Egyéb

Bajban Hiszékeny és az üzbég diktátorlány

Öt igen és egy tartózkodás mellett Hiszékeny Dezső MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről hozott döntést az illetékes parlamenti bizottság. Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. A gyanú szerint Hiszékeny érintett lehet egy XIII. kerületi, ingatlanhasznosítással kapcsolatos korrupciós ügyben.  Az ügyészség szerint a politikus, egyben kerületi alpolgámester tavaly januárban állítólag 5 millió forintot kért közvetítő útján egy vállalkozótól egy olyan használaton kívüli üzlethelyiség bérleti jogának megszerzéséért, amelyet az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdetett meg. A pénz átadására végül nem került sor. A szocialista politikus újságíróknak azt mondta: nem követett el bűncselekményt, és véleménye szerint az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik.

Matolcsynak olcsó a luxus
Több parlamenti képviselő is írásban érdeklődött Matolcsy György jegybankelnöknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlanvásárlásaival, illetve külföldi irodanyitásaival kapcsolatban. Matolcsy válaszaiból kiderül, hogy azért nyit az MNB külföldön irodákat, hogy így a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, illetve erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést. Az Eiffel Palace megvásárlása pedig szerinte elsősorban üzleti befektetés volt, ráadásul kihasználták a nyomott ingatlanpiaci árakat, kedvező áron vették az luxusirodaházat.

Folytatódik a norvég botrány
A magyar kormány fel akarja számolni a befolyásától független civil szervezetek működését, céljait pedig nyomásgyakorlással, rendőri zaklatással éri el. Ezek a vádak szerepelnek abban a határozott hangvételű közleményben, amelyet a norvég kormány illetékese jelentetett meg. Az európai ügyekért felelős miniszter nyilatkozata a rendőrség hétfői akciójára válaszul jelent meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nagy erőkkel rohanták le a Norvég Civil Alap hazai koordinációjáért felelős Ökotárs Alapítvány irodáját. Később a Demnetnél is razziáztak, amely a program emberi jogi és demokráciafejlesztési programjaiért felelős. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára is elismerte, hogy túlzó volt az akció, a norvég üzletemberek pedig zavartalanul vacsoráznak Orbán Viktornál. Az Átlátszó közölte a rendőrség lefoglalási jegyzőkönyvét, az Index, és a 444.hu is véleménycikkben ítélte el az akciót.

Bajban az üzbég diktátorlány
A Cink.hu számolt be arról, hogy zsarolással és korrupcióval vádolja az üzbég ügyészség Gulnora Karimovát, aki nem más, mint az országot diktatórikus eszközökkel irányító vezető, Iszlom Karimovnak a lánya. A 42 éves nő immár fél éve házi őrizetben van, most 47 milliárd forint elsíbolásával gyanúsítják. A fényűző életet élő, rendkívül korruptnak tartott lány éve óta szerepel a nemzetközi sajtóban, hol furcsa videóklipjeivel, hol ékszereivel, hol nyugati hírességek oldalán. Az ügyészségi sajtóközlemény szerint Karimova és két férfi az üzbég Coca-Colától, egy ferganai olajfinomítótól és más vállalkozásoktól sikkasztott dollárszázmilliókra rúgó összegeket.

Gigaveszteség a korrupció miatt
A ONE nemzetközi érdekvédelmi szervezet jelentése szerint évente több mint 1000 milliárd dollárt veszít a globális gazdaság a korrupció miatt, ez a világ GDP-jének 0,6 százaléka. A szervezet azután jutott erre az összegre, hogy megvizsgálták a tiltott pénzügyi műveleteket (csempészet, ember- és drogkereskedelem, illegális fegyverkereskedelem), az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési Hivatalának adatait, illetve a vesztegetésre, pénzmosásra,  adóelkerülésre, a kereskedelem “félreárazására” vonatkozólag is elkészítették becslésüket a fentiekben használt módszerek alapján.A szervezet azt találta, hogy mintegy 630 milliárd dollár úszik el a pénzmosás miatt, az adóelkerülés 250 milliárd dollárba fáj, a vesztegetés 200 milliárd dollár kárt okoz, a kereskedelem félreárazása pedig 100 milliárdos mínuszt okoz.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Vicces levelezés. A Vastagbőr blog vicces levelezést folytat a kormányhivatallal egy fotóról, amely a Várkert bazár építkezésén készült, és fejjel lefele lógatnak rajta egy munkást egy gödörbe. A hivatal szerint a Népszabadság fotósa kérte, hogy lógassák be fejjel a munkást a gödörbe. Rejtély.

Vajna új üzlete. A filmügyi kormánybiztos három évre vette meg a Miss Universe Hungary megrendezésének jogait. A licenszerződésben benne van, hogy 2016-ban a Miss Universe világversenyét Amerika helyett Magyarországon rendezzék meg. Lehet, hogy ez is egy offshore cégben végződik majd? Az RTL Híradója az Átlátszó cikke alapján kérdezte Vajnát a sajtótájékoztatón.

Letartóztattak egy FIFA-st. Letartóztatták Canover Watsont, a FIFA audit bizottságának tagját. Ez a 2012-ben felállított testület azért felel, hogy a nemzetközi szervezet pénzügyeit felügyelje és igazgassa. Watsont a Kajmán-szigeteken kapcsolták le még szeptember végén, néhány nappal később óvadék ellenében elengedték, de a hatóságok csak a hétvégén tájékoztatták a sajtót a történtekről. Pénzmosással gyanúsítják.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  

Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás