Egyéb

Vajna Vajnának segít, M. György pénzt gyárt

444.hu cikke szerint Andy Vajna érdekeltsége forgalmazza az Andy Vajna által támogatott filmeket. A lap kiderítette, hogy mégiscsak van köze Andy Vajnának az Intercomhoz, az egyik legnagyobb magyar filmforgalmazó céghez. Ez is – akár a kaszinócége – offshore vállalkozásokon keresztül kötődik Vajnához. Bár az Intercomra eddig nem volt jellemző, hogy magyar filmeket forgalmazzon, újabban többet is műsorra tűzött. Ezeket a magyar filmeket pedig a Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap támogatta százmilliókkal. A Filmalap szerint ezzel nincsen különösebb gond, a kettő szerintük nem összeférhetetlen.

Itt az RTL-tanulmány
Az Átlátszó megszerezte és közreadta azt a kormányzati háttéranyagot, amely az RTL Klub televízió műsorait vette nagyító alá. A több hónapos megfigyelést összefoglaló tanulmány két részből áll: az elsőben az RTL Klub hírműsorait vizsgálták és hasonlították össze a TV2 hírműsoraival statisztikai alapon, a másodikban konkrét műsorokat elemeztek. A 17 oldalas dokumentum tartalmaz mindent, aminek eddig csak sejteni lehetett a létezését: százalékok, táblázatok, grafikonok és kördiagramok arról, hogy az RTL milyen negatívan tünteti fel a kormányt hírműsoraiban. Ez a tanulmány alapoz ta meg a tévécsatornát nehéz helyzetbe hozó reklámadó bevezetését.

Az álbrókerek évadja
Több mint egymilliárdra büntetett egy álbrókercéget az MNB, miután kiderült: több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings és egy magánszemély. 2014 január közepéig zavartalanul üzletelhetett a lényegében piramisjáték szerűen működő vállalkozás, addig összesen több mint 10 milliárd forintnyi forrást gyűjtöttek össze jogosulatlanul közel 2000, többségében magyarországi befektetőtől, akiknek nevetségesajánlatot tettek, havi 9 százalékos kamatot ígértek. A végén az összegyűjtött összeg töredékét, alig 1,5 milliárd forintot tudtak csak zárolni. A jegybank szerint a Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló nagyságrendű ügyet, és az összegyűjtött forrás volumenét tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó.

Hernádi sztárügyvédei
A Magyar Nemzet szerint egy nemzetközi ügyvédcsapat fogja védeni Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatót a horvátországi korrupciós büntetőperében.  A Mol csúcsvezetőjét azzal vádolják, hogy 2009-ben megvesztegette Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt azért, hogy megszerezhesse a nemzeti energetikai társaság, az INA irányítási jogait. Ivo Sanader jelenleg börtönben ül, miután tavaly letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Mol–INA-ügyben. A büntetőper feltehetően jövőre kezdődik, mert a horvát bíróságnak meg kell várnia a Hernádi körözése miatt a helyi Alkotmánybírósághoz benyújtott panasz elbírálását.

Megint az ügyvédek járnak jól
Milliárdokat költ a devizahiteles perek ügyvédi költségeire az állam. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közzétette az eljárásokban a magyar államot képviselő ügyvédi irodákkal kötött szerződéseinek adatait. Ezekből kiderül, hogy augusztustól több irodával 2,3 milliárd forint értékben kötöttek határozatlan idejű megállapodást.

Palota, de kinek?
HVG.hu arról ír, hogy kormányzati szándékból újjáépülne a Hajógyári szigeten a Hadrianus-palota. Ez derül ki Lázár János leveléből, amelyet a Miniszterelnökség egy MSZP-s képviselőnek a sziget hasznosításával kapcsolatos kérdéseire válaszolva fogalmazott meg júliusban. A dokumentum tanusága szerint már egy februári kormányülésen napirenden volt a Hajógyári sziget sorsa, de a végleges koncepció kialakítása még folyamatban van.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

“Ellopták a blogomat”. Az MSZP-közeli Egyenlítő TV blog egykori szerkesztője állítja, hogy az MSZP egyes vezetői többször keresték meg különböző kérésekkel, amelyeket főszerkesztőként nem teljesített, ezután pedig ahelyett, hogy megvették volna a blogját, egyszerűen ellopták azt.

M. Györgynek pénz kellett. “M.Györgynek (59) pénzre volt szüksége, ezért nyomtatott magának” – így értékeli a Vastagbőr-blog az MNB elnökének akcióját, amellyel a teljes magyar felsőoktatásra szánt állami pénzt überelve saját közgazdasági képzés beindítására készül.

Fideszes belharcok. HVG a Fidesz gazdasági hátországban zajló háborúról ír, amely már nemcsak Simicska Lajost, hanem Orbán másik régi szövetségesét, Kövér Lászlót is érinti, aki számos kérdésben „különvélekedett” az utóbbi időben. Hiába duzzadt hatalmasra a hivatala, Lázár János sem érezheti jól magát: a fejére nőtt a miniszterelnök első számú bizalmasa, Habony Árpád.

Vezetünk! Európában a Balti államok, Balkán és Kelet Európa vezeti a feketegazdasági toplistát, lekörözve Dél Európát – állítja egy felmérés, amelyet a WSJE idéz.

Indul a SwaziLeaks. Elindult a SwaziLeaks, amely Szváziföld, egy afrikai monarchia királyi családjának leleplezését tűzte ki célul. A család éves költségvetése 60 millió dollár, miközben az alattvalók 60 százaléka napi egy dollárból él.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás