Egyéb

De hol fizet adót Vajna kormánybiztos?

Az Átlátszó annak járt utána, hogy mennyi adót fizettek az Andy Vajnához köthető magyar társaságok. A filmügyi kormánybiztoshoz így vagy úgy köthető cégek eszerint négy év alatt 33,3 milliárd forint árbevételt értek el, a cégekből osztalékként 3,5 milliárd forintot vettek ki az offshore hátterű külföldi tulajdonosok. A Vajna-környéki birodalomnak csak a kaszinós cégei sikeresek, az összes többi vállalkozás súlyos veszteségeket termel, ennek megfelelően társasági adót is alig fizetnek. A Nobu luxuséttermet üzemeltető Buno Kft.-nek például 2 milliárd forint árbevétel mellett csupán 2,4 millió forintnyi társasági adót kellett befizetnie.

Mészáros-lak

A Magyar Narancs írta meg, hogy luxuspanorámás balatoni nyaralót vett Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester. A tavaly vásárolt tihanyi villa a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatában rétként és gazdasági épületként szerepel. A helyiek szerint Mészáros kevésbé, inkább gyermekei használják a villát. A lap korábban arról is írt, hogy a polgármester cégén keresztül két hatalmas, egymás szomszédságában található ingatlant vásárolt Felcsút határában, ezek közül az egyiken egy luxusvilla található. A tulajdoni lap szerint a vásárlás 2013 júniusában – egy hónappal a tihanyi nyaraló megvétele előtt – történt, majd szeptemberben az FHB 200 millió forintos zálogjogát jegyezték be a két, egymással szomszédos ingatlanra. Jól lehet, Mészáros a helyiek szerint már ebben a villában él, vagyonnyilatkozatában nem szerepel az épület, ugyanis az ingatlan tulajdonosa a kft.

Szijjártó ügyesen takarékoskodik

Miután az RTL Klub híradója hétfőn beszámolt arról, hogy a friss külügyminiszter 36 éves korára három ingatlan mellett 82 millió forintos megtakarítást is összehozott, egy negyedik ingatlanra is fény derült. A csatorna megtudta, hogy Szijjártó Péterék egy 167 milliós házat is vettek. Tavasszal a feleségével együtt vette a közel 400 m²-es dunakeszi családi házat. Mindez a dunakeszi ellenzéki polgármester-jelölt, Horváth István által kikért tulajdoni lapból derült ki. Szijjártó Péter nevén így most 4 ingatlan is van. Szijjártó azt mondta az RTL Klubnak, hogy az új ház azért nem volt benne a vagyonnyilatkozatában, mert három nappal a leadás után került a nevére.

Simicska csapata előáll

A HVG.hu azzal foglalkozik, hogy a hétvégén a nyilvánosság elé lépett Simicska Lajos, akiről több mint 15 éve nem készült hivatalos fotó. De nemcsak a fideszes hátország feje mutatta meg magát, vele tartott több üzletfele, barátja – sőt, felesége is –, pedig korábban ők is kínosan kerülték a nyilvánosságot. A lap szerint a képek fontos mondanivalóval bírnak: legfőképpen azzal, hogy láthatóvá vált, kiket is akar visszaszorítani Orbán Viktor, kik alkotják Simicska csapatát, milyen óriási cégbirodalom áll mögöttük, százmilliárdos vagyonnal.

A turizmuson még kaszálnak Simicskáék
Az Átlátszó blogja írta meg, hogy idén már 750 millió forint értékben szerződött a Magyar Turizmus Zrt. különféle cégekkel, az összeg több mint fele a kormányzati megbízásokkal kitömött Bell & Partners Kft.-hez, és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft.-hez megy.

Lapátra kerülhet Nyerges embere
A Népszabadság értesülései szerint lapátra kerülhet az MVM Nyerges-közeli vezére. Az októberi közgyűlésen dönthetnek az MVM-et a 2010-es kormányváltás óta vezető Baji Csaba felmentéséről. Baji korábban az E-OS nevű kisebb energiatársaságot vezette, amely odakerülésekor, 2008-ban áttételesen Nyerges Zsolt tulajdonában állt. 2010-ben már egy ismeretlen hátterű cég volt az E-OS tulajdonosa, amelyet Simicska Lajos és Nyerges Zsolt egy másik érdekeltségével azonos címen jegyeztek be.

Lejt a pálya?
“Az igazságszolgáltatás csak azokban a politikai ügyekben jár el határozottan, ahol a kormányzó erő érdekelt az ügy feltárásában, vagy ahol képtelenek feltartóztatni a korrupciós hullám leleplezését” – állítja blogján az ellenzék egyik politikusa, Szigetvári Viktor, aki szerint az ország többi részén azt láthatja a választópolgár, hogy a fideszes politikusok és kedvezményezettjeik számára mindent szabad. A rendőrség, a NAV és az ügyészség segíti az ügyek elsimítását.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Rogánföldi hírek. A Cink.hu szerint ​megszüntettek négy parkolóhelyet a Belvárosban, mert egy fideszes nem tud vezetni.  A Nyáry Pál utcában azért számoltak fel a helyeket, hogy a képviselőnek ne kelljen sokat rükvercelnie, mert azt utálja.

Nem kell kikockázni a rendőröket. Az Alkotmánybíróság rendet tett abban az ügyben, amely hosszú ideje gondot okozott a médiában. Ezentúl nem kell kikockázni az intézkedő rendőrök arcát a róluk készült fotókon.

Sárközy fellélegezhet. A párizsi fellebbviteli bíróság felfüggesztette a Nicolas Sarkozy volt államfő ellen korrupció gyanúja miatt júliusban indított hivatalos eljárást. A volt elnök a múlt héten jelentette be, hogy visszatér a politikai életbe és november végén jelölteti magát, a legnagyobb ellenzéki párt vezetői tisztségére.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás