Egyéb

Fideszes nassolás számla nélkül

Az Index cikke szerint hecckampánynak tartja a XVIII. kerületi fideszes polgármester, hogy az elmúlt napokban a sajtó és a helyi ellenzéke is arra lett kíváncsi, mennyi pénzt számolt el áfás számla nélkül. Az önkormányzat szerint sincs semmi kivetnivaló abban, hogy egyszerű közértes blokkok és éttermi nyugták alapján utaltak százezreket Ughy Attilának, és a számvevőszék sem sérelmezte eddig a gyakorlatot. Az Index birtokába került iratok szerint ugyanis az elmúlt időszakban Ughy több százezer forintot költött úgy, hogy áfás számlát nem kért ezekről. 2012 első nyolc hónapjában például összesen 236 585 forintnyi éttermi fogyasztást és készpénzfelvételt találtak, amelyről nem volt áfás számla.

Milliók a kedvenc természetjárónak
Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérdezte meg a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy 2014-ben milyen szervezetekkel kötött támogatási szerződést. A dokumentum szerint az Orbán-kormány új kedvenc milliárdosának egyesülete mellett jutott pénz a Századvégnek is. 80 millió forintot kapott ugyanis a Magyar Természetjáró Szövetség, amelynek  elnöke nem más, mint Garancsi István, milliárdos vállalkozó. Ő mostanában a felcsúti stadion VIP-páholyában szokott mutatkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, miközben felvásárolta az állami megbízásokat, többek között stadionépítéseket sorra nyerő Market Zrt. építőipari céget. 2013 novemberében a miniszterelnök maga adta át Garancsi társaságában a Som-hegyi turistaházat.

 

Szerdán este közügyekről és oknyomozásról tanulhatsz az Átlátszótól a Müsziben!

 

L Simon újabb ügye
Negyvenhat millió forintot kapott egy könyv kiadására egy L. Simon Lászlóval kapcsolatba hozható kft. a Nemzeti Kulturális Alaptól – írja a Népszabadság, amely szerint az összeg kirívóan soknak számít. A lap szerint a kiadó a 300 múzeum és kiállítóhely című, egyébként gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelvű kiadására kapta a támogatást, a cég mindkét intézményi tulajdonosával szoros kapcsolatban állt korábban L. Simon, aki jelenleg államtitkár, korábban NKA-alelnök volt.

A NAV, avagy a NER oda üt ahova…
Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy 2010 óta mely cégeknél folytatott le a NAV külön adóvizsgálatot csak azért, mert a nemzetgazdasági minisztertől ilyen utasítást kapott. A kérés előzménye, hogy a reklámadó körüli politikai viták hevében, Varga Mihály mondta egyik nyilatkozatában, hogy az RTL Klub esetében ő maga kérte egy ilyen vizsgálat lefolytatását. Nos, a válaszból alig derül ki több annál, hogy 44 ilyen miniszteri utasításra elvégzett adóvizsgálat volt, de hogy mely cégeknél, az adótitok.

Az MNB kitart
A jegybank kitart amellett, hogy jó üzletet kötött az Eiffel Palace megvásárlásával. Legújabb közleményük szerint az ingatlan 46,2 millió eurót ér (14,4 milliárd forint), nekik viszont 45,3 millió euróért (14 milliárd forint) sikerült megszerezni. Múlt héten az Átlátszó írt arról, hogy ezt az épületet januárban még 40 millió euróért (12,5 milliárd forint) hirdették, ráadásul.az offshore hátterű befektető 15 millió eurós profitot realizált azzal, hogy az MNB-nek értékesítette az ingatlant. A tranzakciót a KPMG értékbecslésével szentesítették, ám az szakmailag erősen vitatható, ráadásul olyan módszerrel készült, amit más pénzügyi intézmények a hatályos jogszabályok szerint nem is alkalmazhattak volna.

 

 

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Simicska hózentrógere. A fél magyar sajtó – kivéve persze az MTI – azzal foglalta el magát az elmúlt napokban, hogy mit jelenthet Simicska Lajos hivatalos fotózkodása a Magyar Nemzetben. Kremlinológusok figyelem!

Útfelújítási program. Az Orbán-Simicska magánháború miatt érdemes különösen figyelni, hogy a Simicska-cégek jutnak-e konchoz az újonnan bejelentett útfelújítási programból. A tét 50 milliárd.

Focikorrupció. Egy brit konzervatív képviselő szerint a FIFA korrupciós ügyeiben folyó vizsgálat büntetőjogi következményekkel járhat. A nyomozás tétje, hogy kiderül-e, tényleg a korrupció játszotta a főszerepet a 2018-as és 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor.

Orosz compliance. A Transparency International blogja arról ír, hogy hogyan próbálnak a legnagyobb orosz cégek – amelyek egyébként gyakran nyugati érdekeltségekkel is rendelkeznek  – küzdeni a korrupció ellen.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás