Egyéb

Kéne egy Gripen vasárnapra!

Az Átlátszó hosszas utánajárás révén derítette ki, hogy semmilyen dokumentáció nincsen arról, hogyan kerültek a Gripen vadászgépek a Groupama Aréna fölé a stadionavató ünnepségen. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte az Átlátszóval, hogy a Ferencvárosi Torna Club kereste meg őket a repülők ügyében. Arra a kérdésre, hogy akkor más jeles eseményhez milyen óradíjjal lehet kölcsönkérni a repülőgépeket, azt válaszolták, hogy nem lehet őket kölcsönadni, így ennek a költségei sem merülnek fel. A minisztérium továbbra is azzal érvel, hogy a repülés kiképzési feladat volt, és mivel a bevetéssel kapcsolatban a minisztérium sajtóosztálya szerint semmilyen iratok nincsenek, joggal vonhatjuk le a következtetést: ha Gripenre van szükségünk, csak kérni kell.

Magas presztízsű
Az államigazgatásban szokatlannak nevezhető gyorsasággal vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank az Ipartestületek Országos Szövetsége korábbi székházát. Az Index írta meg, hogy a luxusiroda és a kastély mellett a Magyar Nemzeti Bank 450 millió forintot költött az épületre közvetlenül azután, hogy jóváhagyták a társadalmi felelősségvállalás programot, amelynek keretében egyáltalán megkezdődhettek az ingatlanvásárlások. A vásárlási szándékot állítólag már azelőtt jelezték, hogy elindult volna a program: a december eleji megkeresés és helyszíni felmérés után december végén a jegybank már át is utalt 400 millió forintot a vételárból. Az épület állítólag azért volt fontos a jegybanknak, mert „polgári értékeket” képvisel. Érvelésük szerint ez azt jelenti, hogy az épület legalább százéves, műemlék jellegű és az V. kerület „magas presztízsű” részében található.

Magyar tudósok szerint 
Új fogalmat vezettek be a korrupció leírásában magyar tudósok. Jávor István és Jancsics Dávid a szervezeteken belüli korrupció működését vizsgálták, és ennek leírására vezették be a technicizálás fogalmát. A korrupció hatékonyságát és elfogadottságát egy szervezetben meghatározza, hogy a vezetők korrumpálják a végrehajtást elvégző középszintű munkatársakat, ők azok, akik végrehajtóként technicizálják a korrupciót. Egy példa erre, amikor a közbeszerzéseket célzottan írják ki, és olyan műszaki, gazdasági és jogi feltételeket szabnak, amelyeknek nyilvánvalóan csak egy pályázó felelhet meg. A technicizálás azt is jelenti, hogy a középvezetők nem csak elfogadják feletteseik korrupcióját, hanem gyakran a saját részüket is kiveszik a rendszerből. AHvg.hu szerint a magyar sajátosságokból építkező cikket nem akarták lehozni a hazai szaklapok, az Egyesült Államokban viszont díjat kapott.

Közpénzből közpénzről
Közérdekűadat-igénylésben kérte ki az Átlátszó azt az auditjelentést, amelyet egy belga cég készített a magyar futballakadémiákról. A jelentést a Magyar Labdarúgó Szövetség megbízásából készítették, ezért nyilvánosnak kellene lennie. És nem elég, hogy közpénzből készült, a fociakadémiák támogatására fordított közpénzek felhasználásáról is szól. Az MLSZ végül csak a jelentés összefoglalóját adta ki.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról:

Hagyomány. A Széchenyi Tőkealap-kezelő által szétosztott pénzeknek nézett utána a Napi.hu. A Tőkealap-kezelő eddig 45 magyar cégbe fektetett közel ötmilliárd forintot, és az év végéig akár 80 vállalkozás kaphat milliókat fejlesztésre. Az állami támogatásból hagyományos üzletágak képviselői, például fém- és bútoripari vállalkozások is részesülnek.

Nyaralni ment a postás. Lelépett a rábízott küldeményekkel és készpénzzel egy debreceni postás. A 32 éves férfi kétmillió forintot vitt magával. A pénzből nyaralni ment: szállodákban lakott, strandolt, vett egy új autót és lecserélte a mobilját. Az Index szerint nem tudni, hogy mennyit költött el a férfi pénzből, de a maradékot lefoglalták nála a rendőrök, amikor Budapesten elkapták.

Idősektől loptak. Szökésben van az a férfi, aki feleségével együtt egy alapítványon keresztül idősek gondozására kapott állami támogatást csalt el. A házaspár a gondozásra kapott pénzt csak papíron fordította a  rászorulók ápolására, a valóságban csak néhány esetben nyújtottak ellátást. A Napi.hu szerint több esetben még csak nem is beazonosítható, vagy akár már elhunyt beteget szerepeltettek a segítségnyújtás alanyaként.

RezsipontokSzemélyesen átlagosan napi másfél ember keresi fel a rezsipontokat; azokat a helyeket, ahol a rezsicsökkentéssel kapcsolatban lehet kérdezni. 20 ilyen van országszerte. Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy MSZP-s képviselő kérdésére adott válaszban fejtette ki: nem az számít, hogy hányan keresik fel a rezsipontokat, hanem az, hogy akik felkeresik őket, szakszerű és jogszerű tájékoztatásban részesüljenek.

Urtica dioica. Mezei aszatot és csalánt filmeztek le Mészáros Lőrinc szerint az RTL Klub riporterei a hétfőn leadott híradó tudósításban. Az RTL Híradó stábja a Magyar Narancs cikke nyomán vonult ki a felcsúti polgármester művelése alatt álló földre. Mészáros Lőrinc cége közleményben cáfolta, hogy parlagfű lenne a földön és saját növényvédelmi szakemberére hivatkozva, latin nevükön nevezte meg a felvételeken szerinte látható növényeket.

Pénz Philipnek. 444.hu azt találgatja, hogy vajon kap-e megint egymilliárd forintot az államtól Rákay Philip arra, hogy folytassa „Itthon vagy ‒ Magyarország szeretlek” című hagyományteremtő programsorozatát. A támogatásról nincsen információ, azonban a folytatás miatt nem kell aggódnunk.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval!

Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás