Egyéb

Kormányzati kémprogram és az ország tortája

Így kémkednek utánunk
A magyar titkosszolgálat is előfizetője egy, az elnyomó rezsimek által kedvelt internet-lehallgató szoftvercsomagnak. Az Átlátszó.hu írta meg, hogy egy hacker által nyilvánosságra hozott adathalmazban megtalálták azt a levelezést, amiben a magyar titkosszolgálat is segítséget kért a FinFisher nevű kémprogram használatához. A szoftvert nem mutatják ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt e-maileket és fájlokat is.

Macska-egér játék
Számítógéppel takarhatták ki a nem közérdekű adatokat a trafikpályázatok értékelőlapjairól a Népszabadság szerint. Kézzel ugyanis nehezen lehetett volna tökéletes négyszögeket rajzolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban arra hivatkozott, hogy a dokumentumok nincsenek meg elektronikus formátumban, és 25 millió forintot akart elkérni az adatigénylő Demokratikus Koalíciótól a fénymásolásért. A minisztérium feltehetőleg csak meg akarta nehezíteni a kiadott adatok feldolgozását, ráadásul a vesztesek neve látszik a lapokon. A minisztérium szerint a vesztesek neve közérdekű adat, ugyanakkor már írtak egy levelet a Demokratikus Koalíciónak, hogy amennyiben az aktákat így mutatják meg külső személynek, jogsértést követnek el.

Megszoksz, vagy megszöksz
Kivonul Magyarországról egy osztrák multicég, mert itt nem látja a lehetőségét annak, hogy legálisan keressen pénzt. A cég vezetője szerint Magyarországon még mindig a szürkegazdaság az uralkodó, és a versenytársak az alkalmazottaknak akár 80 százalékát is feketén foglalkoztatják. Az ingatlangazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó kft már végelszámolási eljárás alatt áll, írja a Napi.hu.

Ez még nem háború
A Hvg.hu szerint mindössze csak csatározásról van szó Simicska Lajos és az új fejlesztési miniszter, Seszták Miklós között. Ha tényleg beindult volna háború, akkor a Simicska-birodalom egyéb médiaérdekeltségeire is, köztük a piacvezető kereskedelmi rádióadóra is kiterjedne a hadszíntér. A lap szerint a Seszták Miklós cégügyeit firtató médiahírek ellenére Orbán Viktor töretlen bizalmát élvezi a miniszter.

Hazai pályán
„Az önkormányzati választás előtt egy presztízsberuházás átadása mindig kampány célokat szolgál” – ezt mondta az Origónak Filippov Gábor politikai elemző az új Fradi-stadion átadásáról. A híroldal azért foglalkozik a Groupama Aréna nyitómeccsével, mert mind a miniszterelnököt, mind a Fradi klubelnökét kifütyülték a drukkerek beszédük közben.

Egyszemélyes verseny
Közel 150 milliárd forintos árbevétellel 30 százalékkal többet keresett a Szerencsejáték Zrt. 2014 év első félévében, mint 2013 első félévében. A 444.hu szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter erre azt reagálta, hogy most bebizonyosodott: egy állami tulajdonú cég működési hatékonysága is elérheti a piaci cégekét. A lap figyelmeztet: jelenleg a szerencsejáték-szervezés állami monopólium, vagyis nem nagyon van kivel versenyeznie a Szerencsejáték Zrt-nek.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Támogató állam. Közel 40 milliárd forintos hitelkeretből bővíti termelőkapacitását a Hankook gumiabroncs-gyártó Rácalmáson. A hitelt egy állami és három kereskedelmi bank nyújtja a cégnek.

Fontos adni. A magyarok többsége elfogadja és megszokta a borravaló intézményét, sőt, el sem törölnék. A Nők Lapja Café szerint a számlán feltüntetett szervizdíj és az árakba épített borravaló viszont nem tetszik a magyar fogyasztóknak.

Nem kényszer. Inkább elment tortázni az MTVA a vezérigazgató-helyettese, Galambos István, amikor a Hvg.hu videóstábja arról kérdezte, hogy miért nem számoltak be a közmédiában Bajor Imre haláláról. A Parlamentben hétfőn mutatták be az ország tortáját, a lap stábja ekkor próbálta szóra bírni a köztisztviselőt.

Korrupciós oktatás. Firenzében korrupcióról tanulnak a köztisztviselők, egy új program keretében arra próbálják felhívni a közalkalmazottak figyelmét, hogy hogyan jelenik meg a hétköznapi korrupció a munkájuk során. Az egyik oktató szerint az olaszok DNS-ében van benne, hogy apró szívességekkel támogassák egymást.

Korrupciós hányad. Nem támogatta a román kormány azt a törvénytervezetet, amely külön erre a célra létrehozott keretből jutalmazta volna a korrupciós ügyeket leleplező újságírókat az elcsalt pénze 2 százalékának megfelelő összeggel.

Kirúgják a képviselőt. Elküldhetik az új-dél-wales-i parlamentből az egyik képviselőt, miután az ausztrál korrupcióellenes bizottságnak elismerte, hogy egyszer tízezer dollár kenőpénzt vett át egy papírzacskóban egy ingatlanbefektetőtől, egyszer pedig tízezer dollárt kapott egy nem létező festményeladási tranzakcióért.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás