Egyéb

A szex is számít, de Tiborczék hasítanak

Az Átlátszó írta meg, hogy Orbán Viktor vejének bátyja lett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Informatikai Fejlesztési Főosztályának vezetője. Tiborcz Péter korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadójaként dolgozott, és igazgatósági tag volt a NAV informatikai elnökhelyettese, Vágujhelyi Ferenc korábbi vállalkozásában. Jól megy Matolcsy tágabb családjának is. A HVG friss száma szerint lezárult a hatalomátvétel az Evobankban: a jegybankelnök unokatestvére kezébe került a pénzintézet.

Leleplezték magukat a kamupártok
Az Index cikke szerint tavasszal még országos listát állított, és állami százmilliókat szórhatott szét több kis párt, amely a mostani önkormányzati választásra teljesen eltűnt. Megrendültek a tavaszi eredményektől, elmúlt a lelkesedés, programot kell fejleszteniük – ilyen magyarázatokat hangoztattak a pártvezetők, de volt olyan is, aki nem kertelt: egyszerűen azért nem indulnak, mert most nem kapnak az államtól pénzt.

Felmentett NBH-s vezetők
Helybenhagyva az elsőfokú ítéletet, jogerősen is felmentették az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) két korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost és Laborc Sándort a hűtlen kezelés vádja alól, ezzel egy újabb fontos elmúltnyolcéves ügy dőlt be. A kihirdetett ítéletnek csak a rendelkező része nyilvános, az indoklás már nem, mivel a büntetőeljárás az ügy titkosítása miatt végig zárt ajtók mögött zajlott. A korábban az ügyben kiszivárgott és hivatalosan nem cáfolt hírek szerint a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya az NBH és egy tanácsadó cég közötti szerződés kapcsán gyanított bűncselekményt.

Hibás kocsik 1,4 milliárdért
Másfél milliárdos fejlesztési pénz sem volt elég a MÁV-nál, hogy szabályos vasúti kocsikat tudjanak kifejleszteni. A Népszabadság cikke szerint kiderült ugyanis, hogy át kell tervezni a vasút új InterCity-kocsijait, mert nem akadálymentesek. A MÁV elismerte a hibát, mondván: nem követték a szabványváltozást, így kerekes székkel nem lehetne használni a kocsikat. A MÁV-nál úgy készülnek: a fejlesztésre elnyert brüsszeli támogatást nem kell visszafizetniük a hibák miatt.

Méregdrága Skodák
Valaki nagyon szeretheti a Skodákat  és bizonyos autókereskedőket az Országgyűlés Hivatalában, hiszen újabb, felső-közép kategóriába sorolt autókat vásároltak „személyes használatra”, összesen bruttó 28,9 millió forintért, amit nettóban pont a 25 milliós értékhatár alatt van, vagyis nem kellett nyílt versenyt hirdetni. Így megint elmaradt a verseny és megint ugyanaz a kereskedő nyert. A négy luxus Skoda darabonként több mint 7 millió forintba került. A Napi.hu cikke szerint az OH tavaly november végén már vásárolt „személyes használatra” négy felső-középkategóriás Skoda SuperB járművet, de akkor még ennél is drágábban: bruttó 31,5 millió forintért.

Számítson a szex is!
Egy orosz képviselő kiegészítené a korrupció- és kenőpénz ellenes szabályozást, szerinte ugyanis a természetbeni juttatásoknak, főleg a szexnek is számítani kellene, hiszen számos esetben nem pénzzel próbálnak megvesztegetni vezetőket, hanem szexuális szolgáltatásokkal. A képviselő a büntető törvénykönyvet egészítené ki, amely jelenleg csak a pénzt, az értékpapírokat és az ingatlanokat veszi figyelembe. Tény, hogy a korrupcióellenes ENSZ egyezmény is sokkal átfogóbban fogalmaz, mindenféle jogtalan előnyt és juttatást ide sorol.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Már a svájci pénzeket is vizsgálják. Egy nappal azután, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda lerohanta az Ökotárs Alapítvány irodáját, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Svájci Civil Alapra vonatkozó iratokat, adatokat kért, amelyek arra utalnak, hogy kiszélesítik a nyomozást. A hétfői botrányos rendőrségi akció folyamán egyébként érzékeny adatokhoz is hozzájutott a hatóság: bántalmazott nőket, gyerekeket segítő önkéntesek, és egy melegszervezet tagjainak, önkénteseinek a neveit is megszerezték a házkutatás során.

Levélben köszönjük. Az Átlátszó levélben köszönte meg a támogatást, amit eddig kapott akár közvetlenül az olvasóktól, akár a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával. Amúgy pedig útelágazódáshoz érkeztünk. Itt a levél.

NAV-os bögre. Törzsvendégnek járó bögrével ajándékozták meg a NAV-ot az Auguszt cukrászdában. „Hiába, a jó süteményt nem lehet megunni!” – kommentálta az Auguszt a Facebookon az adóhatóság kitüntető figyelmét.

Bukott kormányzó. Korrupciós bűncselekmények miatt bűnösnek találták az USA-ban Virginai állam volt kormányzóját, és a feleségét is, amiért ajándékokhoz és előnyös kölcsönökhöz jutottak a pozíciójukat felhasználva.

Bosnyák letartóztatások. A bosnyák rendőrség 11 embert, köztük két minisztert és egy parlamenti képviselőt vett őrizetbe, a vád ellenük az, hogy pénzmosásban és adóelkerülésben vettek részt.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás