Egyéb

A locsifecsi ügyvéd és a stadionépítő Orbán-bizalmas

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel próbálja megtudni, mennyibe került az adófizetőknek az az ügyvéd, aki rétestésztaként húzott egy alapesetben villámgyors közérdekű adatigénylésről szóló eljárást. Mint arról itt is hírt adtunk, a Fővárosi Ítélőtábla múlt héten úgy döntött, hogy nyilvánosságra kell hozni azt a hitelfelvételre irányuló szerződést, amit az MTVA a székházának megvásárlása érdekében kötött. Mintegy 43,7 milliárd forintról van szó, tehát nagyjából annyi pénzről, amennyiből egész évben működik az MTVA. A közérdekű adatok kiadása iránti perek jellemzően gyorsak, a bíróságnak csak arról kell döntene, hogy a kiadni kért adatok közérdekűek-e, vagy sem, és ha igen, van-e valamilyen jogszerű megtagadási ok, amely meggátolhatja a nyilvánosságra hozásukat. Ehhez képest ez az eljárás a perben jeleskedő, valószínűleg az MTVA kérésére abszurd érveket előrángató ügyvéd miatt húzódott. Hamarosan kiderül, mennyiért.

Az ukrán maffia magyar akar lenni
Az Index folytatta a cikksorozatát arról, hogy a sebtében megalkotott kettős állampolgárság, hivatalos nevén az egyszerűsített honosítás hogyan hozta törvényszerűen magával azt, hogy oroszok, ukránok tömegével kaphattak magyar állampolgárságot. Erre kiterjedt maffiahálózatok jöttek létre Ukrajnában, Oroszországban és nálunk is. A második rész arról szól, hogy kétéves késéssel ugyan szigorításba kezdtek a hatóságok, de ettől csak az árak szöktek felfelé, bőven 30 ezer euró körüli lett egy magyar állampolgárság megszerzése. Az egyik nagyobb budapesti bevándorlási hivatalban állítólag most is dolgozik olyan ismertebb tisztviselő, akinél drágább, 40 ezer euró a tarifa.

Hasítanak a Pintér-érdekeltségek
A HVG írta meg, hogy mintegy nyolcvanmillió forintért végezte el Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégének érdekeltsége a budapesti kerületi kapitányságok objektumvédelmi biztonsági rendszereinek kiépítését. A kft. által kiépített mozgásérzékelős riasztó rendszerekről egy rendőr név nélkül elmondta, bár felszerelték, de eddig még nem használták őket. Pintér volt cégei egyébként jól teljesítenek: az egyiknek 11 milliárd forint volt a nettó árbevétele, míg a cég által tulajdonolt másik biztonsági vállalkozás is 2,2 milliárd forint nettó árbevételre tett szert, az utóbbi adózás utáni eredménye elérte a 180 millió forintot.

Stadiont épít Orbán bizalmasa
A Napi.hu beszámolója szerint új többségi tulajdonoshoz került a közelmúltban több állami beruházás – köztük a Fradi-stadion – kivitelezését elnyert Market Építő Zrt. A vevő nem más, mint Garancsi István milliárdos üzletember frissen bejegyzett cége. Ő nem csak arról ismert, hogy több pénzügyi és ingatlanbefektetésben is érdekelt, hanem arról is, hogy a fehérvári Videoton fociklub többségi tulajdonosa és Orbán jóbarátja, egyben a Természetjáró Szövetség elnöke. Korábban az Átlátszó írt arról, hogy Garancsi és az egyik egykori Wallis-alapító is szerepel a rendkívül nyereséges MET Magyarország Zrt. energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. Ja, közben kiírták a pályázatot az új MTK-stadion megtervezésére. És Orbán fotósa újabb megbízást nyert el: a Garancsi-féle Természetjáró Szövetségnek is dolgozik ezentúl.

Jegybankelnökök vitája
Egy Átlátszó-cikk miatt vitázott össze egy egykori jegybankelnök, Bod Péter Ákos a mostanival. Matolcsy sajtóközleményben támadta elődjét, aki kifogásolta a Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlásait. Az Átlátszó írta meg, hogy az MNB egy szakmailag kifogásolható értékelés alapján fizetett egy offshore hátterű cégnek milliárdokat egy irodaházért, amin az eladó alsó hangon 4,5 milliárdos hasznot realizált. Matolcsy a nyilatkozatában, amelyben meglepődött Bod Péter Ákos szavain, egyebek mellett külföldi példákat hoz jegybanki ingatlantulajdonokra, és leszögezi, hogy az Eiffel Palace-hoz nyomott áron jutott hozzá az MNB, az irodaházat pedig gazdaságosan üzemeltetheti.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Welsz levele. Politikusok, üzletemberek és cégek neve is szerepel abban a levélben, amit Welsz Tamás nemrég gyanús körülmények között eltűnt, feltehetőleg már halott szlovákiai üzlettársa hagyott hátra – tudta meg az Index. Könnyen lehet, hogy a levélben államtitkok is vannak.

Celebek az Átlátszóért. Egyre több neves közéleti személyiség érzi úgy, meg kell szólalnia és támogatnia kell az Átlátszó erőfeszítéseit, hogy a következő szülinapra, jövő nyárra legyen stabil 4 ezer előfizetőnk. Itt van két videó: a Prezi-társalapító Somlai-Fischer Ádám, és a TASZ volt vezetője, Dénes Balázs, jogvédő.

Gyanús telekmanőverek. Földmutyi vagy hisztériakeltés? – ezt boncolgatja a HVG friss száma az Apollo gumigyár gyöngyöshalászi beruházása kapcsán, ami különös fordulatokat hozott a helyi jobboldaliak politikájában.

Kreatív NAV-osok. Egyre kreatívabbak az adóellenőrök, legalábbis az elmúlt hetek hírei alapján. A legújabb innováció: motoros turistának álcázott NAV-osok bírságolták szét a kempingeket Zalában, többnyire azért, mert nem kaptak számlát az igénybevett szolgáltatásokról. A kínai piacon tartott razziában pedig hétezer hamis baseball-sapkát foglaltak le.

Újabb oligarchája ellen fordult Putyin. Vlagyimir Jevtusenkovot, a Basnyefty nevű energetikai cég és a Szisztyema nevű mobilszolgáltató igazgatótanácsának elnökét pénzmosás vádjával vették őrizetbe kedden. A Forbes listáján legutóbb ő volt a 15. leggazdagabb orosz.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás