Egyéb

Bajnai boltol kicsit, a csókosok felkészülnek

Ha nem megy az ellenzék, jó lesz egy kis út- és vasútépítés is, avagy mihez kezd az ellenzék egyik prominens vezetője két választás között? A HVG.hu értesülései szerint egy francia hátterű befektetésre szakosodott multinacionális cégnél folytatja pályafutását Bajnai Gordon, ugyanakkor nem költözik el Magyarországról. Az Együtt nevű párt alapítója megerősítette, hogy az operatív irányításért felelős ügyvezető igazgató lett a Meridiam-csoportnál, de hangsúlyozta, kinevezése közéleti szerepvállalásait nem érinti, nem adja fel a párt Országos Politikai Tanácsa (OPT) élén betöltött elnöki funkcióját.

Minőségi korrupciós ugrás
Tisztulást nem nagyon lát korrupciós szempontból a nemrégiben rangos amerikai díjat elnyerő korrupciókutató, aki az Átlátszónak nyilatkozva kijelentette: Magyarországon egyre profibban szerveződnek a korrupciós hálózatok, és a 2010-es Fidesz kormányváltással minőségi ugrás történt. A korrupció elvileg egy titkos alku, ami kijátssza a meglévő szabályokat, ezzel szemben Jancsics Dávid szerint immár a korrupt ügyletekhez alakítják a szabályrendszert és az állami struktúrát. Korábban az erős gazdasági és politikai szereplők hálózatai be voltak kötve a rendőrséghez, az ügyészséghez vagy az adóhatósághoz, amelyekkel egy-egy ügy esetén ki tudták kapcsolni a kontrollt. Azzal, hogy a Fidesz kézi vezérlésre állította a nagy kontrollszervezeteket és a „független” hatalmi ágakat, kikapcsolta az ellenőrzést, ez pedig a kutató szerint óriási korrupciós kockázatot jelent.

Szép dolog a barátság
HVG.hu arról ír, hogy alig hálálják meg a stratégiai partnerek a kormány barátságát. A lap összesítése szerint ugyanis nyereségük több mint 80 százalékát fizették ki osztalékként a stratégiai megállapodást kötött cégek az elmúlt négy évben. A kormány barátai ezek szerint nem igazán tartották alkalmasnak a hazai üzleti környezetet a profit újra-befektetésére. A cégek növekedése lassul, de legalább egyre több társasági adót fizetnek. A kormányzatban állítólag úgy vélik, itt az ideje átvizsgálni a stratégiai megállapodásokat.

Felkészülnek a csókosok
Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014–2020-as időszakban. Korábban nem látott mértékű tőkeinjekcióra számíthatnak a kkv-k, és jelentős autópálya-építési program is indul, hogy a tervek szerint 2018-ra minden sztráda elérje az országhatárt.

Nem jött össze a karcsúsítás
Napi.hu cikke szerint négy év alatt 290 ezer fővel nőtt a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak száma. A növekedés mértéke meghökkentő, ugyanis nem csak a tanárok, orvosok lettek két évtized után újra közalkalmazottak, hanem sok minisztériumban is nőtt a létszám. Alig van olyan minisztérium vagy minisztériumi státuszú szervezet, ahol érdemben kevesebben dolgoznának, mint négy éve.

Putyin mosodája
A kelet-európai szervezett bűnözés bemutatására szakosodott blog írása szerint a poszt-szovjet éra nemrég felfedezett, eddigi legnagyobb pénzmosási akciójában Vlagyimir Putyin orosz elnök unokatestvére is érintett. A moldovai hatóságok szerint az elmúlt három évben nagyjából 20 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget toltak át illegálisan Oroszországból az Európai Unió területére. A pénzmosásban egy moldáv, egy lett és 19 orosz bank vett részt. Néhány bank Vlagyimir Putyin egyik rokonának érdekeltségébe tartozik. Hamis hitelek és szerződések segítségével a pénzt Moldován keresztül küldték Oroszországból Lettországba. A rendszer úgy tudott működni, hogy moldáv bírák engedélyezték az átutalásokat, utánuk most nyomoznak a hatóságok.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Matolcsy busás ösztöndíjai. Nagyvonalú ösztöndíjakat oszt az MNB alapítványa, ameynek a jegybank nemrég 200 milliárd forintot juttatott. Doktori ösztöndíjakra, konferenciákra, tananyagfejlesztésre is lehet pályázni.

Nyit a Vajna-kaszinó. Hamarosan megnyit Budapesten Andy Vajna új kaszinója miután a producer érdekeltségébe tartozó cég nyerte az állami koncessziót. Az eredeti szerződést módosították, hogy több idejük legyen felkészülni. Január 1. az új céldátum.

Székely zászló üzlet. kék-arany zászló mára már nemcsak Székelyföld közterein, magán- és tömbházain díszeleg, hanem Magyarország-szerte is kitűzik, tömegrendezvények és állami ünnepek állandó szereplőjévé vált, sőt az Országház is lecserélte EU-s zászlóját. Ha egy üzlet beindul.

Adatigénylés-körkép. Az Átlátszó blogja arról ír, hogy van olyan ország, ahol 460 ezer közérdekűadat-igénylést küldetett magának a kormány, máshol csak dísznek van az a törvény, amelynek segítségével az állampolgárok a közpénzekből gazdálkodó szervezetektől kérdezhetnek.

Afrika-Kína kapcsolatok. Kína agresszíven építi kapcsolatait az ásványkincsekben gazdag afrikai országokkal, és ellentétben a nyugati államokkal, Pekinget egyáltalán nem zavarja, hogy ezekben az országokban csak korrupcióval lehet előbbre jutni.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás