Egyéb

Orbán papa és a titkos pozsonyi ház

A HVG.hu szerint már három éve nyelik a port az Orbán-család kamionjai miatt a bicskei Móricz Zsigmond utca lakói, miután a miniszterelnök édesapja gánti bányájából érkező murvát épp a kertes házak szomszédságában lévő vasúti rakodón pakolják át. Száraz időben mindenen vastagon áll a por, ha esik, az utca csupa sár. Hiába minden tiltakozás, a hatóságok szerint minden rendben és az önkormányzat is úgy véli, megtesznek minden tőlük telhetőt. Orbán Áron, a kormányfő testvére azt tanácsolta a tiltakozóknak, hogy forduljanak segítségért az Európai Unióhoz.

Kamupártok átvilágítása
Az Átlátszó első fokon pert nyert az Államkincstárral szemben, a tét a tavaszi országgyűlési választásokon indult pártok átvilágítása. A jelöltek számára ugyanis a központi költségvetés fejenként egymillió forintos támogatást biztosított, amelyről a jogszabály szerint szigorúan el kellett számolniuk a Magyar Államkincstár felé. Mivel a sajtó a közpénzre utazó kamupártoktól és kamujelöltektől volt hangos, az Átlátszó közérdekű adatigénylés segítségével akarta megismerni az Államkincstárnak benyújtott elszámolásokat, de megtagadták ezt a lehetőséget. Most a bíróság az Átlátszónak adott igazat, és amint jogerős lesz a döntés, tehát megvannak a számlák és elszámolások, az oknyomozó portál nyilvánosságra hozza.

Matolcsy szuper üzlete 189. rész
Ötmillió euróval olcsóbban hirdették az Eiffel Palace-t, mint amennyiért elkelt, vagyis amennyiért a Magyar Nemzeti Bank végül megvette egy offshore hátterű vállalkozástól. Az Átlátszó által fellelt marketingbrosúra tanúsága szerint januárban 40 millió euróért hirdette tulajdonosa az Eiffel Palace irodaházat, tehát az épület kínálati ára 5,3 millió euróval kevesebb volt, mint a jegybank által kifizetett vételár. Korábban az oknyomozó portál számolt be arról, hogy az offshore hátterű befektető 15 millió eurós profitot realizált azzal, hogy az MNB-nek értékesítette az ingatlant. A tranzakciót a KPMG értékbecslésével szentesítették, ám az szakmailag erősen vitatható, ráadásul olyan módszerrel készült, amit más pénzügyi intézmények a hatályos jogszabályok szerint nem is alkalmazhattak volna.

Pintér kezében a korrupció
A HVG.hu értesülései szerint a korrupció elleni eredményesebb fellépés érdekében külön szervezetet állítanak fel a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül. Az új szervezeti egység elemző-értékelő munkát végez, a konkrét eljárásokkal kapcsolatos vizsgálódás az NVSZ feladata lesz. Évek óta tervezték, de eddig halogatták egy olyan szervezet felállítását, amely felveszi a harcot a korrupcióval, 2012 őszéig a közigazgatási helyettes államtitkár feladata volt az állami szervek korrupció elleni tevékenységének stratégiai koordinációjának ellátása. A helyettes államtitkár menesztése után ez a terület gazda nélkül maradt.

Antikorrupció átvilágítva
Az Átlátszó átvilágítja a kormányzati antikorrupciós tevékenységet is: az oknyomozó portál most megkapta a Belügyminisztériumtól a kiemelt fontosságú kormányzati antikorrupciós projekt kiadásainak listáját, amiből az látszik, hogy az eddig elköltött körülbelül 400 millió forint nagy része munkabérekre, tréningekre és workshopokra, valamint ezekhez kapcsolódó szállás-, utazási és cateringköltségekre ment el.

Vesztegetés az utcán
Szolgálatban, ráadásul akcióban lévő rendőröket fogtak el a Terrorelhárítási Központ munkatársai péntek hajnalban Budapesten. A Velvet információi szerint régóta figyelték a két rendőrt, vesztegetés miatt. Csütörtök estére időzítették az elfogásukat, csak azzal nem számoltak, hogy éppen akcióban fognak részt venni, egy lövöldöző férfit ártalmatlanítanak. Ezért végül megvárták, amíg a rendőrök letartóztatják a lövöldöző férfit, majd lecsaptak a korrupcióval vádolt rendőrökre.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

A titkos pozsonyi ház. Titkosították, hogy házat vesz a kormány Pozsonyban. Így egyáltalán nem derül ki, miért kell nekünk a ház, ahol egy pozsonyi források szerint jelenleg lakások vannak. A titkosítás nemcsak a megvásárlására, de az esetleges átépítésre is vonatkozik.

Az Átlátszó az EP-ben. Navracsics Tiborról, a Lex Átlátszóról, egyáltalán a magyar belpolitikáról beszélni az Európai Parlamentben – mindez hazaárulásnak számít itthon – írja az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, aki Strasbourgban vett részt egy közmeghallgatáson.

Szemétkartell. Kartellezést gyanít a versenyhivatal az elektronikus hulladékok begyűjtését végző vállalkozások körében, ezért nagy erőkkel vizsgálódik. A vizsgálat helyszíni kutatással indult.

Mészáros megússza. Nem indított eljárást a rendőrség a szabálytalanul vezető Mészáros Lőrinc ügyében. A felcsúti polgármester az RTL Klub kamerái előtt egy műútról lehajtva átlépte a záróvonalat, és nem volt becsatolva a biztonsági öve sem.

Norbi nem mehet tőzsdére. Az MNB határozatban kötelezte a Norbi Update-et a részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére. Amíg ez tart, azzal védik a befektetőket, hogy felfüggesztik a részvények értékesítését. A Válasz.hu pedig a Figyelőt leplezi le az ügyben.

A két zsivány. A Bors értesülései szerint Gáspár Győző tévéből ismert, salgótarjáni luxusvilláját akarta megvásárolni Zuschlag János, de miután az ingatlanbizniszből nem lett semmi, inkább közös éttermet nyitnak 2 Zsivány néven.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás