Egyéb

Nem parazita a főmágus, de érdekel ez valakit?

Felmentette a bíróság a Magyar Mágusszövetség főmágusát a csalás vádja alól. A főmágust egy ügyfele jelentette fel, akitől állítólag 2 millió forintot csalt ki rontáslevételért és egy örökösödési ügy befolyásolásáért. Az Index tudósítása szerint az ügyész parazita jellegűnek nevezte a főmágus tevékenykedését, a bíró pedig, ha kelletlenül is, de végül állást foglalt az ügyben a magyar igazságszolgáltatás nevében, mondván: mindenki abban hisz, amiben akar.

Szigorú felügyelet alatt
Senki nem tudja teljes biztonsággal megmondani, hogy ha a műszak kezdetekor alkalmasnak minősítenek egy kocsit a 3-as metróban, az valóban kibírja-e műszak a végéig. A Népszabadság közérdekűadat-igényléssel kérte ki azt a jelentést, amelyet még 2011-ben, az Árpád-hídi metrókocsitűz után rendelt meg a BKV. A jelentésbe nem engedték belenézni a fővárosi képviselőket, ezért a lap az információszabadság törvény alapján kérte ki azt, de végülis csak szigorú felügyelet mellett tekinthettek bele. A dokumentumban szó van nagymértékű kopásokról, sínfej-repedezettségről, vízszivárgásról, rossz műszaki állapotban lévő mozgólépcsőkről, kritikus állapotban lévő távközlési eszközökről, régen korszerűtlenné vált biztosító- és vonatvezérlő berendezésekről, illetve bizonytalan működésű elektromos rendszerről. Jó utazást kívánunk!

Két év alatt semmi
Az Átlátszó írta meg, hogy két éve még úgy tűnt, hogy minden rendben van, és elindultak a Svájci Hozzájárulás nevű fejlesztési alapból finanszírozott projektek Észak-Magyarországon. Egy svájci újságíró 2012-ben eljött Magyarországra, hogy az indulásról tudósítson, most visszatért, és azt látta, hogy szinte semmi nem valósult meg ezekből. Kazincbarcika és környéke több mint egymilliárd forintot kapott munkahelyteremtési és településfejlesztési projektekre. A rudabányai régészeti lelőhely és a kazincbarcikai inkubátorház még épül, a sajókazai kastély felújításának említésére a helyi polgármester hosszas telefonálgatásba kezdett, majd a drága ajánlatokra hivatkozva próbált mentegetőzni az újságíró előtt.

Szerb utcai mesék
25 millió forint helyett mindössze húszmillió forintért vehetett meg egy lakást Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármesterjelöltje. A 444.hubirtokába került szerződés alapján a vételárat a polgármesterjelölt 25 éves futamidejű, kamatmentes részletfizetéssel törleszti. Az V. kerületi önkormányzat arról tájékoztatott, hogy jelenleg több mint négyszáz olyan szerződés van hatályban, amely szerint kamatmentes részleteket fizetnek. A lap csupán arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a Belvárosban ennyi pénzért maximum egy 30 m²-es albérlethez lehetne hozzájutni, Szentgyörgyvölgyi Péter pedig egy 110 m²-es, felújított lakást törleszt.

Hiper profitok a hipermarketben
Most már a brit pénzügyi felügyelet vizsgálódik amiatt, hogy százmilliárd forintnak megfelelő féléves profitot mutattak ki a Tesco könyvvizsgálói. A brit média kétféleképpen magyarázza, hogy meghamisították a számokat: az egyik, hogy valaki így akarta lejáratni a Tescót, a másik, hogy a valósnál nagyobb eredmény feljebb nyomja a részvényárfolyamokat. A furcsa pénzügyi manőverek miatt persze megrendült a befektetők bizalma a cégben, és megkésve bár, de könyvvizsgálót váltottak.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Érdekel ez valakit? Kérdezik a  civilek a paksi atomerőmű-bővítésről. Az Érdekel ez valakit? blogon rövid tájékoztató olvasható az alapvető problémákról a bővítéssel kapcsolatban: tényleg  olyan olcsó, környezetkímélő, biztonságos és jogszerű orosz hitelből bővíteni az atomerőművet?

Áruért mentek. rendőrség szerint több mint 400 millió forint értékű készpénz volt azoknál a kínai kereskedőknél, akiket hétfőn raboltak ki a XVII. kerületben. A rablók rálőttek az őket üldöző kínaiakra, és megléptek a pénzzel.

Kész is van meg nem is. Majdnem átadták a Lánchíd utcát, ami a Várkert bazárral együtt újul meg. Az Indexmár korábban írt arról, hogy nem fog elférni egymás mellett az utcában két BKK busz, most rögtön az átadás után lezárták az utcát, mert nem volt meg a forgalombahelyezési engedély.

Végrehajtás Felcsúton. Népszabadság szerint végrehajtást tartott az adóhivatal két olyan cégnél, amelyek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak. Az egyikben még azelőtt kellett rendezni a pénzügyeket, hogy a felcsúti polgármester megvásárolta volna, a másiknál úgy tűnik, hogy rendezték az adósságot.

Giga médiavállalat. A Vienna Capital Partners létrehozta Magyarország egyik legnagyobb médiavállalatát. A portfolióban nagyobb napilapok – köztük a Népszabadság is – benne vannak.

Korrupció az új AIDS. Az ugandai amerikai nagykövet egy üzleti vásáron azt mondta, hogy a korrupció az „új HIV”, amely Uganda jövőjét fenyegeti. Eközben Vietnamban fiatal üzletembereknek tartottak konferenciát az üzleti élet tisztaságáról.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás