Egyéb

Titkos és állítólag nem került semmibe, mi az?

Csaknem 90 millió forintba került az adófizetőknek az, hogy a rendőrség négy hónapon keresztül biztosítsa a Szabadság téri megszállási emlékművet, írja az Origo. A készenléti rendőrség tagjai mindennap kint voltak a Szabadság téren, emellett pedig tucatnyinál is több térfigyelő kamerát szereltek fel a tér különböző pontjaira. Az Origo rákérdezett, hogy pontosan hány kamerát szereltek fel és ezek mennyibe kerültek, a rendőrség azonban azt válaszolta, hogy a felszerelt kamerák számáról nem adnak tájékoztatást, egyébként pedig a kamerák kihelyezésével a rendőrségnek többletköltsége nem keletkezett.

Nemzeti vagyon
Az állami alapítású és fenntartású Szépművészeti Múzeumban több százezer darab műalkotás, például szobor vagy festmény van. Elvileg. Gyakorlatilag azonban sok műtárgy dekorációs céllal máshol van letétben, teljesen ingyen vagy minimális összegért, írja az Átlátszó. Az oldal adatigénylésben kérte ki az elmúlt években nem közgyűjtemények részére kölcsönbe adott műtárgyak listáját. A kiadott 2014-es szerződések többsége haszonkölcsön-szerződés, amelyek keretében az akár féléves időtartamra történő kikölcsönzésért az „ügyfelek” vagy semmit, vagy egészen minimális összeget fizetnek a Szépművészeti Múzeumnak.

Céges kastély
Kastélyt vett magának a Magyar Nemzeti Bank, írja a Vastagbőr blog. A műemlék kastélyt 680 millió forintért hirdette meg egy ingatlanközvetítő Tiszaroffon, egy kevesebb mint 2000 fő lakta tiszaparti településen. Az ingatlan több mint 2500 négyzetmétere beépített, összesen harminc szoba van benne és húszméteres úszómedence, de szauna, wellness- és fitneszterem, sőt, minigolfpálya tartozik hozzá is. A Vasárnapi Hírek úgy tudja, hogy már több mint egy hete dolgoznak a helyiek azon, hogy kicsinosítsák a kastély környékét arra az esetre, ha majd eljönnek pihenni az urak.

Kamatostul kell majd visszafizetni
Akár tízmilliárd forintra is rúghat az az összeg, amelyet a magyar államnak kell majd késedelmi kamatként kifizetnie, mivel évekig tartott vissza áfa-visszatérítéseket. A Hvg.hu cikke szerint az uniós csatlakozástól számítva pár évig életben volt egy olyan jogszabály, amely lehetővé tette a magyar államnak, hogy visszatartsa a pénzek kifizetését. Európai uniós jog alapján viszont az érintett cégek jogosultak késedelmi kamatra. Pert is indított a Delphi, egy cég, amely egyébként most a kormány stratégiai partnere. A pert az Európai Bíróságig vitték, ahol még júliusban eldőlt, hogy a magyar adóalanyok jogosultak a késedelmi kamatra.

Íme, az orosz tempó
Vlagyimir Putyin július végén aláírta azt a reklámtörvény-módosítást, amely tiltja a kábelcsatornáknak, hogy reklámokat sugározzanak. Az Index számolt be arról, hogy az előfizetőkkel rendelkező orosz kábelcsatornák 2015-től egyáltalán nem adhatnak majd reklámokat. Az orosz Emberi Jogi Tanács szerint a szabályozás nemcsak felszámolja az egészséges versenyt, hanem monopolizálja is a piacot. De nem ez a legnagyobb baj vele: a földi sugárzású tévék közvetett vagy közvetlen állami és Kremlhez lojális üzleti körök irányítása alatt állnak, a kábeltévék viszont inkább kritikusak a kormánnyal. Egy függetlennek mondott politikával foglalkozó adónak például a jogszabályváltozás után közel ötszörösére kell majd emelnie az előfizetői díját. Vagy lehúznia a rolót.

Három különböző pontszám ugyanarra a pályázatra
Az Index azt írja, bizonyított, hogy tetszés szerint osztogathatták a bírálók a trafikkoncessziókat. A híroldal talált egy pályázót, akinek az esete bizonyítja, hogy az üzleti tervek értékelése teljesen szubjektív volt. A vizsgált esetben a pályázó ugyanazt a pályázatot adta be három különböző városban, csak a nevet cserélte ki, mégis minden városban különböző pontszámokat kapott. Az Index szerint annyi logika rajzolódik ki a bírálatokban, hogy a nyertesek rendszerint 50 pontnál is többet kaptak az üzleti tervre, a vesztes pályázók viszont gyakran a 25 pontos határt sem érték el. A lap hangsúlyozza, hogy egyébként a bírálóbizottságnak két hónap alatt naponta több száz oldalt kellett elolvasnia és közben egyszerre pontoznia is a pályázatokat.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Késős KLIK. Egy tanár szerint a fizetések késedelmes utalása általános gyakorlat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (KLIK). Az Atv-t egy tanár kereste meg, akinek az esetében kiderült, hogy nemcsak késedelmesen fizették utána a járulékokat, hanem február óta egyáltalán nem fizettek be társadalombiztosítási hozzájárulást, ezért a TAJ-kártyáját érvénytelenné nyilvánították. Az érintett egy háziorvosi vizsgálaton szembesült a ténnyel.

Magyarország szimbóluma. A Világgazdaság internetes kiadása szerint hagyni némi kivetnivalót maga után az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor működése. Például idegenforgalmi adót fizettettek a gyerekeket táborba kísérő tanárokkal.

Adatcsempész rendőr. A BRFK volt nyomozóját fogta el a Terrorelhárítási Központ. A férfi 50 ezer eurót és 220 ezer fontot vett át egy brit vállalkozótól azért, hogy adatokat szerezzen hatósági nyilvántartásokból. A köztévé Híradója szerint az ügyben őrizetbe vettek egy budaörsi ügyvédet is.

Három év kenőpénzezésért. Az amerikai haditengerészet tisztviselőit fizette le két év alatt körülbelül 45 ezer dollárral az egyik kormányzati szerződéssel rendelkező cég alkalmazottja. A pénzt természetesen arra adta nekik, hogy az ő cégét részesítsék előnyben a megbízásoknál.

Sportpénzek. Lemondott Trinidad és Tobago sportügyi minisztere, miután kiderült, hogy a kormány sport és életmód programján keresztül súlyos pénzek tűntek el. A helyi bloggerek szerint az a legfelháborítóbb az egészben, hogy a lemondás ellenére sem vállalt magára semmilyen felelősséget.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás