Egyéb

40 év korrupció és elfelejtett focisták

Adatigénylők szövetsége
Újra be kellett adni azt a közérdekűadat-igénylést, amely a dohánykoncessziós pályázatok elbírálóinak listáját, a pályázati értékelő jegyzőkönyveket és értékelési lapokat kérte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Az Átlátszó, a K-Monitor, a Transparency International, az Index és az Origo adta be az adatigénylést, de a minisztérium megtagadta az igénylés teljesítését, ezért tavaly júniusban pert indítottak az adatkérők. A pert először formai kifogásokra hivatkozva nem indította el a bíróság, majd az új adatigénylés beadása után is hiánypótlásokra szólítottak fel. A Népszabadságnak a TASZ jogásza azt mondta, hogy ez igencsak különös, mert időközben a Demokratikus Koalíció megkaphatta a pályázatok értékelőlapjait. Nemrég meghirdették a koncessziós pályázatok ötödik fordulójának nyerteseit: 88-ból 70 koncessziós jogot osztottak ki húsz évre.

Stadionra van pénz, focira nincs
Hiába állnak a világranglistán a harmadik helyen, nem tud kiutazni a magyar értelmi sérült futball-válogatott a brazíliai világbajnokságra. A Nemzeti Sport internetes kiadása arról számolt be, hogy a hasonló gondokkal küzdő svéd értelmi sérült csapatnak végül Zlatan Ibrahimovic válogatott csatár adományozott elég pénzt az utazás és részvétel költségeire. Úgy tűnik, hogy hiába épülnek Magyarországon sorra a stadionok, itt nem akad ilyen nagylelkű adományozó, és az állami támogatásokból nem jut mindenkinek a focijára pénz.

Bombaüzlet a Belvárosban
Olcsón lehet üzlethelyiségekhez jutni a Belvárosban, írja a 444.hu. A híroldal szerint az V. kerületi üvegzseb dokumentumaiból kiderült, hogy a nem lakás helyiségek értékesítése gyakran bombaüzlet. Rogán Antal polgármester utódja például közel 20 millió forintért jutott hozzá egy lakáshoz a Szerb utcában, ott, ahol a Magyar Narancs szerint Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója is gyakran megfordul. A lap kiemeli még, hogy mások is a piacinál alacsonyabb négyzetméteráron jutottak hozzá üzlethelyiségekhez. Az önkormányzat szerint az ilyen ingatlanokat értékesítés előtt igazságügyi értékbecslő méri fel, bár az is igaz, hogy sok esetben a becslést a kerületi alpolgármester apjának cége végzi el.

A kémek élete
Nem tudta használni a szoftvert, ezért segítséget kért a kormányzati kémprogram fejlesztőitől a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársa. Az Index a nemrég kiszivárgott FinFisher ügyfélszolgálati levelezését átnézve foglalja össze, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kémprogram, amelyet Magyarországon is bevetett a titkosszolgálat.

Gyógyszerrel vesztegettek
Egy nemrég kiszivárgott e-mail szerint Szíriában is kenőpénzezett a GlaxoSmithKline. A névtelen e-mailt a brit gyógyszergyártó vezetői, köztük az ügyvezető igazgató is megkapta. A levél szerint szíriai orvosokat fizettek le a gyártó munkatársai készpénzzel és gyakran több ezer dollárt érő gyógyszermintákkal, azért hogy növeljék a saját gyógyszerkészítményeik megrendeléseit. A GlaxoSmithKline üzletvitelét már Kínában, Libanonban, Irakban, Jordániában és Lengyelországban is vizsgálják korrupció miatt.

40 év korrupció
40 év alatt épített ki korrupciós hálózatot egy kínai város közbiztonsági hivatalának vezetője. A férfit júliusban tartóztatták le, miután egy vizsgálat visszaéléseket fedezett fel kormányzati vállalatoknál. Ráadásul a letartóztatott vezető létrehozott egy autós szövetséget, amelybe a város jogosítvánnyal rendelkező állampolgárainak kötelezővé tette a belépést. És nem csak éves tagdíjat, hanem egyéb szolgáltatásokat is felszámolt nekik.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nemzeti radikálisok. A szerbiai magyar nemzeti radikálisokat mutatja be az Átlátszó. 2004 tájékán a Vajdaságban elszaporodtak az erőszakos összetűzések, és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is szerepet vállalt a helyi közéletben.

Jót nevettek. Azon élcelődik a Financial Times blogja, hogy a Magyar Nemzeti Bank üdültetni fogja Tiszaroffon az alkalmazottait, mindezt ráadásul társadalmi felelősségvállalás néven adják el. A gazdasági lap szerint a rendszerváltás előtt a szocialista országokban természetes volt, hogy az állami nagyvállalatok üdülőket tartanak fel mostanra viszont elavultnak számít ez a gyakorlat.

Ingyen repülő show. Végülis kiderült hogy 60 millió forintba került a három Gripen bemutatkozása a Groupama Aréna felett az avatóünnepség idején. A vadászgépek repülése óránként 10 millió forintba kerül, de ezt most nem a Fradi fizette ki, hanem a kiképzési keret terhére a Honvédelmi Minisztérium, írja 444.hu.

Korrupt újságírók. Azzal vádolják, hogy kenőpénzt fizetett köztisztviselőknek az információkért a Sun egyik bűnügyi újságírója. A News International-botrány kitörése után a rendőrség vizsgálatot indított a testvérlapnál is. Kenőpénzezés miatt már több újságíró ellen emeltek vádat.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás