Egyéb

Columbo itt, Columbo ott és mindenütt

A NAV ellenőrei újabban a tévés krimi legendás főhőse, Columbo módszereit alkalmazzák az ellenőrzései során: akkor toppannak be, amikor nem várják őket, és előszeretettel térnek vissza röviddel azután, hogy egyszer már elvégezték az ellenőrzést. A módszert a távol-keleti termékek kereskedelmére fókuszáló ellenőrzési sorozatukban használják. A NAV munkatársai az elmúlt szombaton a beszámolók szerint visszatértek a két, korábban már többször is ellenőrzött fővárosi üzletközpontba.

Columbo ott…
HVG.hu cikke szerint szokatlan módon, magánnyomozókkal ellenőrizteti a XII. kerületi önkormányzat parkolási cége  saját parkolási ellenőreit. A vezetők úgy vélik, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy az ellenőr korrekt módon, a lehető legjobban végezze munkáját, vagyis még véletlenül se jusson eszébe, hogy hagyja megvesztegetni magát. Egy másik kerületben, Belváros-Lipótvárosban nem költenek erre, ott a felettes vezetők figyelik beosztottjaikat.

Orbán már a lelátón is simicskázik
Slágertéma az Orbán-Simicska háború a magyar sajtóban: ma a HVG és a Magyar Narancs van soron. Előbbi szerint komoly felfordulást okozott az apparátusban a konfliktus. A központi közigazgatásban is kapkodják a fejüket, és próbálják kitalálni, „ki a főnök”. Fideszes politikusok ma már nyíltan beszélnek arról, hogy a korábbi ciklusban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a gazdasági holdudvar befolyása alatt volt, tehát illett a fontosabb döntések előtt konzultálni ezzel a körrel. Azzal viszont, hogy Orbán a Simicskától független Seszták Miklóst bízta meg az NFM vezetésével, és megkezdődött a milliárdos vállalkozóhoz köthető államtitkárok, helyettes államtitkárok, állami cégvezetők leváltása, a minisztériumban sokan „behúzták a kéziféket” és kivárnak. A Magyar Narancs szerint pedig már olyannyira elmérgesedett a viszony, hogy Orbán a felcsúti VIP-páholyban is erről beszélt, pedig tudvalevő: a lelátón csak a fociról szabad beszélni a jelenlétében.

TI: törvényt sért az MNB
Transparency International nemzetközi anti-korrupciós szervezet magyar irodája szerint törvényt sért az MNB pénzszórása. A TI az ellen tiltakozik, hogy a jegybank nemrégiben „társadalmi felelősségvállalási célokra” hivatkozva, a „pénzügyi és közgazdasági képzést megújítandó” öt, az elmúlt egy évben létrehozott alapítvány számára mintegy 160 milliárd forintot folyósított. Az alapítványok kistafírozásának összege meghaladja a teljes magyar felsőoktatásnak juttatott éves támogatást. A szervezet szerint a költekezés öncélúan, felhatalmazás nélkül történt, és arra szólította fel a jegybankot, tárja fel, hogy milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában, és főként milyen megfontolás alapján döntött.

Vajna spórol a késéssel
Andy Vajna 500 millió forintot spórolt a kaszinóprojekt csúsztatásával. A filmproducer cége öt kaszinó üzemeltetési jogát nyerte el, ezek közül kettőnek már szeptemberben meg kellett volna nyitnia. Andy Vajna és az állam azonban szerződést módosított, így Vajnáéknak nem kell megfizetniük kb. 500 millió forint koncessziós díjat. A halasztást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal magyarázta, hogy azt Vajna cége kérte, hogy így ki tudja képezni több mint 400 leendő munkatársát.

Szigorítana az MNB
Fortress-botrány miatt szigorítana a Btk.-n a Magyar Nemzeti Bank. A cél az lenne, hogy aki jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végez, a cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértő tevékenységét. A napokban több mint egymilliárd forintra büntetett egy álbrókercéget az MNB, miután kiderült: több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings és egy magánszemély. 2014 január közepéig zavartalanul üzletelhetett a lényegében piramisjáték szerűen működő vállalkozás, addig összesen több mint 10 milliárd forintnyi forrást gyűjtöttek össze jogosulatlanul közel 2000, többségében magyarországi befektetőtől, akiknek nevetséges ajánlatot tettek, havi 9 százalékos kamatot ígértek. A jegybank szerint a Kulcsár-botrány óta nem tártak fel hasonló nagyságrendű ügyet.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről

Norvégbűnözés. Jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt feljelentett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy szervezet ellen, de nem mondják meg, melyikről van szó. A Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye.

Mészáros kimaxolja. Átment a záróvonalon és biztonsági öv nélkül vezetett a felcsúti polgármester, akit az RTL Klub stábja várt az irodája előtt. Szabálysértései miatt 60 ezer forintos bírság járna neki a Blikk szerint.

Lemondott egy csúcstitkosszolga. Népszabadság szerint lemondott Zsombok György dandártábornok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgató-helyettese, az NVSZ Polgári Titkosszolgálatok Védelmi Szolgálata Igazgatóság igazgatója. A lap úgy értesült: ittas vezetésen kapták.

Gazprom vezetők bajban. Svájc korrupciós ügyek miatt eljárást indíthat az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom egyes vezetői ellen, akik a gyanú szerint egy gázvezeték építését megkönnyítendő kaptak kenőpénzt a német Siemens egyik leányvállalatától.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval!

Tudnivalók itt!

Megosztás