Egyéb

Trolikomédia, norvégbűnözés és kenyérbérlet

Az Átlátszó kisokost közölt annak apropóján, hogy a múlt héten a  rendőrség razziázott a Norvég Civil Alap támogatásait szétosztó civil szervezeteknél, amelyektől érzékeny adatokat is elvittek: bántalmazott nőket, gyerekeket segítő önkéntesek, és egy melegszervezet tagjainak, önkénteseinek a neveit is megszerezték a házkutatás során. A kisokoskból kiderül, mit kell tenni, ha el akarjuk kerülni, hogy a telefonról,  a laptopról az adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek. Számos könnyen elérhető titkosítási megoldás létezik a számítógépek védelmére éppen úgy, mint a telefonokra.

Nyilvános lesz az MTVA-székházszerződés
Másodfokon is az Átlátszó győzött az MTVA-val szemben a bíróságon, így a közmédia köteles kiadni azt hitelszerződést, amelyet még 2012-ben kötöttek a Kunigunda utcai székház megvásárlására. Egy gigahitelről van szó, amellyel egyrészt 140 millió euró fölött rendelkezett az MTVA a székházügyletre, egyéb célra pedig 25 milliárd forintot vettek föl. A Fővárosi Ítélőtábla ítéletében ugyanis az elsőfokú bíróságnak – és ezzel az Átlátszónak – adott igazat. A perben emlékezetes módon a közmédia még arra is hivatkozott, hogy az oknyomozó portál “versenytárs”, és azért akarja megszerezni a szerződést, hogy jogtalan előnyhöz jusson a médiapiacon. A bíróság elutasította az érveket.

Kampányköltség ítélet
A bíróság szerint nyilvánosságra kell hozni, mire és mennyit költöttek a képviselők a kampány során. Ez a lényege annak az ítéletnek, amit első fokon hirdetett ki a bíróság, a perben a Transparency International nemzetközi antikorrupciós szervezet és a Magyar Államkincstár áll egymással szemben. A civil szervezet azt a szabályt használta ki, amely szerint az egyéni képviselőjelölteknek fillérre el kell számolniuk a kampányköltéseikkel, csak nem a nyilvánosságnak, hanem a Magyar Államkincstárnak és az Állami Számvevőszéknek. A per tétje, hogy a civilek is átnézhessék ezeket az információkat, tehát akár az egyes számlákat is. A Fővárosi Törvényszék ítélete most a civil szervezetnek adott igazat – első fokon.

A párttal a néppel…
Ezentúl párttisztségviselő is simán vezetheti az állami kézben lévő Eximbankot, miután egy ilyen értelmű, az eddigi szigorú összeférhetetlenséget megszüntető törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Miniszterelnökség. A módosításról nagyon úgy néz ki, hogy valakire, vagy valakikre szabták, tehát hamarosan nagyon kompetens párt apparátcsikok vezethetik majd a bankot. A javaslat azzal indokolja a változást, hogy a szakmailag rátermett személyt egy ilyen összeférhetetlenségi szabály ne fossza meg a tisztségtől.

A város legdrágább vidámparkja
Augusztus elején írt arról az Index, hogy Budapesten a Kozma utcai troliforduló az új Vidámpark, ahol a 70-es és 78-as trolik áramszedőit rakosgatják át a BKK alkalmazottai, hogy a járművek meg tudjanak fordulni, mivel a Kossuth tér tavalyi átadása óta onnan ki lettek tiltva, jobb megoldást viszont azóta sem sikerült még találni. Az Átlátszó kiderítette mennyibe is kerül ez a mulatság, és a BKK azt közölte: a “kényszerből alkalmazott technológia” miatt tavaly júniustól idén augusztusig 47,5 millió forint többletköltségük volt.

Termékeny a fideszes föld
A VS.hu beszámolója szerint az Audi új üzeme is egy fideszes tanácsadó földjére épül. Az autógyárnak ugyanis ismét éppen az a terület bizonyult a legmegfelelőbbnek, amelyet egykor a győri vezetéshez közelálló ügyvéd vásárolt fel. A 22,5 hektáros föld döntő része, több mint 21 hektár a hivatali bejegyzés szerint korábban, egészen pontosan 2013. április 18-án még Rákosfalvy Zoltán nevén volt. Ő az az ügyvéd, akinek az érdekeltségbe tartozott a korábbi, 2012-ben elhatározott Audi-üzemfejlesztés területe is. Az ingatlan kisebbségi tulajdonosaként feltűnik még egy illető, aki a győri polgármesteri hivatal belső ellenőre volt, amikor a Győri Logisztikai Parkot 2010 januárjában alapították.

SZDSZ-es ügyek
Sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Retkes Attilát, a Szabad Demokraták Szövetsége volt elnökét. A nyomozók szerint a politikus a párt pénzéből több mint négymillió forintot saját céljaira fordított. A gyanú szerint a pénzt az egykori elnök 2010 áprilisában azzal az indokkal vette fel a pártkasszából, hogy azt az SZDSZ operatív testületének döntése alapján egy krízishelyzetben lévő gyermekekkel foglalkozó alapítványnak adja. A rendőrök szerint a támogatási szerződés valótlan tartalmú, az alapítvány nem létezik. Retkes Attila tagadja a sikkasztást és panaszt tett.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Fábry kaszál. A kutya sem nézi a showműsorát, mégis 440 millió forintot számláz a köztévének Fábry Sándor humorista. A Vasárnapi Blikk szerezte meg az MTVA-val kötött szerződést.

Békül, nem békül. A Népszabadság szerint közel van a kiegyezés az Orbán-Simicska háborúban, mert Lajos átadhatja Viktornak, illetve Árpádnak a médiaportfóliót, de a Népszava szerint ebből semmi sem igaz.

Kishantosi következmények. A Válasz.hu értesülései szerint megvált külsős ügyvédeitől és jogi vezetőjétől a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, mert elégedetlen volt a kishantosi gazdaság ügyében mutatott teljesítményükkel.

Lázár fogadóórája. Az Index betoppant Lázár János képviselői fogadóórájára és a titkos utakról, az Origoról és az Ökotárs elleni vizsgálatról kérdezte. Lázár ügyesen kislisszant a kemény kérdések elől, de legalább valaki megszorongatta.

Kenyérbérlet Óbudán. A Vastagbőr-blog írta meg, hogy Óbudán kenyérbérleteket osztogatnak nyugdíjasoknak. Nem, tényleg nincs kampány.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás