kölcsönzött-e nagyértékű festményt Jáksó László cége. Így derült fény arra, hogy 10 darab, összesen 300 millió forint értékű festményt kölcsönöztek képenként 15 ezer forintért. A VS.hu szerint tavasszal, a médiában megjelent hírek miatt hirtelen felbontották Jáksóék kölcsönzési szerződését, és visszavitték a képeket.

A bürökrácia csökkentése
A GDP 5 százalékával, azaz kb. 1500 milliárd forinttal szeretné mérsékelni az adminisztrációhoz kapcsolódó költségvetési kiadásokat a kormány. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a bürokrácia csökkentésének nevezte azt a tervet, amelynek keretében visszavágnák az állami kiadásokat. Szerinte ez a közszférában nem elbocsátásokat, hanem átcsoportosítást jelentene, mert vannak olyan területek, ahol többlet van, másutt viszont a foglalkoztatás növelésére lenne szükség. A VS.hu szerint az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy nőtt az állam működésére fordított pénz, és csökkent az oktatásra és egészségügyre szánt forrás. A lap szerint a mostani irány akár azt is jelentheti, hogy az önkormányzatok visszakapnak a korábbi szerepükből mind az oktatás, mind az egészségügy területén.

Papírja van róla
Rogán Antalnak papírja van arról, hogy mindent rendben talált nála az adóhatóság. A 444.hu írta meg az országgyűlési választások előtt, hogy a frakcióvezető évekig kevesebb ingatlanvagyont tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, mint amennyije valójában van. Ráadásul az ezekből adódó havi kiadásokat nagy valószínűséggel nem is fedezi a keresete. Maga Rogán vetette ezért akkor fel a vagyonosodási vizsgálatot, és most az RTL Klubnak büszélkélkedett azzal, hogy az egy hónapig tartó vizsgálat után a NAV mindent rendben talált nála.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elítélt képviselő. Két és fél év börtönre ítélték Kaposvár volt fideszes önkormányzati képviselőjét, aki az ellene intézkedő rendőrnek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott 2012-ben. Az Index azt írja, hogy az egyik rendőrségi tanú szerint Kovács nem érezte magára nézve kötelezőnek a szabályokat.

Kivonul a Citigroup. 11 piacon, köztük Magyarországon is megszünteti működését a Citigroup. A Portfolio.hu szerint a Citigroup a tavalyi több mint 10 milliárd forintos adózott eredményével a jobban teljesítő pénzintézetek közé tartozott.

Folytatás decemberben. Májusban felmentették, de decemberben folytatódik a Mol-vezér Hernádi Zsolt pere Magyarországon. Horvátországban is eljárás folyik ellene a 2009-es Mol-INA kenőpénzezési botrány miatt.

BKV előre. Közlekedésfejlesztések vezetnek a Portfolio.hu szavazásán, a lap olvasói arról mondtak véleményt, hogy melyek az új budapesti polgármester legfontosabb feladatai. Az élen a hármas metró felújítása, az elektronikus jegyrendszer bevezetése és a 4-es metró bővítése áll.

Korrupciós túra Kínában. Egy Henan tartományi volt kormányzati tisztviselő körbevezette a BBC riporterét a városában, megmutatva, milyen helyszínekhez kapcsolódik korrupció. A férfi korábban korrupt feletteséről szivárogtatott, aki emiatt bosszút állt rajta, és időközben a város korrupcióellenes tisztviselője lett.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás