Egyéb

Plagistából rektor, meggyanúsított mintaapuka

A Népszabadság értesülése szerint Mocsai Lajos pályázik a szeptemberben önálló intézménnyé váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára. A lapnak ezt a magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya erősítette meg, aki 1978 óta tanít a Testnevelési Főiskolán, és docensi fokozata van. A hír azért érdekes, mert kiderült, ha nem módosította volna a kormány a felsőoktatási törvényt, esélye sem lenne a szakembernek a rektorkodáshoz. A  jogszabály módosítása tette lehetővé a poszt betöltését azzal, hogy eltörölte a korábbi feltételt, amely szerint a rektornak tudományos fokozattal kell rendelkeznie. Ráadásul a lap szerint a kormányoldalon még azt is rebesgetik, hogy akár Schmitt Pálé is lehetne a TE rektori széke. A plágiumügye miatt lemondott egykori államfő rehabilitálásáról lemondása óta szó van, mégpedig „miniszterelnöki szinten”.

Meggyanúsított mintaapuka
A Népszabadság szerint nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta a Nemzeti Nyomozó Iroda Bocskai Pétert, a nyíregyházi önkormányzat tulajdonában lévő vagyonkezelő nonprofit kft. ügyvezetőjét. A gyanú szerint az önkormányati cégnél fiktív számlák alapján fizettek ki mintegy 100 millió forintot. A parlamenti választási kampányban Bocskai családjához ugrott be Nyíregyházán a miniszterelnök, és a mintacsalád sarja, Bocskai tini fia elragadtatott szavakkal méltatta az Imádott Vezetőt.

Félrevezetett közszolgák
Miközben a kormány azt ígérte, hogy minden komolyabb jogi procedúra nélkül visszafizetik a 98 százalékos különadót a végkielégítésben részesült közszolgáknak, kiderült, hogy inkább keményebben léptek fel velük szemben. A  Népszabadság írása szerint most még vagyonosodási vizsgálatra is számíthatnak, akik visszakérnék a tőlük levont 98 százalékos különadót, amit az úgynevezett pofátlan végkielégítésekre vezetett be a kormány utólag, de az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte. A kormányzati ígéretek ellenére most is csak hosszabb jogi procedúrával jár vissza a pénz. Pár napon belül az a határidő is lejár, amíg ezt meg lehet indítani.

Jön a pénz
Elkezdte kifizetni a magyar számlákat az Európai Bizottság, amely az elmúlt napokban –  a vs.huértesülése szerint – összesen 25,8 milliárd forintnyi számlát egyenlített ki, és bár az intézményi rendszer átalakításának brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, a jelek szerint az EB rövid időn belül elfogadhatja azt, így hamarosan aláírható lesz a partnerségi megállapodás. Korábban Brüsszel kifogásokat emelt az EU támogatási rendszer átalakításával szemben, és azt kérte, amíg Brüsszelben ellenőrzik az új rendszert addig Magyarország ne küldjön új számlákat. Ezt oldotta fel most az EU bizottsága

Üldözött grúz Magyarországon?
A HVG egyik kormányzati forrása „megalapozott feltevésnek” nevezte a kérdést, mely szerint politikai menedékjog megadásáról is tárgyalt-e egymással nemrég Budapesten Orbán Viktor és Mihail Szaakasvili volt grúz államfő, aki ellen hazájában letartóztatási parancsot adtak ki.  A volt elnök és több egykori munkatársa, kormányának tagjai ellen ugyanis büntetőeljárások folynak különböző vádakkal. Magát Szaakasvilit például hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. A politikus egyelőre azt állítja, ő nem kér politikai menedékjogot sehol.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Szlovák ügy. A szlovák különleges bíróság helyben hagyta azt az ítéletet, amely felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta az egykori kenyai nagykövetet és a korábbi kormányfő Pavel Novotny tanácsadóját egy korrupciós ügyben.

Bunda ellenes projekt. Transparency International irányítása mellett egy nemzetközi projekt dolgozza ki azt, hogy hogyan lehet megelőzni a a focimeccsek elcsalását. A rohamos ütemben bővülő fogadási piac ugyanis egyre nagyobb kísértést jelent az iparág résztvevői számára.

Antikorrupciós TV. Az indonéz állami korrupció-ellenes szervezet, a hangzatos nevű Korrupció Eltörlési Bizottság saját tévécsatornát indított a korrupció megelőzésére, mert véleményük szerint a média elveszítette az érdeklődését, egyszerűen belefásult az ilyen hírekbe és nem fordít elég figyelmet a megelőzésre.

Afrika csúcs. A Transparency blogja az USA-Afrika csúcsról írt, amelynek kiemelt témája volt a korrupció ellenes küzdelem a kontinensen. A tét elég nagy, hiszen az USA újabb több tízmilliárdos fejlesztési pénz kifizetése mellett kötelezte el magát a következő években.

Panama-csatorna sztori. Két magyar internetes újság is érdekes összeállítást készített a Panama-csatornáról, és arról, hogy hogyan tette a korrupció szuperhatalommá az USA-t. A VS.hu cikke, és az Index képgalériája.

 

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás