Egyéb

Rogán tanyatámogatása és az édes álom

A Magyar Narancs járt utána annak, hogy mi lett a sorsa a 229 millió forintos állami támogatásnak, amit a Belváros kapott tavaly – nem kis feltűnést keltve – kifejezetten a tanyák támogatására elkülönített alapból. A cikk szerint a pénzt nem használták fel teljes egészében, de amit lehívtak belőle azt is az árusítói szempontból jószerivel halott Hold utcai csarnok korszerűsítésére, illetve marketingcélokra költötték el. Ráadásul azt sem mondják el, pontosan mennyit.

Mészáros és a siker titka

“Nehéz megjósolni természetesen, hogy ennyire sikeres lennék-e, de ez történt, tehát sikeres vagyok” – válaszoltaaz egyszeri felcsúti gázszerelőből az ország egyik leggazdagabb emberévé avanzsált polgármester, Mészáros Lőrinc arra a kérdésre, hogy ugyanilyen sikeres lenne-e akkor is, ha nem a Fides z nyerte volna a választásokat. Orbán Viktor személyes jóbarátját az RTL Klubnak sikerült megszólaltatnia a falunapon. Mészáros cége a második Orbán-kormány idején kezdett szárnyalni. Három év alatt 11-szeresére nőtt az árbevétele, 2011 óta kap állami megbízatásokat az egykori gázszerelő cége, csaknem 61 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el konzorciumtársaival együtt. Ők csatornáznak például több budapesti kerületben is. Mészáros cége és családja a becslések szerint 1300 hektár bérleti jogát nyerte el az állami földpályázatokon.

Minden pénzt fideszes zsebbe!
Avagy hogyan irányított át tízmilliókat a pártkasszába a Fidesz. A HVG.hu cikke szerint közel 50 millió forintról van szó, ennyit költött papíron a Fidesz frakciója két és fél év alatt valamire, ami nem működik. A képviselőcsoport vezetői, előbb Lázár János, majd az őt váltó Rogán Antal 2011 és 2013 között három szerződést is kötöttek az országgyűlési támogatás terhére a fideszfrakcio.hu fejlesztésére, karbantartására és működtetésére, ám a honlapon évek óta nincs semmilyen tartalom, egyetlen funkciója van: az érdeklődőket átvezeti a párt honlapjára. A képviselőcsoport sajtóosztálya szerint a pénz nem tűnt el, azt egy másik honlapra, a párt oldalára költötték. Szerintük azért kellett átirányítani a pénzeket, mert a frakció eldöntötte, hogy egységesítik a kommunikációt. A döntés ellenére újabb szerződést kötöttek, amely a nem létező honlap fejlesztését célozta 9,8 millióból.

Új Postabank épül?
444.hu azt mutatja be, hogy vajon megérte az állami kézben lévő Magyar Postának 28,5 milliárd forintért bevásárolni magát az FHB-ba. Az értékelés szerint akármennyire is azt állítja a Posta, hogy jó üzletet kötött, a FHB Kereskedelmi Bank eredménykimutatásaiból ez nem így tűnik: a cég ebben a formában 2006-ban alakult és eredménykimutatásaiból látszik, hogy soha nem volt nyeresége. 2006 és 2013 között összesen 19,5 milliárdos veszteséget hozott össze. Az egész tranzakció ráadásul állami bankmentésnek látszik, hiszen a devizahitelesek megmentését célzó állami intézkedések miatt könnyen lehet, hogy a bank helyzete tovább romlik, lehet még szüksége tőkeemelésre. Ekkor lesz majd nagy szükség az állami Postára. Az adásvétel motivációihoz némi adalék lehet, hogy az FHB Jelzálogbank igazgatóságának elnöke Spéder Zoltán, egyre fideszközelibb üzletember, aki a Posta vezetőségére is komoly befolyással lehet.

Trócsányileaks
Lemondott az Igazságügyi Minisztérium kabinetfőnöke, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban „felmerült a személyes érintettsége”. Ez valószínűleg azt jelenti, amiről a Népszava is írt, nevezetesen, hogy Hajas adhatta ki a Magyar Nemzetnek az ombudsmani hivatal és a TASZ tűcsereprogramról szóló levelezését. A lemondott kabinetfőnök (aki korábban az ombudsmani hivatalban dolgozott) elég amatőr módon a saját számítógépén hozhatta létre a fájlokat, amelyek később a Magyar Nemzetnél landoltak, és a lap által közölt fájl részletes tulajdonságai közt is ott olvasható Hajas Barnabás neve. A lap korábban  arról írt, hogy az ombudsmani hivatal és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa arról egyeztetett, hogy mikor jelenjen meg a józsefvárosi tűcsereprogramról szóló jelentés. A cikk azt sugallta, hogy az ombudsmant a TASZ irányítja.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Halastóba engedik a szeméttelep vizét. Nem véletlen, hogy az Indexet – mint arról a Mutyimondóban is lehetett olvasni – megpróbálták kizavarni a cikói szeméttárolóból: a videóriportból kiderül, hogy a földből csorog a szennyezett víz, a javításra szánt pénzt elvitte a rezsicsökkentés.

Valahol felsír egy közérdekű adatigénylő. Vastagbőr-blog megnézte, milyen információkat közöl magáról a brit közszolgálati média vezetője, akivel nemrégiben a 444.hu készített interjút. Még a taxiszámlái is megtekinthetők. Ellenben a magyar MTVA-vezérével.

Csalás az édes álom. Édes álmot ígért egy egyéni vállalkozó egy alvásrendszer reklámozásakor, de a Gazdasági Versenyhivatal szerint a hirdetés megtévesztő volt.  Összesen 25 millió forintos bírságot kapott.

Állami milliók egy törölt alapítványnak. Magyar Nemzet számolt be arról, hogy hiába törölték törvénysértések miatt még májusban az intézményi nyilvántartásból a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (Szersa) oktatási központját, a napokban mégis állami pénzhez jutott.

Kocsmai kaszinó reloaded. A Világgazdaság ír arról, hogy a a kocsmákból nagy politikai csindadratta mellett kitiltott nyerőgépek helyére szép lassan újra visszaszivárog a szerencsejáték, miután az állami cég sorsjegyautomatákat telepít. Az ok: kell a büdzsének a pénz, éves szinten 33 milliárd forintnyi játékadó-bevételt terveznek.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás