Egyéb

Matolcsy offshore trükkje és az újabb lex RTL

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint 15 millió eurót kaszált az a cég, amelytől az MNB megvett egy irodaházat. A részletes költségvetés tanúsága szerint az offshore hátterű befektetőnek kevesebb, mint 31 millió euróba került az Eiffel Palace irodaház megvásárlása és felújítása, amit aztán nettó 45,3 millió euróért értékesítettek a Magyar Nemzeti Banknak, vagyis mintegy 15 millió eurós profitot realizáltak a projekten. A tranzakciót a KPMG értékbecslésével szentesítették, ám az szakmailag erősen vitatható, ráadásul olyan módszerrel készült, amit más pénzügyi intézmények a hatályos jogszabályok szerint nem is alkalmazhattak volna. A szép az egészben még az is, hogy az adásvételi szerződést Trócsányi László igazságügy-miniszter ügyvédi irodája készítette. Az MNB szerint tisztességes üzlet köttetett.

Menekülnek a svájci magyarok
A Napi.hu írt arról, hogy menekül a magyar tőke a svájci bankokból. A lap szerint kisebbfajta pánikot okozott a magyar gazdagok körében néhány svájci bank levele. Az eddig maximális diszkrécióról és titoktartásról híres magánbankok közül néhány ugyanis arra figyelmeztette a magyar számlatulajdonosokat, hogy a magyar hatóságok megkeresésére kiadhatják az adataikat, egy másik pénzintézet pedig állítólag svájci közjegyzővel hitelesített nyilatkozatot kér magyar ügyfeleitől az ott elhelyezett pénz eredetéről. Mindennek következtében megindult, és az elmúlt hetekben felerősödött a svájci bankokban tárolt több száz milliárd forintra becsült magánvagyonok kiáramlása. A pénzügyi exodus oka roppant kézenfekvő: a biztos mentsvárnak tekintett helvét magánbankok e levelek alapján – úgy tűnik – megnyitják adatbázisaikat a magyar hatóságok előtt.

A politikusok járnak jól az adósmentéssel
A Blikk derítette ki, hogy nagyon jól járnak a képviselők az adósmentő csomaggal, amit a jövő hét közepén fogadhatnak el a Parlamentben. Az igen gomb megnyomásával minden második képviselő saját anyagi helyzetének javítására is szavaz, mivel a most 197 fős Parlamentben száz képviselőnek van banki tartozása. A Blikk összesítése szerint a júniusi vagyonbevallások szerint több mint egymilliárd forintra rúgnak ezek a hitelek. A legnagyobb nyertes Gyurcsány Ferenc, akinek akár 20 millióval is csökkenhet a tartozása. Ugyanígy Lázár Jánosnak is tízmillióval csökkenhet a terhe.

Az RTL lehúzhatja a redőnyt?
A Mérték blog szerint nem kétséges, hogy az RTL Klub tévécsatorna teljes ellehetetlenítését célozza a médiatörvény tervezett módosítása. Ez hatósági árassá teszi az RTL Klub és a TV2 műsorterjesztési megállapodásait, ami nem csupán durva piaci beavatkozás, de a reklámadó után újabb jelentős – ezúttal potenciális – bevételtől foszthatja meg az RTL-t, amely joggal remélte, hogy a földi sugárzás megszüntetésével, hasonlóan a többi kábelen, műholdon fogható kereskedelmi tévéhez, díjat szedhet a kábelszolgáltatóktól. Hát nem. A blog hozzáteszi: a reklámadó terhe alól a kormányhoz közel álló TV2 mentesült; nem lenne meglepő, ha a műsorterjesztés díjfizetési képlete is úgy alakulna, hogy csak az RTL Klub járjon vele rosszul. A HVG szerint a javaslat egyszerre csapás az RTL-nek és a Simicska-médiabirodalomnak.

Durva büntetés vár a nyelvvizsgásokra
Százhúsz oldalas vádiratban foglalta össze a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség annak a bűnszervezetnek az ügyét, amely éveken át pénzért elintézte, hogy a szükséges nyelvtudással nem rendelkező emberek is nyelvvizsgához jussanak. A hvg.hu tudomása szerint súlyos büntetés vár rájuk: az ügyészség a vádlottak padjára kerülő negyven ember közül tízre a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási formáját, fegyházat kér.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Ráhelé lesz a turisztika. A kormányfő lánya egyre otthonosabban mozog a gazdasági tárca turisztikai államtitkárságán – értesült az Index. A lap szerint Orbán Ráhel mind beljebb helyezkedik a gazdasági tárca turisztikai helyettes államtitkárságán. Gyakran beugrik és szaktanácsot is ad.

Ezt is megértük. A Századvég kutatója szerint az oligarchák veszélyeztetik a demokráciát. Tehát akkor még egyszer: a fideszes Századvég kutatója szerint az oligarchák veszélyeztetik a demokráciát, azok az oligarchák ugye, akikkel a Fidesz karöltve veszélyeztette eddig a demokráciát. Most külön-külön veszélyeztetik.

Telekocsikra csap le a NAV. A NAV revizorai egy szabolcsi férfit buktatott le, aki interneten hirdette telekocsi-szolgáltatását. A NAV szerint azoknak, akiknek nem származik hasznuk a telekocsizásból, nem számíthatnak szankcióra, a többieknek meg be kell vallaniuk a jövedelmet.

Leépítés a Magyar Nemzetnél. Hogy hol? Hát elérte az Orbán-Simicska háború a jobboldalnak oly drága napilapot? Neves (és valószínűleg drága pénzen) alkalmazott nagy jobboldali újságíróktól szabadul meg a lap. A háttérről itt.

Volt államtitkár a közmédiánál. Már a látszatra sem nagyon ügyel a Fidesz. Egy korábbi államtitkár lesz a közmédia kulturális főszerkesztőségének vezetője. Doncsev András korábban volt újságíró is, persze.

Kommunista lett a csaló brókerből. Egy ötmilliárd eurós csalásért elítélt bróker volt a francia kommunisták díszvendége. Öt hónapi börtönbüntetés után elektromos karkötő viselésének kötelezettsége mellett feltételes szabadlábra helyezték. Börtönbe vonulása előtt egyébként több hónapos zarándokúton járt Rómában.

Kaukázusi bezzegország. A K blog arról ír, hogy világ egykor tíz legkorruptabb országának egyike, Grúzia mára a civilekkel kidolgozott, átláthatóságot elősegítő reformok következtében kaukázusi bezzegországgá nőtte ki magát.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval!

Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás