Egyéb

Rogán, a hátszél és a barcikai packázás

A Figyelő cikke szerint önkormányzati hátszéllel nyomul a belvárosi „vendéglátó király”. A lap úgy tudja, hogy nem egy esetben személyesen Rogán Antal belvárosi polgármester döntött a kerületi szórakozóhelyek különböző kérelmeiről, például a terasznyitási lehetőségekről. A vállalkozó ismert fővárosi vendéglátóhelyek tulajdonosa és üzemeltetője, ráadásul a korábbi szocialista polgármester vezetése alatt is megtalálta a számítását. Sikerének egyik titka lehet, hogy szinte mindegyik vendéglátóhelye elé teraszt épített, amelyekkel szemben meglehetősen elnézőek a hatóságok: bár elvileg csak „szezonális” jelleggel működhetnének, több ilyen terasza már évek óta áll „szezonálisan”, és volt olyan eset is, hogy a világörökségi szabályokat felrúgva alakítottak ki vendéglátóhelyet, büntetés helyett azonban az önkormányzat utólagos fennmaradási engedéllyel honorálta a jogsértést.

Kósáné intézkedik
Kósa Lajos fideszes politikusról a napokban derült ki, hogy egy olyan kb. 100 milliós értékű fővárosi, 155 négyzetméteres luxuslakásban éldegél, amelyet eddig nem szerepeltetett a saját vagyonnyilatkozatában, hiszen a felesége nevén van. A feleség egyébként a HVG cikke szerint korábban több, a debreceni önkormányzattal is kapcsolatba került cégben volt érintett, az utóbbi években viszont karitatív tevékenységet végez, illetve egy női civil szervezet elnöke. Kósa egyébként a Heti Válasznak nyilatkozva elég sajátosan értékelte Szijjártó Péter lakásvásárlását, lényegében megsajnálta politikustársát a frissen vásárolt luxusvillája miatt. „Az úszómedence nem státuszszimbólum, inkább oltári macera: agyon kell vegyszerezni, olyan mintha az ember klórban úszna. Sosem vennék ilyet” – mondta Kósa.

Vége a barcikai packázásnak!
Az Átlátszó írja, hogy közel egy év packázás után hamarosan végre megtudhatjuk, hogy mire költötte Kazincbarcika kommunikációs cége a Svájci Hozzájárulással összefüggő 144 millió forintos keretből eddig megkapott összeget, illetve mekkora fizetésért foglalkoztatják Szitka Péter MSZP-s polgármester feleségét dekoratőrként. Ez immár az oknyomozó portál Kazincbarcikára összpontosító sorozatának sokadik része, a város ugyanis állandó témát szolgáltat. Most éppen azzal, hogy egy 2012-ben aláírt együttműködési megállapodás alapján Svájc közel 1,2 milliárd forinttal (4,9 millió svájci frankkal) támogat egy kazincbarcikai regionális fejlesztési programot. Viszont, mint egy svájci napilap nemrégiben megírta: a két éve elindított projektek tapodtat sem haladtak előre: nem készült el sem a kazincbarcikai inkubátorház, sem a rudabányai park, sem a sajókazai kastélyfelújítás.

Simicskáék továbbra is hasítanak
Orbán-Simicska háború ide vagy oda, Simicska Lajos cégei továbbra is szépen teljesítenek. A HVG.hu írta meg a Közbeszerzési Értesítők alapján, hogy két-két cég közös ajánlattevőként, három társaság pedig önállóan nyert el egy-egy részt a Miniszterelnökség 2,9 milliárd forintos keretösszegű kommunikációs közbeszerzéséből. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó I.M.G. egy szeptemberben elnyert 700 milliós megbízás után most 1,5 milliárdos munkát kapott.

Csapás az EU-támogatás
444.hu olyan szerencsétlenekről ír, akik egy uniós támogatás miatt adósodtak el. Tárnokon most sokan érzik úgy, hogy összességében rosszul jártak azzal, hogy a község megnyerte a támogatást az uniótól. A legszegényebbek, a legnehezebb egzisztenciális helyzetben lévők adósodtak el a beruházás miatt. A számukra kifizethetetlennek tűnő tartozásért cserébe ráadásul az életük sem lett semmivel könyebb. Az ő házaikat nem kötik rá a hálózatra, mert nem tudnak fizetni. Amíg nincs több pénzük, csak a vezeték behúzott csonkját nézhetik a kertjük végében.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Sztori a lobbizásról. A nemzetközi antikorrupciós szervezet, a Transparency International magyar tagozata pályázatot hirdet és olyan sztorikat keres, amelyek a nem átlátható lobbizás hatásait mutatják be.

Kocsmákban kaszinó. A HVG.hu emlékeztet arra, hogy két éve azzal az indokkal lehetetlenítették el a kocsmai játékgépek, nyerőgépek piaci működtetését, hogy a kormány megvédi a társadalmat a  szenvedélybetegségek burjánzásától. Most mégis az látszik körvonalazódni, hogy az állami szerencsejáték, mint a sorsjegyek és a lovi mégiscsak beszivároghat a kiürített területre.

Választási mutyi vagy munkásszálló? Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár – írta a Népszabadság, de az Index szerint van rá magyarázat, nem feltétlenül választási mutyiról van szó.

ScienNet-ügy. Az állammal futnak versenyt pénzükért a ScienNet-károsultak: amennyiben az adóhatóság előbb fejezi be az öt éve húzódó nyomozást, akkor az állam teheti rá a kezét a ScienNet zárolt számlájára, míg ha az ügyfelek hamarabb nyernek a bíróságon, akkor valamit még visszakaphatnak.

Nagybevásárlás a szlovák médiapiacon. Felvásárlási akcióba kezdett egy kétes cég, amelyhez képest – a 444.hu szerint – a Közgép kispályás vállalkozás. A Pentát egy cseh és négy szlovák alapította, akik csoporttársak voltak a szovjet elitképző egyetemen, mind az öten a kommunista titkosrendőrségen dolgozó szülők gyerekei, és a céghez az elmúlt időszak legkeményebb szlovák botránya fűződik.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás