Egyéb

Nem látni a fáktól a kilátót

140 millió forintos uniós pénzből épült kilátó Baján, egyébként légvonalban csak pár száz méterre van a város szimbolikus épületétől, a Türr István kilátótól. Az új kilátóról csak fákat és a városi szennyvíztelepet lehet látni.

Kisvárdán áll vagy bukik a nemzetgazdaság
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett a harmadosztályú Kisvárda stadionjának építése – írta a Magyar Közlöny. A 444.hu ehhez hozzátesz pár érdekességet. Egyrészt, hogy egyre csak növekszik az az állami pénzmennyiség, amit a kisvárdai stadionra költenek. Amikor még a helyi származású Seszták Miklós nem volt fejlesztési miniszter, arról volt szó, hogy a harmadosztályú csapat stadionját 120 millióból fejlesztik, ami már szép summa volt. Nemrég azonban éppen Seszták Miklós jelentette be az egyik kormányülés után, hogy a kabinet jóváhagyta a fedett nézőteres, fűtött talajú és villanyvilágítással ellátott stadion építését. Mindezt már 920 millió forintból. Azt is mondta a miniszter, hogy a 2016-ig elkészülő stadion akár Európa-liga-selejtezők megrendezésére is alkalmas lesz, amitől a harmadosztályú Kisvárda csapata még elég messze van. Kisvárda lesz az új Felcsút?

Állami támogatásból Fidesz többség
Az Index írta meg, hogy lényegében állami támogatásból akart többséget vásárolni magának a Fidesz a harkányi képviselőtestületben. A városi fideszes képviselőjelölt tájékoztatójában az elmúlt ciklus eseményeiről számol be, többek közt arról, hogy amikor a város 500 milliós támogatást kaphatott volna a gyógyfürdő fejlesztésére, akkor annak az lett volna a feltétele, hogy az önkormányzat által választott felügyelő bizottságban kerüljenek többségbe a fideszesek. A helyi fideszesek szerint ráadásul ez teljesen természetes.

Szanyi sógorsága
Szanyi Tibor szocialista párti EP-képviselő a saját sógornőjét foglalkoztatja Brüsszelben – az Index értesülését  a képviselő is megerősítette. Szanyiné testvére öt hónapos szerződéssel van kint, és gyakornokként havi 1300 eurót keres. A hatályos szabályok szerint az EP-képviselők maguk választhatják meg asszisztenseiket, azonban 2009 óta él az az alapszabály, hogy nem foglalkoztathatják közeli rokonaikat munkatársként, és az asszisztensekkel kötött szerződéseknél is kerülni kell minden összeférhetetlenséget. Ez a kitétel ugyan betű szerint nem vonatkozik a sógornőre, de azért mégiscsak felvet egy-két etikai kérdést. Nemrégiben Szanyi azzal kavart vihart, hogy kiderült: egy elvesztett magánfogadás miatt közpénzen utaztatott ki gój motorosokat (köztük az MTVA egyik műsorvezetőjét) Brüsszelbe.

Lobbizás 1,4 milliárdért
Napi.hu szúrta ki, hogy az állami megrendelésekkel már amúgy is szépen kistafírozott Századvég újabb jelentős üzletet kaparintott meg: az alapítvány vezette konzorcium lobbizhat Magyarországért az Egyesült Államokban és Kanadában, négy évre nettó 1,4 milliárd forintért. Tavaly még Fellegi Tamás, volt fejlesztési miniszter cégével szerződött a Miniszterelnökség.

Fantomkátyák Madridban
Világtérkép-blog írása szerint folytatódnak a lemondások Madridban, miután nyilvánosságra került, hogy a szoros politikai felügyelet alatt tartott madridi takarékpénztár 86 vezetője mintegy 15,5 millió eurót költött el illegális bankkártyák révén. A már több politikai-korrupciós-pénzügyi botrányban érintett intézmény jó tíz éven át feketén díjazott munkatársai között akadt két volt miniszter, de párt- és szakszervezeti delegáltak is. A szocialista párt kizárást ígért az érintetteknek, de az egy éve néhány email közlésével indult és most komolyra forduló botrány csak tovább ront a spanyol politikai-gazdasági elit eddig is katasztrofális megítélésén.

Fideszes szál a szoci-mutyiban
Népszabadság szerint a miskolci „fészekrakós ügyet” szocialista mutyiként emlegették, de a történetben akad egy fideszes szál is: az egyik bűnügyben első fokon elítélt ügyvéd Pelczné Gáll Ildikó ingatlanát bérelte ki irodának. A háttér: a fideszes városvezetés rendre azzal vádolja baloldali elődjét, hogy közreműködésükkel telepítették be a szegény sorsú, társasházi együttélésre képtelen családokat az avasi lakótelepre. Ők aztán lelakták a lakásokat, szétszedték a lépcsőházakat, törleszteni viszont „elfelejtettek”. Emiatt a közel harmincezres városrész egyes háztömbjei a végletekig lepusztultak, de a környezetükben lévő ingatlanok értéke is hatalmasat zuhant.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elsötétült RTL. Rejtélyesen éppen az Andy Vajna-riport idején sötétült el az RTL Klub. A Telekom és a Digi előfizetői közül is többen tapasztalták, hogy éppen akkor maradt ki az adás az RTL-en, amikor a Házon kívül Andy Vajnával foglalkozó riportja ment. A többi csatorna eközben zavartalanul működött.

Széles a reptér. Sikeresen lezárult a sármelléki repülőtér eszközvagyonának értékesítése: pénteken megkötötték a szerződést a felszámoló és a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Kft. között – számol be Széles lapja, a Magyar Hírlap.

Oligarcha-csere. Az Átlátszó a tavaly év egyik sikerkönyvének, a Magyar Polip címet viselő kötetnek a második részéről ír, amelybe az immáron berendezkedett autokratikus rendszert elemzi. Ebben az Orbán Viktor miniszterelnök körül kialakult oligarchavilágot bemutató tanulmánnyal jelentkezett az oknyomozó portál egyik munkatársa.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás