Egyéb

A korrupció káros az egészségre

Tizenöt pártot jelentett fel a nyáron bezárt magyar közösségi oldal, az iWiW alapítója. Várady Zsolt szerint az 1990 óta létező politikai pártok mind felelősek azért, hogy ma Magyarországon egy vállalkozás csak akkor tud fennmaradni, ha nem szabálykövető, azaz adócsaláshoz vagy adóelkerüléshez folyamodik. A Vs.hu azt írja, hogy a feljelentés egy kampány része, amely az adófizetési morál javításáért indult. A feljelentést Várady arra alapozza, hogy az alkotmányos jogai sérülnek a hibás és életszerűtlen adórendszer kialakítása, és az ebből fakadó kényszerű jogsértő magatartás miatt. Az alkotmány az egészséget, biztonságot és méltóságot tiszteletben tartó munkafeltételekről ír, míg a pártokat feljelentő Várady szerint a folyamatos bűncselekmény-elkövetés felőrli az egészséget.

Kenőpénz agysorvadásért
Nem bizonyítható, hogy kenőpénzt fogadott el az az igazságügyi szakértő, aki agysorvadást állapított meg Tasnádi Péter vállalkozónál. A bíróság azért vizsgálódott, mert egy levél alapján azt gyanították, hogy börtönbüntetése megrövidítéséhez Tasnádi 3 millió forintot juttatott ügyvédje útján az elmeszakértőnek. A Népszabadság írta meg, hogy a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az eljárást, mert nem bizonyítható, hogy a szakértő kapott-e kenőpénzt. A táblabíróság azonban nem találta elég alaposnak a vizsgálatot, és közben Tasnádi Péter és ügyvédje ellen új eljárás indult, így az ügynek még nincsen vége.

Betegszállítás helyett magánfuvar
Hűtlen kezelés vétségének gyanúja miatt idézték be a Gyermekrák Alapítvány vezetőjét. Egy Indexen megjelent cikk hívta fel a figyelmet arra tavaly, hogy Balogh István az alapítvány betegszállító autóját magáncélokra használta, például azzal járt munkába is. Bár a rendőrség közleménye csak B. Istvánként hivatkozik a gyanúsítottra, a 444.hu szerint nem volt nehéz kitalálni az ügy leírásából, hogy kit idéztek be vagyoni hátrány okozása miatt.

Magyarország rosszul teljesít
A 62. helyen, az utolsók közt kullog Magyarország a segélyezési pénzek átláthatóvá tételében. A fejlesztésre és segélyekre költött pénzek átláthatóságáért indult nemzetközi kampány 68 szervezetet és államot vizsgált meg. A világ legnagyobb segélyszervezetei sem tudták teljesíteni átláthatósági céljaikat, az összesből pedig 22 kapott nagyon rosszul teljesítő besorolást. Nemcsak Magyarországnak megy nehezen a dolog, a lista alsó szekciójában van Bulgária, Ciprus, Görögország, sőt, Németország is. A kampány vezetője szerint az átláthatósághoz hozzátartozik az is, hogy az adatokat könnyen összehasonlítható formában tegyék közzé az adományozók, ne pedig több helyről és nehezen feldolgozható pdf fájlokból kelljen összegereblyézni őket.

Az adóhivatalt is lefizették
2012-ben több mint egymillió euró áfát igényeltek vissza szlovák bűnözők a szlovák adóhivatal munkatársainak segítségével. A csoport tagjai 19 cégen keresztül folytattak adócsalást, a könyvelőkkel elkészíttetett fiktív adóbevallásokat pedig lefizetett embereik fogadták be a Pozsonyi Adóhivatalban – a szlovák rendőrség szerint alkalmanként 100-200 euróért. A Parameter.sk írta meg, hogy hat bűnözőt és az adóhivatal két dolgozóját vádolják adócsalással.

A legkorruptabb Jacko rajongó
Egyenlítői-Guinea elnökének fia nemcsak az ország alelnöke, hanem a legkorruptabb Michael Jackson rajongó is. A 444.hu írta meg, hogy az alelnök pénzszórása miatt vizsgálódó amerikai hatóságok lefoglalták malibui villáját, luxusautóit, jachtját és Michael Jackson emléktárgyait is. A vagyon feletti egyezkedés során az alelnök végül átadta néhány tulajdonát, és áruba bocsátotta hat életnagyságú Michael Jackson szobrát is. Szerencsére a popsztár kristályberakásos kesztyűjét megtarthatja.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Választások. 18 megyében lett többsége a Fidesznek, 13 polgármestert ad a Jobbik, Budapesten Tarlós István maradt a főpolgármester. Az Index.hu önkormányzati választási kisokosát itt, az eredmények térképét itt lehet megtalálni.

Elhunyt az alcsútdobozi jelölt. Váradi András volt az, aki beperelte Mészáros Lőrincet az ellopott trágyája miatt, és tüntetést is szervezett a felcsúti polgármester ellen. Az alcsútdobozi juhász plakátozni volt a választás előtti este, egy külföldi rendszámú autó ütötte el. Váradi belehalt sérüléseibe, számolt be a 444.hu.

Legszegényebb negyed. Több mint 3,2 millió magyar él súlyos szegénységben, ráadásul a gyerekek közel fele is nélkülözésben él. A Hvg.hu szerint a kormány mélyen hallgat az egyre mélyülő szegénységről, a Központi Statisztikai Hivatal pedig takarékosságra hivatkozva nem tett még közzé erre vonatkozó friss adatokat. A szegénységi mutatók alapján az EU legszegényebb negyedébe tartozunk.

Foglyul ejtett média. Az Átlátszó közölte annak a tanulmánykötetnek az első fejezetét, amely a politikai pártok médiapolitikájának jellemzőit vizsgálja. A nyitó írás szerint Magyarországon a politikai pártok saját céljaikra használják a médiát, ezért törekszenek a politikai befolyás biztosítására a médiarendszerben.

Orvos, nem köztisztviselő. Nem minősülnek többé köztisztviselőnek a romániai orvosok. A román elnök korábban visszaküldte a parlamentnek a törvénymódosítást amiatt, hogy a köztisztviselői státuszhoz kapcsolódó bűncselekmények, például a hálapénz elfogadásának büntetőjogi felelőssége alól mentené fel az orvosokat. Most a parlament újra elfogadta a módosítást.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás