Egyéb

Orbán igazi szabadságharca és a konténeriskola

Orbán Viktor új csapatát Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere és Garancsi István, a MET energiacég egyik tulajdonosa adhatják a most kialakuló új erőviszony-rendszerben. A 444.hu a miniszterelnök és Simicska Lajos között kirobbant viszály ismerőit kérdezte meg arról, mi okozhatta a szakítást, és kik lesznek a politikai-gazdasági élet új alakítói. Az egyik forrás szerint ez lesz Orbán Viktor igazi szabadságharca a pénzforrásokat lenyúló Simicskával szemben. Sokan azt feltételezik, hogy a viszály az energiaüzlet miatt robbant ki, és szerepet játszott benne a Garancsi érdekkörébe tartozó, offshore gázkereskedő-cég és a paksi bővítés is. A szakítást pedig a reklámadó, az útépítő cégekre kivetett különadó, a földbirtokoktól megvont EU-s támogatások és Seszták Miklós kinevezése révén akarta elérni a miniszterelnök. Mindezek érzékenyen érintik Simicska érdekeltségeit, az utóbbi időben ennek eredményeképpen csendültek meg kritikus hangok a befolyása alatt lévő jobboldali sajtóorgánumokban.

Konténeriskola Dunakeszin
400 millió forintért újították fel Dunakeszi díszterét, de az iskolát nem bővítették – kritizálta a  helyi fideszes vezetést Horváth István polgármesterjelölt. Az Index írta meg, hogy a település egyik legnagyobb problémája, hogy nincsen elég óvodai és iskolai férőhely, ezért is vált az ügy a helyi poliitka központi témájává. A polgármester azt nyilatkozta, hogy a díszteret a település újította fel, az iskola bővítése viszont az állam feladata lenne. Az iskolaigazgató szerint nem lenne még szükség a konténerekre, de így legalább kényelmesen elférnek.

Székely biznisz
A székely zászló elterjedéséről és forgalmazásáról ír az Átlátszó. 2009-ben lett hivatalosan is a kék-arany zászló Székelyföld jelképe, de használata egyre elterjedtebb, ha a magyar nemzeti érzelmek kifejezéséről van szó. A zászlót a Székely Nemzeti Tanács használta 2004-től saját jelképeként, majd kezdeményezték, hogy legyen ez Székelyföld jelképe. Ma a zászlók egyik legaktívabb gyártója egy olyan cég, amely a tanács egyik tagjának feleségéé. A székely zászló a magyarországi radikális jobboldal állandó kelléke lett, de lehet kapni a CBA-ban és kint van az Országházon is.

Eközben Romániában
Menesztették a Kolozs megyei helyettes főtanfelügyelőt Romániában, mert kenőpénzt fogadott el, ráadásul euróban. Az Index szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a vesztegetés a pótérettségi ideje alatt történt. Eközben egy román város polgármesterét azért tartóztatták le, mert megvesztegetett egy rendőrt, hogy az érdekében lépjen fel az ellene folyó vizsgálat során. A polgármester blogján azt írta, hogy ártatlannak tartja magát.

Családban marad
Négy év börtönbüntetésre ítélték Indonézia első női tartományi vezetőjét, mert lefizetett egy alkotmánybírót. Arra kérte, hogy érvénytelenítsen egy szavazást, amelynek az eredménye kedvezőtlen volt egy közeli kollégája számára. A kormányzó testvérét júniusban öt év börtönbüntetésre ítélték szintén a választási ügyek rendezésének befolyásolása miatt. A korrupt bíró több mint ötmillió dollár kenőpénzt fogadott el, ezért életfogytiglan börtönbüntetést kapott.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

MIÉP-es revizor. A Norvég Civil Támogatási Alapot vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal főosztályvezető-helyettese a MIÉP nemzeti radikális párt színeiben indult a kilencvenes évek végén, írja az Átlátszó.

Előre kell fizetni. Az új szabályozás szerint csak az előzetesen, a gyógyítás feltételeként adott hálapénz számítana vesztegetésnek, írja a Weborvos.hu.

Egy év. Ennyi idő, azaz 365 nap alatt 464 estén várja a Magyar Állami Operaház a látogatókat. A 444.hu szerint ilyen teljesítményt még New Yorkban és Bécsben sem tudtak elérni.

M. tényleg nyomtat. Megújulnak a bankjegyek, és már keddtől hivatalos fizetőeszköz a megújított tízezer forintos, írja a Hvg.hu.

Téli biciklizés. A Privátbankár szerint már az első hó is leeshet mire elindul a BuBi közbringa-rendszer. A BKK megint meghosszabbította a tesztidőszakot.

Korrupt focista. Vádat emeltek az angol Bolton csapat korábbi játékosa ellen, mert nagy valószínűséggel tagja volt annak a bűnszövetkezetnek, akik focistákat fizettek le, hogy befolyásolják a meccsek eredményeit.

Korrupciós portré. Az üzbég diktátor lányáról közöl portrét az Economist: Gulnara Karimova a Twitteren teregette ki a család szennyesét, ezért házi őrizetbe vették. A lap szerint annyira nem kell őt sajnálni, mert a család befolyásos tagjaként kivette a részét a korrupciós ügyletekből.

Öt tévhit a korrupcióról. A Transparency International szerint a korrupció hátráltatja a fejlődést, és a hétköznapi korrupciót védők megcáfolására összegyűjtött öt tévhitet a korrupcióról.

Vámmentes tiltólista. A Telegraph írta meg, hogy a vlagyivosztoki reptéren a duty free butik nem szolgál ki nyugati állami vezetőket. Merkel, Obama és Cameron is ki vannak tiltva a vámmentes boltból.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval!

Tudnivalók itt!

 

Megosztás