Egyéb

Jön a piamutyi, de Simicska lyukra fut

Népszabadság írt arról, hogy lefújták a hárosi Duna-híd és a hozzá vezető sztrádaszakasz teljes átépítését. A hivatalos indok az, hogy elköltötték a beruházásra korábban rendelkezésre álló uniós keretet. A lap szerint azonban van egy nem hivatalos is, amely a miniszterelnök és Simicska Lajos közötti, a sajtóban szinte állandó témává váló konfliktusról szól. A Népszabadságnak nyilatkozó bennfentesek szerint a lefújás valódi oka, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó, Közgép lett volna a nagy esélyes.

Túl a 3 ezren a KiMitTud

Két évvel az indulása után már több mint háromezer adatigénylést számlál a Kimittud közadatigénylő portál. Az Átlátszó fontos szolgáltatásával a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó  intézményekhez és böngészhetik mások adatigényléseit is, így egyszerűsödik az adatigénylés folyamata és erősödik a társadalmi kontroll az adóforintokkal gazdálkodó szervezetek felett. Az Átlátszó újságírói is használják a KiMitTudot: az oldal segítségével készültek cikkek az összeollózott Fradi tanulmányról, arról, hogy milyen eszement drágán épít buszmegállót Kazincbarcika, vagy hogy mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító árvíz idején.

Folytatódik a Lázár-ügy

Vicces módon az Indexre hivatkozva írta meg az Origo, hogy továbbra sem nyilvánosak Lázár János luxusutazásainak részletei, mivel a Miniszterelnökség fellebbezett az erről szóló bírósági döntés ellen. Ez derült ki annak a pernek a tárgyalásán, amelyet az Origo volt főszerkesztő-helyettese indított Lázár János kiküldetései miatt. A Miniszterelnökség képviselője a tárgyaláson azt mondta, szerinte már mindent elmondtak, ami nem minősített adat. Az Origónál pedig éppen ezen ügy miatt, immár teljesen más stáb dolgozik.

Orbán és Hernádi
A Figyelő cikket közölt a magyar kormányfő, Csányi Sándor OTP-vezér, illetve Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közötti viszonyrendszerről. A cikkből kiderül például, hogy Hernádival olyannyira jó személyes viszonyban van Orbán Viktor, hogy állítólag még a Mol vezetőjének kisoroszi nyaralójában is járt. Ezek után nem véletlen, hogy a kormány pedig teljes mellszéllességgel a Mol-menedzsment mellett áll, főleg, mert jövőre elindul Hernádi Zsolt zágrábi korrupciós büntetőügye, amelyben a hírek szerint egy nemzetközi jogászcsapat védi majd.

Tanulmány a tanulmányról
Az RTL Klubot bíráló kormányzati háttértanulmány után most az Átlátszó birtokába került az az elemzés is, amit az RTL szakemberei írtak a kormány által megrendelt tanulmányról. A tartalomelemzés módszertanát áltudományosnak, sőt, abszurdnak tartják, és az is kiderül belőle, hogy az RTL Klub még a kormányzat számára pozitív történetek esetében is napi szinten küszködött azzal, hogy megszólalókat találjon a Fidesz-apparátusból.

Jönnek a nemzeti italboltok
trafikkoncessziós pályázatok botránya után, készül az újabb: habár a kormányzat tavasszal még cáfolta az ezzel kapcsolatos híreket, most éppen a kormány közeli gazdasági napilap, a Napi közölte:  a dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül, kormányközeli forrásokra hivatkozva. A lap szerint a tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.  A Heti Válasz szerint mindenesetre a sör és a bor kimaradhat a korlátozásból. Évi 64 milliárd forintos forgalomhoz juttathatja a Fidesz így a kilentúrát. A Vastagbőr-blog szerint nehéz elhinni, hogy az előző négy év legnagyobb botrányát generáló, legemblematikusabb húzását, a cigarettaárulás államosítását megismétlik, csak most az égetett szesszel.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Jól megy a magyar államnak. Újabb nagy állami cég teszi székhelyét méregdrága ingatlanba: a Lánchíd Palotába költözik az Eximbank. Az épület a gazdasági válság miatt lényegében kiürült, most tehát egy állami szerv menti meg a teljes tönkremeneteltől.

Magyar kanyar. Furcsán kanyarognak a bicikliutak a Bega-csatorna temesvári partszakaszán. A polgármester szerint azért, mert unalmas egyenes úton biciklizni. De lehet, hogy a kanyar oka, hogy így többet lehet érte számlázni az EU-nak.

Demján nagy üzlete. A Napi.hu szerint nagy üzletet kötött a magyar milliárdos: teljes körű szolgáltatást nyújtó magánkórház nyílik a Millenniumi Városközpontban, a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigranit Zrt. Duna-parti fejlesztésének legutolsó elemében. Az eredetileg főként a CEU kampuszának szánt épületváz alapkövét 2007-ben rakták le.
Mai norvégozás. Elmarasztalta a norvég civil támogatások odaítéléséről döntő konzorcium vezetőjét, az Ökotárs Alapítványt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság napokban lezárult vizsgálata. A hatóság vizsgálatot indított, miután az alapítvány megtagadta közérdekű adatok kiadását a Hír Televíziónak, amely a korábban a norvég civil pályázaton induló, ám támogatást nem szerző szervezetek nevét, pályázataik címét kérte, továbbá az indoklást, hogy miért utasították el pályázataikat.

A korrupció és a szegénység. Egy szegénység ellen küzdő nemzetközi civil szervezet szerint évi ezer milliárd dollárt veszítenek a fejlődő országok a korrupció miatt, és a jelenség, mintegy 3,6 millió ember halálát okozza. A jelentést a BBC szemlézte.

Bangladeshi botrány. A bangladeshi Antikorrupciós Bizottság, amely elvileg független a politikától és a kormánytól, ejtette a vádakat egy az elmúlt években jelentős visszhangot kiváltó korrupciós ügyben. A vicces az, hogy ugyanebben az ügyben Kanadában könnyen lehet, hogy elítélik a felelősöket.

Afrika, ebola, korrupció. A Guardian érdekes véleménycikke arról, hogy miként függ össze az ebola, a korrupció, az intézmények iránti bizalmatlanság Afrikában.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás