Egyéb

Olcsó kórházi koszt és elfúrt utca

Nem tudja megmondani az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy az állami tulajdonba került egészségügyi intézmények mennyit költenek a betegek élelmezésére és kikkel állnak szerződésben. A törvényben előírt napi nyersanyagnorma betegenként 550 forint volt. A KórháziKoszt blog rossz minőségű kórházi ételekről és kis adagokról posztol, ők kérdeztek rá közérdekűadat-igénylésben arra, hogy mennyi jut egy-egy beteg ételére. A válaszból derült ki, hogy a kórházaknál nincsen pontos adat. Ezzel szemben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pontosan közölte, hogy egy fogvatartott étkeztetésére nettó 400 forintot költenek naponta.

Felszámolták
Bénító hatalomátvételt hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nél. Ez az állami cég felel a bankok és más pénzügyi szervezetek felszámolásáért. A Hvg.hu írta meg, hogy minden előzmény nélkül leváltották az ügyvezetőt, és a stábcsere során biztonsági emberek szállták meg a társaságot. Később kirúgták az alkalmazottak harmadát, köztük egy olyan szakembert is, akinek egyedül van tapasztalata komolyabb pénzügyi cégek felszámolásában. A lapnak nyilatkozók értetlenül állnak a cég megbénítása előtt, ráadásul ez az egyetlen pénzügyi intézetek felszámolását végző szervezet Magyarországon. A cég élére – valószínűleg nem véletlenül –  Balog Ádám jegybanki alelnök bizalmi embere került.

Elmérték
Mérőszalaggal vonult ki az Index újságírója a Lánchíd utcába. Az útszélességet azért kellett lemérni, mert a Várkert bazár előtti felújított Lánchíd utcát túl keskenyre tervezték, és valószínű, hogy nem fognak elférni az arra járó 86-os buszok. Az Index feltételezése szerint az 540 cm-es szélességű úton nem tud elmenni egymás mellett két busz, mert a visszapillantó tükrök még 40 cm-rel megnövelik a buszok szélességét. A szűkös tervezés oka az lehet, hogy a budai fonódó villamosrendszer elindulása után nem itt fog járni 86-os járat, azonban a tervezők azzal nem számoltak, hogy mostanra még el sem kezdik építeni az ehhez szükséges új villamospályákat.

Tartoznak
A Magyar Nemzet írta meg, hogy közel 20 milliárd forintot kellett átcsoportosítani a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésére, mert sok iskolában kritikussá váltak a karbantartási és műszaki problémák. Az intézményfenntartó arra hivatkozott, hogy számottevő adósságot és számlát örököltek az önkormányzatoktól a közoktatási intézmények átvételekor. Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma leváltotta a Klik vezetőjét a szakszerűtlen gazdálkodás miatt. A szervezet három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak még bankszámla-vezetési költségekkel is, és további anyagi segítségre lehet szükség a működéshez. Az pedig, hogy ki kerül a Klik élére, legkésőbb októberben dől el.

Perelnek
A Népszabadság szerint próbapereket akar indítani három budapesti közlekedési szakszervezet a BKV ellen, mert már két éve nem a hatályos jogszabályok szerint számolják el tagjainak a távolléti díjat. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt két évben legalább 6000 embernek nem fizették ki a törvényesen járó bérpótlékot a távolléti időre, a tömegközlekedési dolgozók szakszervezetének vezetője szerint pedig a BKK közel 800 dolgozója kapott kevesebb távolléti díjat hibás elszámolás miatt.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Illegál civil. Illegális pártfinanszírozásra gyanakszik a kormány egy német lap szerint. Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője mondta ezt a Norvég Civil Támogatási Alap ügyével kapcsolatban a Süddeutsche Zeitungnak. A támogatott szervezetek védelmében szombaton lesz tüntetés a Városligetben.

Nemzetbiztonsági ügy. A Napi.hu írta meg, hogy a Miniszterelnökség budai Várba költözetésének egyes beszerzései nem lesznek nyilvánosak, mert a nemzetbiztonság érdekeit érintik.

Elfúrták a műemlék gyűjtőcsatornát. Így ír a Városszíve blog arról, hogy a Kossuth tér átépítésekor úgy megrongálódott a szennyvízcsatorna, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek a rekonstrukció mihamarabbi elvégzését kérte. Ezzel szemben az V. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy október 13-ig nem bontják fel újra a Kossuth teret. Azaz a javítással járó kellemetlenségek csak az önkormányzati választások után kezdődnek meg.

Stoppol Seszták. Még mindig vizsgálódik Seszták Miklós fejlesztési miniszter a nagyobb állami cégeknél. A vezetői struktúrák átvizsgálását még a nyáron hirdették meg, és ezzel egy szerződéskötési moratórium is járt, ami azt jelenti, hogy az olyan nagyobb cégek mint az MVM, a Magyar Posta és a MÁV csak úgy köthetnek szerződést, ha arra a miniszter előzetesen rábólint. A Napi Gazdaság szerint még mindig nem végeztek az átvilágítással.

Patika-reform. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöksége szerint át kellene alakítani az ügyeletes patikák finanszírozását, és biztosítani kellene erre a célra egy alapdíjat, mert most az ügyeleti rendszer fenntartásának költségét, évi közel kétmilliárd forintot az ügyeletet adó majd’ nyolcszáz gyógyszertárnak kell kigazdálkodnia.

Kisebb gázzal. 41 százalékkal visszaesett a Gazprom eredménye 2014 első negyedévében. A a cég az Ukrajnának olcsón szállított gázárakkal és a rubel gyengülésével indokolta a nyereségcsökkenést.

Kompromittált kapcsolat. Egy kínai távközlési eszközöket gyártó cég több mint 100 munkatársa keveredett korrupció gyanújába. Négy embert állítottak bíróság elé, de a korrupció valós mértéke jóval nagyobb lehet. A legkorruptabb részleg a vállalati értékesítés volt, ahol árkedvezményért cserébe a cég alkalmazottai hatalmas összegeket tehettek zsebre.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás