Egyéb

Kálomista soroz, a NAV norvégol

Folytatódik a küzdelem a norvég támogatást szétosztó civil szervezetek és a hatóságok között. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a rendőrség után most a NAV is bekapcsolódott a harcba. Egy hete a készenléti rendőrök rohanták le az alapítványokat, és házkutatást tartottak a vezetőknél is. Csütörtökön pedig a norvég pénzeket kezelő egyik alapítvány kapott levelet, miszerint felfüggesztik az adószámukat. A Kárpátok Alapítványtól a NAV vette el az adószámot, a Kehi utasítására. A döntés oka, hogy állításuk szerint nem működtek együtt a Kehivel, ami ráadásul nem is igaz: még augusztusban elküldték a kért adatokat. A VS.hu értesülései szerint mind a négy érdekelt alapítvány hasonló sorsra jut.

Újabb köztévés sorozat százmilliókért
Epizódonként nettó 12 millió forintba, a díszlet és a főcím egyszeri költségeivel összesen 315,5 millióba kerül még a közmédia új, 24 részesre tervezett sorozata. Kálomista Gábor producer fapados légitársaságról szóló alkotásának adatait és a szerződést az Átlátszó tette közzé. Összehasonlításul: a Barátok köztöt epizódonként ennél kevesebből, 9 millió forintból készítik, a Tűzvonalban című hasonló sorozat pedig epizódonként 11 millió forintból jött ki. A Fapad szerződésébe – Marslakókkal ellentétben –  bekerült valamiféle nézettségi kritérium, a vállalkozási díj utolsó 10 százalékát csak akkor fizeti ki az MTVA a Megafilmnek, ha a sorozat hozza az elvárt nézőszámot. Ezt azonban nagyon óvatosan szabták meg, hiszen a nézettségnek csak az adott héten, az adott műsorsávban mért átlagos nézőszámot kell elérnie, vagyis nem ronthatja a csatorna nézettségét, de növelnie sem kell ahhoz, hogy a feltétel teljesüljön.

Plagizált a szakértő?
A HVG.hu szerint a múlt ősz óta tudott az ügyészség és a szakértői kamara is arról, hogy a Rezesova-perben ismert és másodfokon kizárt szakértő – egy szinte párhuzamosan futó másik büntetőeljárásban – plágiumot követhetett el, mégsem lett belőle ügy. Sőt, mint a rendőrség szakértőjét, közpénzből ki is fizették: több mint 150 ezer forint járt az összeollózott munkáért. A lap által közölt szakvélemény közel fele mások által írt szöveg copy-paste másolata, bármilyen hivatkozás feltüntetése nélkül.

Állampolgárság csalás
A rendőrség hirtelen lecsapott egy állampolgárság-csalóra, bár a hivatalos nyilatkozatokban tagadják, hogy olyan iparszerűen zajlana az üzlet, amint azt az Index az elmúlt napokban közölt cikksorozatában leírta. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes például egyenesen azt mondta, hogy az egész elképzelhetetlen, mert rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás. Ám egy napra rá a rendőrség hirtelen el is fogott egy magyar állampolgárságért folyamodó ukrán férfit, aki nem beszélt magyarul.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nem volt sikkasztás. A Kúria szerint nem volt bűncselekmény az egykor 200 milliárdos forgalmú Emfesz 1 dollárért történt eladása, ezért felmentette a sikkasztás vádja alól Góczi Istvánt, a cég korábbi ügyvezető igazgatóját.

Milliós nyárbúcsúztató. Az I. kerületi önkormányzat auguszusban rendezte szokásos nyárbúcsúztató rendezvényét a Czakó utcai sportpályán. Az Átlátszó A Ki Mit Tudon beadott közérdekű adatigénylésen keresztül kérte ki, mennyibe került az esemény: 9,5 millióért sikerült elbúcsúztatni a nyarat.

Új stadion lesz Diósgyőrben. Mert pont az hiányzik onnan. A DVTK-stadion felújításának külön miniszteri biztosa is van. A stadion mellé kétmilliárd forintért utánpótlás-akadémiát is építenek. A miskolci projekt összességében 6,5 milliárd forintba kerül majd, a tervek szerint 2016 nyarán adják át az új komplexumot.

Ki fizet a képekért? Egy neves műgyűjtő azt állítja: Debrecen vezetése szerződést szegett azzal, hogy a városnak átadott, több milliárd forint értékű kollekciójára általános vagyonbiztosítást kötött, s nem egyedi műtárgybiztosítást. A városháza szerint a hatályos biztosítás megfelelő. Még nem tudni, ki fog fizetni az ellopott Csontváry- és Nemes Lampérth-képért.

Garancsi háttér. Az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló Garancsi István érdekeltségébe vándorolt át az egyre ütősebb állami megrendeléseket kapó, annak idején a Wallis-csoport tagjaként létrejött Market Építő Zrt. Egy dolog azonban változatlan: a régi és az új tulajdonosok sem idegenkednek az offshore cégek alapításától – írja az Átlátszó blogja.

Átlátszós hazaárulás. A HírTV-Magyar Nemzet szerint hazaárulás külföldön Navracsics Tibort a szánkra venni. A hír ezt sugallja. Az Átlátszó munkatársa Strasbougban beszélt a magyar sajtószabadság helyzetéről.

Svájci para. Nem véletlen keltett ijedelmet a vagyonos magyarok körében, hogy a svájci privátbankok belengették az adataik kiadását a magyar hatóságoknak. Svájc ugyanis egyre kevésbé ragaszkodik a féltve őrzött banktitokhoz, és jövő januártól a magyar adóhatóság külön bejáratot is kaphat a svájci magyar bankszámlákhoz.

Hiszékeny-eljárás. Rövid időn belül gyanúsítottként hallgathatják ki a XIII. kerületi MSZP-s parlamenti képviselőjét, akinek a héten függesztették fel a mentelmi jogát. Hiszékeny egy hangfelvétellel fogják szembesíteni, amely állítólag bizonyítja, hogy kenőpénzt kért.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás