Egyéb

Varju kaszál, a jegybankárok keze ragad

A Blikk cikke szerint kifejezetten jól járt azzal Varju László, hogy kiesett a parlamentből. A Demokratikus Koalíció politikusa áprilisban ugyan nem jutott képviselőséghez, de pártja jól szerepelt a választásokon, így a Brüsszelbe távozó Molnár Csaba mandátumát kapta meg. Addigra viszont már felvette a hathavi tiszteletdíjnak megfelelő búcsúpénzt. Varju szerint a törvény szerint ez az összeg járt neki: ebből fizette azt az egymilliós kártérítést, amit Papcsák Ferenc fideszes képviselőnek ítéltek meg egy korábbi állítása miatt, a maradékot pedig azért vette fel, mert egy ideig nem volt állása.

Mire jó egy ÁSZ-vizsgálat?
Transparency blogja visszaidézi, hogy az antikorrupciós szervezet június elején fordult az Állami Számvevőszékhez kérve a szervezetet, hogy érdemben használja fel a Transparency, a K-Monitor és az Átlátszó.hu által végzett kutatás megállapításait, vagyis vesse össze azokat a pártok által közölt kampányköltési adatokkal. Főleg, miután a kutatás arra jutott, hogy a kormánypártok érdekét szolgáló kampányra a törvény által megengedett 1 milliárd helyett ennek négyszeresét, azaz 4 milliárd forintot költöttek. Nos, az ÁSZ válaszolt, azzal, hogy a szervezet „a jogszabályokban meghatározott keretek között jár el a kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése során”. A Transparency szerint ez édeskevés lesz, érdemben kellene vizsgálni az adatokat.

Nyilvános trafikmutyi doksik
Átadta a dohány-kiskereskedői koncessziós bírálatok teljes, eddig nem nyilvános dokumentációját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az iratokat a Demokratikus Koalíció kérte ki. A bírálati jegyzőkönyvekből egy bírósági ítélet szerint nem lehet kitakarni a pályázók neveit. Ezért a nagy mennyiségű papírhalmazból kiderülhet majd, kik voltak vesztesek és milyen értékelések alapján maradtak alul a dohányáru-kereskedések „mutyiként” elhíresült újraosztásában.

Az orosz titkosszolgálat intézte el a paksi bővítést
Egy francia hetilap szerint az orosz titkosszolgálat fontos szerepet játszott a paksi bővítésben. A 444.hubeszámolója szerint a Nouvel Observateur azt állítja, hogy a Roszatom azért tudott eladni „egy európai országnak” atomreaktort, mert az orosz titkosszolgálat egy franciaországi forrástól megtudta, hogy az Areva nevű francia cég már titokban ajánlatot tett. Ez a leírás pedig egyértelműen illik Magyarországra és a Roszatom paksi megbízására, amit Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014 elején írtak alá Moszkvában. Tehát az történhetett, hogy miután az orosz kémek megneszelték, hogy a franciák helyzetbe szeretnének kerülni Pakson, villámgyorsan Moszkvába rendelték a magyar miniszterelnököt, és tettek neki egy olyan ajánlatot, amit nem lehetett visszautasítani.

Lopás a jegybankból
Az ukrán és az albán jegybanknál is milliárdos sikkasztásra derült fény. Az ukrán nemzeti bank elnökhelyettesét sikkasztás gyanújával vették őrizetbe, a gyanú szerint csaknem 54 milliárd forintot sikkasztott el az agráralapból. Az albán jegybanknál pedig az derült ki, hogy 1,6 milliárd dollárt loptak el a tartalékból. Az egyik letartóztatott dolgozó elismerte ezt, a pénzből viszont semmi nem maradt, mert eljátszották a kaszinóban.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Parlamenti munka a börtönből. Kimenőt kapott, és a börtönből ment be dolgozni a parlamentbe a volt szlovén miniszterelnök, akit képviselőnek választottak a múlt hónapban megrendezett választáson. Janez Jansa júniusban vonult börtönbe, miután korrupciós vádakkal két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A focinak marad pénz. Népszabadság értesülései szerint megúszhatják a zárolást a kiemelt sportágak. A nemrég bejelentett 110 milliárd forintos költségvetési zárolás ugyanis egyes sportágakat nem érint majd.

Magyarország sereghajtó. A miniszterelnök legutóbb éppen Bálványoson vázolta, hogy mennyire halottak a jóléti államok, és miért kell kínai és orosz mintára illiberális demokráciát építenie Magyarországon, hogy végre jobban teljesítsünk. Ehhez képest a Pogiblog az EU versenyképességi rangsorát részletezi, amely szerint a klasszikus jóléti államok állnak az élen, tehát azok az országok, ahol magasak az adók és a bérek.

Lesz itt lopás! Csak tervezésre 1,4 milliárdot költ a Várba költöző Miniszterelnökség. Orbán hivatala a karmelita kolostor épületébe költözik, amit milliárdokért kell majd átalakítani, de a tervezésnél is jól rányomták a ceruzát.

Ukrán korrupció. Miért veszélyesebb a korrupció Ukrajna jövőjére nézve, mint az ország szuverenitását fenyegető Putyin? – teszi fel a kérdést a Foreign Affairs cikke, amely az ország korrupciós helyzetét elemzi.

A jó bankár a halott bankár. Lionel Messi adócsalási ügyének egyik kulcsfigurája lehet az a brit bankár, aki tavaly vonat elé ugrott és véget vetett az életének – írta a Mirror. A lap szerint David Waygood egy olyan céget vezetett, amely a futballsztár jövedelmének elrejtésénél segédkezhetett.

Gyűrűző Wikileaks-botrány. Indonéziában máris többen kénytelenek védekezni a Wikileaks által a napokban nyilvánosságra hozott dokumentumok miatt: egy indonéz politikus tagadta, hogy ő is azok között volt, akiket megvesztegettek ausztrál cégek.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás