Egyéb

Két stadion és egy startup maffiózó

Az öt kaszinó koncesszióból megkeresett pénzből Andy Vajna akár két felcsúti stadiont is megépíthetne, ezt írja a Figyelő. A lap szerint a kaszinókoncessziók elosztásánál az állam tulajdonképpen lemondott a kaszinók nyereségéről, hiszen hoppon maradt az állami Szerencsejáték Zrt., amely az ország három legnyereségesebb kaszinója közül az egyiket üzemelteti. Az pusztán valószínűleg véletlen egybeesés, hogy a legnyereségesebb fővárosi kaszinó koncessziója az idén jár le, tehát valószínűleg Andy Vajnához kerül. A Filmalap vezetőjének érdekkörébe tartozik egy másik budapesti kaszinó, így emellé a kettő mellé még további hármat nyithat. Azzal megspékelve, hogy időközben a kaszinók koncessziós díja is áfamentes lett.

A magyarok portugál díszpintye
Pénzt mosott, csalt és hamisított. Ezzel vádolják Ricardo Espírito Santo Silva Salgadót, a Banco Spírito Santo egyik vezetőjét, akit két évvel ezelőtt Magyarország portugáliai megítélésének javításáért tüntetett ki Orbán Viktor. A 444.hu szerint a legnagyobb portugál magánbank alelnöke fontos szerepet játszott abban, hogy a bank a csőd szélére kerüljön. 2012-ben úgy kellett megmenteni a pénzintézetet a csődtől, hogy kapott az EU és az IMF 78 milliárd eurós segélycsomagjából is. A férfit a múlt héten egy napig vallatták, aztán 3 millió eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Ütik a Lex Átlátszót
Úgy tűnik, hogy már pénteken átveheti a dohánykiskereskedői koncessziós bírálatok teljes dokumentációját a Demokratikus Koalíció. Az Indexszerint a párt még júniusban ügyészségi feljelentést tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen, amely a közérdekű adatok kiadásáért indult per elvesztése ellenére sem akarta nyilvánosságra hozni, hogy kik voltak a pályázatok vesztesei és az értékelők milyen szempontok alapján döntöttek a koncessziók elosztásáról. Most az összes pályázó neve nyilvánosságra kerül.

Elfogták a kétezres évek startup maffiózóját
Holman Endre cége lényegében a piacvezető online vállalkozások ötleteit másolta le feltehetően alvilági pénzekből. A 444.hu szerint akkor még nem használtak ilyen szavakat, mint startup, ezért Lázár János, aki akkor Hódmezővásárhely polgármestere volt, azt mondta a Generál Médiára, hogy technológiai vállalkozás. A lap Holman Endréről megjelent portréjából kiderül, hogy a hódmezővásárhelyi vállalkozó kapcsolatban állt Portik Tamással, a kilencvenes években hírhedtté vált olajmaffiózóval. A férfit akkor fogták el, mikor Szingapúrból Németországba próbált repülni.

Átláthatóvá tévő adatok
Száz évesnél idősebb tanárokra és fantomiskolákra bukkant egy mexikói civil szervezet miután megvizsgálták az állami adatbázisokban fellelhető információkat az általános és középiskolákról. Előfordult, hogy olyan iskola vett részt a kormány digitális oktatási programjában, ahol nem volt világítás. Az Átlátszó blogja mutatta be az oldalt, amely mexikói szülőknek segít az adatok révén összehasonlítani a gyerekeik iskoláját más intézményekkel. Az információk feldolgozása során derült fény rengeteg visszaélésre, így mexikói szenátorok egy csoportja vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elszaporodtak. Két volt tűzoltót ítéltek el, mert egymillió forintot kértek egy újbudai társasház használatba vételéhez szükséges szakhatósági engedélyért. A bíróság börtönbüntetést szabott ki mindkettejükre, mondván, ez indokolt, mert mostanában a korrupciós bűncselekmények elszaporodtak.

Lex Átlátszó 2. Az Átlátszó blogja arra emlékeztet, hogy tavaly a hírhedt Lex Átlátszó után újabb törvénymódosítást fogadott el a kormány, hogy eltitkolhassa, milyen szerződések keretében hirdették az Erzsébet-utalványt a médiában.

A hegyre fel. Két éven belül a budai Várba költözik a Miniszterelnökség Központi Hivatala. 1,4 milliárd forintot különítenek el arra, hogy a karmelita kolostort irodaépületté alakítsák át.

Bizonyíték hiányában. Felmentették Michal Barilát, azt a szlovák ügyészt, aki a Legfelsőbb Bíróság bírójaként állítólag 30 ezer euróért intézte el egy vádlott szabadlábra helyezését. Az ügyészt megfigyelték, a vesztegetéssel kapcsolatos egyeztetésről hangfelvétel is készült, a bíróság szerint azonban így sem bizonyítható a kenőpénzezés, írja a Parameter.sk.

Fegyveres korrupció. Több mint kétmillió dollárbüntetést szabtak ki a Smith & Wesson fegyvergyártóra, mert 2008-ban és 2009-ben öt országban, köztük Indonéziában és Pakisztánban rendőrségi tisztviselőket fizetett le, hogy megrendelésekhez jusson. Indonéziában pénzt és ajándékokat, Pakisztánban fegyvereket kaptak a korrupt rendőrök.

Bizalom. Növekedett Romániában a korrupcióellenes harcban résztvevő intézményekbe, például a korrupcióellenes ügyészségbe és a hírszerző szolgálatba vetett bizalom. Az Adevarul lap szerint ez azzal lehet összefüggésben, hogy az EP-választások után több korrupciós ügy is nyilvánosságra került.


Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás