Egyéb

Korrupt a menyasszony, még drágább a luxus

Az Mfor.hu írta meg, hogy nem elég, hogy luxusirodaházat vett a Magyar Nemzeti Bank, ráadásul még kifejezetten drágán jutott hozzá az épülethez.Közel 18 milliárd forintot fizetett az V. kerületi Eiffel Palace irodaházért. A piaci elemzők korábban azt valószínűsítették, hogy a jegybank körülbelül 11-12 milliárd forintért juthatott hozzá az ingatlanhoz, ezért meglepő ez a mostani információ. A jegybank 415 millió forintért Tiszaroffon vásárolt egy kastélyt, tavaly év végén pedig az IPOSZ korábbi székházát is megvették, sajtóinformációk szerint 450 millió forintért. A négyemeletes épületet aztán az MNB idén júniusban továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványának. A jegybank persze nem csak költ, szed is be pénzt: több mint 1,8 milliárd forintnyi bírságot vetett ki szabálytalankodó bankokra.

Elmaradt menyegző
Korrupció miatt maradt el a menyegző Szekszárdon a múlt szombaton, miután a rendőrök őrizetbe vették a menyasszonyt. A Tolna megyei hírportál beszámolója szerint az ügy szálai a helyi kormányhivatalhoz vezetnek, ahol a gyanú szerint pénzért árultak magyar állampolgárságot, kenőpénz ellenében intézték el a honosítási eljárásokat.

Nem átlátszó a Fehér Ház
Az Átlátszó-blog írása szerint perlik Obamát közérdekből nyilvános adatok visszatartása miatt. Habár az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy ő a legátláthatóbban kormányzó amerikai vezető, most újabb kritika érte amiatt, hogy visszatart információkat. Egy konzervatív jogvédő-csoport, a Cause of Action pert indított amerikai szövetségi kormányzati szervek ellen, mert szerintük minisztériumok és szövetségi kormányzati szervek egy 2009-es fehér házi memorandumra hivatkozva tagadnak meg adatigényléseket. Az elnök egyik tanácsadója által jegyzett dokumentum egy éve került napvilágra, és úgy rendelkezik, hogy semmilyen Fehér Házat érintő ügyben nem adhatnak ki adatot a hivatalok előzetes egyeztetés nélkül.

A hatmilliós kávégép
Nettó 6 millió 300 ezer forintért bérelne kávégépeket a pécsi önkormányzat két évre, 11 régit le akarnak selejtezni ugyanis – hangzott el az RTL Híradóban. Az indoklás szerint a régiek gyakran elromlanak, ezért bérelnének közpénzből újakat, havonta és darabonként 24 ezer forintért. Az önkormányzatnál a tévé megkeresése után azt közölték: újratárgyalják az ügyet, hogy a leggazdaságosabb döntés szülessen.

Nyomozás a Gyermekrák Alapítványnál
Október végéig meghosszabbította a Gyermekrák Alapítvánnyal kapcsolatos nyomozás határidejét a rendőrség. Az eljárás hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indult az év elején, a szervezet vitatható pénzkezelési gyakorlatáról az Index írt cikksorozatot, később egy ügyészségi vizsgálat is több szabálytalanságot feltárt az 1 százalékos felajánlások begyűjtésében élenjáró szervezet működésében. Az alapítvány elnökét pedig szintén az Index kapta el, amint a szervezet mentőautóját használja magáncélra, a KRESZ szabályait is nagyvonalúan kezelve. A szervezet éveken át látványosan halmozta fel az adományokat, érvelése szerint azért, mert ötmilliárd forintból kórházat akarnak felépíteni, így nincs mód arra, hogy a tavaly befolyt hatszázmillió forintot a daganatos betegségben szenvedő gyermekekre költsék.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Moszkva és a magyar szélsőjobb. Az Átlátszó arról ír, hogy a nemzeti radikális hírportálok úgy működnek, mintha Oroszország magyar hangjai lennének. Az oknyomozó portál a domainnevek tulajdonosait, hátterét vizsgálta meg.

Kétes szakértőből elnök. Miközben már május óta a budapesti kamara előtt van a Rezesova-ügy, egyébként immár kizárt szakértője elleni súlyos etikai kifogásokat felvető panasz, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara úgy döntött, hogy a szakértőt jelölik az országos legfőbb szerv elnökének.

Reklámadó bevétel. Augusztus 20-ig 1,3 milliárd forint bevétel érkezett a reklámadóból – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány eredeti tervei szerint éves szinten 8-10 milliárd forint bevételre számított a reklámadóból, de végül módosult a jogszabály, így jelenleg nincs konkrét elvárás.

E-napló, igazi káosz. Valós információk nélkül, az érdekelt fogalmazók bemondásai alapján írták ki a közbeszerzéseket, így dgyre bizonytalanabb, hogy lesz-e szeptembertől jogtiszta e-napló és adminisztrációs szoftver az iskolákban. Nyolc ügy jelenleg is a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt van.

Offshoreol a Microsoft. Microsoft offshore tevékenységekkel évi közel 30 milliárd dollár adóbefizetést úszott meg egyetlen év alatt, ez nagyjából a teljes magyar államadósság harmada. Az informatikai óriáscég legfrissebb pénzügyi beszámolója szerint jelenleg 92,9 milliárd dollárnyi készpénztartalékuk van Amerikán kívüli leányvállalatoknál.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval!

Tudnivalók itt!

 

Megosztás